• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κλονίζονται οι ευρωπαικές τράπεζες από το σκάνδαλο με ρωσικό «μαύρο» χρήμα


    Διευρύνεται τo σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ρωσικές δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκονται δυτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, με τις μετοχές των τελευταίων να καταγράφουν απώλειες. Οι αποκαλύψεις είναι σχεδόν καθημερινές καταδεικνύοντας το εύρος της ύποπτης δραστηριότητας σε τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Boolmberg. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες της Βαλτικής, σε σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως να περάσουν μήνες πριν αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση της.

    Συγκεκριμένα, η Raiffeisen Bank International AG κατέγραψε πτώση 11%, αφού το fund Hetmitage του Μπιλ Μπράουντερ κατήγγειλε σε αυστριακούς εισαγγελείς ότι η τράπεζα συνέδραμε στη νομιμοποίηση κεφαλαίων που προέρχονταν από ρωσικές εγκληματικές δραστηριότητες.

    Πτώση σημείωσαν και οι ολλανδικές τράπεζες μετά από αναφορά σε έκθεση ότι οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας χρησιμοποιήθηκαν από την Troika Laundromat για να μεταφέρουν μετρητά από τη Ρωσία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν στον λογαριασμό Rabobank του Ολλανδού κατασκευαστή γιοτ Heesen για την κατασκευή δύο σκαφών, ενώ περίπου 190 εκα. ευρώ πέρασαν από τραπεζικούς λογαριασμούς σε μονάδα της ABN Amro που στη συνέχεια έγινε μέλος της Royal Bank of Scotland. Η ABN Amro υποχώρησε έως και 5%, ενώ Η ING Groep NV έως και 2,8%.

    Η Nordea Βank φέρεται να διαχειρίστηκε «μαύρο» χρήμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, με μέρος των κεφαλαίων αυτών να συνδέεται μάλιστα με τον θάνατο του Ρώσου δικηγόρου, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE.

    Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης ρεπορτάζ του Guardian όπου αναφέρεται πως 4,6 δισ. δολάρια στάλθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ένα ρωσικά ελεγχόμενο δίκτυο 70 offshore εταιρειών με λιθουανικούς λογαριασμούς.

    Σύμφωνα, επίσης, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, περισσότερο από 889 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε λογαριασμούς της Troika Laundromat κατά τη χρονική περίοδο 2003-2017. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως 1,4%. Η Deutsche Bank, με γραπτή ανακοίνωση, τόνισε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές σε όλο τον κόσμο και ότι ως ανταποκριτής έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της.



    ΣΧΟΛΙΑ