• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυξάνονται οι πιέσεις στα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών


    Τα ομόλογα των τουρκικών τραπεζών βυθίστηκαν ακόμα βαθύτερα, καθώς η πτώση κατά 45% της λίρας φέτος καθιστά πιο δαπανηρή για τους πιστωτές την αποπληρωμή των χρεών τους σε δολάρια.

    Εννέα ομόλογα που εξέδωσαν οι τουρκικές τράπεζες που καταγράφονται στον δείκτη Bloomberg Barclays, διαπραγματεύονταν κάτω από 80 σεντς στο δολάριο τη Δευτέρα, σε σύγκριση με μόλις ένα, πριν από ένα μήνα. Τα ομόλογα της Yapi Kredi Bankasi AS λήξεως Μαρτίου 2026 δέχθηκαν ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα, χάνοντας σχεδόν 30 σεντς στο δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

    Η ανησυχία εντείνεται ότι οι Τούρκοι πιστωτές ενδέχεται να δυσκολευτούν να βρουν κεφάλαια για την αποπληρωμή ομολόγων περίπου 34,4 δισ. δολαρίων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού παγκοσμίως. Περίπου το ένα τέταρτο αυτού του συνόλου είναι προς αποπληρωμή πριν από το τέλος του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    “Η άποψη στην αγορά είναι ότι ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά όσο περισσότερο πέφτει η λίρα, τόσο περισσότερο αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση”, δήλωσε η Diana Amoa της JPMorgan Asset Management. “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι αγορές προσπαθούν να διακινήσουν την πιθανότητα για περισσότερη οικονομική κόπωση, αλλά δεν νομίζω ότι μιλάμε για χρεοκοπίες στον τραπεζικό τομέα ακόμα”.

    Το κόστος ασφάλισης τουρκικού χρέους σε διάστημα πέντε ετών μέσω συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) αυξήθηκε στο ισοδύναμο 574 μονάδων βάσης τη Δευτέρα, το υψηλότερο από το 2008. Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks των μετοχών υποχώρησε 9,8% σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2012.

    “Το επίπεδο δανεισμού σε ξένο νόμισμα μεταξύ των τουρκικών ιδρυμάτων τα καθιστά ευάλωτα“, δήλωσε ο Alaa Bushehri, διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στη BNP Paribas Asset Management, που επιβλέπει περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος ήταν στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο νόμιμο κατώτατο όριο του 8% και την απαίτηση του ρυθμιστή στο 12%.

    Κάθε πτώση κατά 10% της λίρας μειώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κατά περίπου 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου. Η Turkiye Garanti Bankasi AS και η Akbank Turk AS βρίσκονται σε καλή θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες, ενώ οι τράπεζες όπως η Yapi Kredi είναι οι πιο ευάλωτες, έγραψαν.

    “Την επόμενη φορά που μια τράπεζα προσεγγίζει τις αγορές για χρηματοδότηση μέσω δομημένου repo ή κοινοπρακτικού δανείου, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι γραμμές αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν σε παρόμοιο μέγεθος και τι τιμολόγηση προσφέρεται στις τουρκικές τράπεζες”, δήλωσε ο Mohammed Elmi, διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών της Federated Investors UK στο Λονδίνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η τουρκική οικονομία βυθίζεται, σκορπώντας παγκόσμια ανησυχία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σκλαβενίτης: Κερδίζει το «στοίχημα» των υπερμάρκετ – Ο ρόλος των προσφορών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Με νέα πτώση λόγω Τουρκίας άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ