• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Mark Mobius: Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Τουρκία είναι παραπάνω από υπαρκτή

    mark mobius

    Mark Mobius, πρώην fund manager της Franklin Templeton Investments


    Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Τουρκία, προκειμένου να ανασχεθεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, είναι υπαρκτή, προειδοποιεί ο βετεράνος επενδυτής και ειδικός στις αναδυόμενες αγορές Mark Mobius. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για όλες τις αναδυόμενες αγορές.

    «Αν η Τουρκία αναγκαστεί να κλείσει το παράθυρο του συναλλάγματος, για να μην μπορούν να φύγουν οι ξένοι επενδυτές, αυτό θα είναι ένα πολύ, πολύ καλό παράδειγμα για άλλες αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Mobius σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Και πρόσθεσε: «Όπως ξέρετε, στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, το ίδιο έκανε η Μαλαισία και ήταν μια πολύ, πολύ κακή είδηση».

    Παρ’ όλο που κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά την πιθανότητα επιβολής capital controls στην Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα περιορίσει τς ροές συναλλάγματος από και προς την οικονομία της. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, επίσης, το σαββατοκύριακο που πέρασε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα επιτόκια στη χώρα του, ούτε να δεχθεί διεθνή διάσωση.

    Ο Mobius, ο οποίος αποχώρησε από την Franklin Templeton Investments φέτος για να ιδρύσει την Mobius Capital Partners, ανέφερε ότι ανησυχεί πολύ για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson. Η ένταση αυτή, σε συνδυασμό με την ανησυχία για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στη χώρα, πυροδότησε βαριές απώλειες για την τουρκική λίρα που μόνο αυτόν το μήνα έχει χάσει γύρω στο 26%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξάνονται οι πιέσεις στα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας: «Σταματήστε τον καρκίνο ΤΩΡΑ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο από την τουρκική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ