• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κορονοϊός: Το κράτος με τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό του, βρίσκεται στα Βαλκάνια

    • Bloomberg


    H χώρα με τους περισσότερους θανάτους λόγω κορονοϊού σε όλο τον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό του, αυτή την περίοδο, είναι το Κοσσυφοπέδιο.

    Το βαλκανικό κράτος, όπου πάνω από το ήμισυ του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού του είναι κάτω των 25 ετών, κατέγραψε 54,2 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο άτομα λόγω του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα – και ξεπέρασε την Κολομβία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

    Deadliest Week

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η εξέλιξη. Από τότε που αποσχίστηκε από τη Σερβία μετά από έναν αιματηρό πόλεμο, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης, που στηρίζεται στα εμβάσματα που στέλνουν οι πολίτες που έχουν φύγει και ζουν σε πιο εύπορα κράτη. Στο μεταξύ, η διαφθορά “πάγωσε” την ανάπτυξη του συστήματος υγείας.

    Οι πολιτικοί, ωστόσο, φαίνεται να ήταν ο κύριος, καθοριστικός παράγοντας -όπως συνέβη και σε άλλα μέρη του πλανήτη- για τον οποίο  οι τρόποι αντιμετώπισης του ιού αποδείχθηκαν ελλιπείς.

    “Στην κορύφωση της πανδημίας έπεσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και απολύθηκε ο υπουργός Υγείας και άλλοι άνθρωποι κλειδιά για τη διαχείριση αυτού του τομέα”, δήλωσε ο Afrim Krasniqi, εκτελεστικός διευθυντής του Αλβανικού Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στα Τίρανα. “Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν εφάρμοσε γρήγορα, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας”.

    Ο νέος πρωθυπουργός Avdullah Hoti, πρώην υπουργός Οικονομικών που έχει εκπαιδευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενίσχυσε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid-19. Ο ίδιος ο Hoti βρέθηκε θετικός στον ιό αυτό τον μήνα, αν και τώρα επέστρεψε στη δουλειά.

    Τα νέα κρούσματα αυτή την περίοδο κυμαίνονται σε 140-160 ημερησίων, ωστόσο, ο ΠΟΥ εργάζεται για να αυξήσει την ικανότητα διαγνωστικών τεστ από τα περίπου 500 την ημέρα, με τον φόβο ότι τα επίσημα δεδομένα ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν όλα τα περιστατικά.

    «Τα εργαστήρια εξετάζουν μόνο ασθενείς με συμπτώματα, με υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο Sergei Koryak, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πρίστινα, τηλεφωνικά. “Έτσι, πιθανώς ορισμένες ήπιες περιπτώσεις να μην έχουν καταμετρηθεί”.



    ΣΧΟΛΙΑ