ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερις με πέντε είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο από την τουρκική κρίση, λόγω της έκθεσης που έχουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εν λόγω τράπεζες αναμένεται να δεχθούν πιέσεις σε διάφορα επίπεδα που έχουν σχέση τόσο με τα ομολογιακά τους χαρτοφυλάκια όσο και με τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα και, αν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας ή να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» χρεών.
Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, της Deutsche Bank, της Citi και της UBS, οι τράπεζες αυτές είναι: η BBVA, η UniCredit, η ING, η BNP και η HSBC.
Τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνδέονται με την τουρκική οικονομία τόσο μέσω χορηγήσεων (δανείων προς τουρκικές επιχειρήσεις) και ομολόγων όσο και λόγω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών, επιχειρήσεων ή λόγω θυγατρικών.
Η BBVA, επί παραδείγματι, έχει το 50% της Garanti Bank, της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής τράπεζας στην Τουρκία, η UCG το 40% της Yapi Kredi, η ING δική της θυγατρική, η BNPP το 72% της TEB και η HSBC επίσης δική της θυγατρική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας: «Σταματήστε τον καρκίνο ΤΩΡΑ»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν νωρίς!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΑΑ: απογειώθηκε η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο
- Φυσικό αέριο: Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG αυξάνει τις τιμές στην Ευρώπη
- Οι αγώνες ρεβάνς των Κυπέλλων Ευρώπης με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
- Politico: Το τελικό σχέδιο της Κομισιόν για τον απεγκλωβισμό από τη ρωσική ενέργεια – Παρουσιάζεται σήμερα
