ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική αύξηση στα έσοδα από τις δραστηριότητες διαπραγμάτευσης προϊόντων σταθερού εισοδήματος κατέγραψε η Deutsche Bank κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των περισσότερων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία της.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η τράπεζα την Τετάρτη, τα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Η άνοδος αποδόθηκε κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα επιτόκια και τα πιστωτικά προϊόντα.
Η επίδοση αυτή ξεπέρασε τον μέσο όρο των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, όπου η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Bloomberg Intelligence. Η Deutsche Bank χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο στην ιστορία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου στα 1,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τα συνολικά έσοδα του 2026, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, υπογράμμισε ότι η ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες δυνατότητες τόσο για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες όσο και για την επίτευξη πρόσθετων εξοικονομήσεων κόστους. Παράλληλα, σημείωσε ότι το πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον εξελίσσεται ολοένα και πιο ευνοϊκά, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές της τράπεζας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις-ρεκόρ που έχει καταγράψει η Deutsche Bank από την αρχή του 2026, ενισχύουν την πεποίθηση της διοίκησης ότι η τράπεζα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους στόχους που έχει θέσει για το 2028.
Ο Ζέβινγκ έχει δεσμευθεί να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία της Deutsche Bank και να αυξήσει τις αποδόσεις προς τους μετόχους, επιδιώκοντας να περιορίσει το διαχρονικό χάσμα αποτίμησης που εξακολουθεί να τη χωρίζει από αρκετούς ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική διαδραματίζει η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας στις αγορές σταθερού εισοδήματος, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά.

Παρά τις θετικές επιδόσεις, η διοίκηση αναγνωρίζει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ως συνέπεια του πολέμου με το Ιράν, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση για τις επιδόσεις της τράπεζας. Ωστόσο, ο Ζέβινγκ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η Deutsche Bank θα επωφεληθεί από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη επιρροή στο Βερολίνο, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο και διατυπώνοντας προτάσεις για σειρά σημαντικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν εξαιρετικά ισχυρά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως χάρη στις επιδόσεις των δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης μετοχών. Συνολικά, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κατέγραψαν συνδυασμένα κέρδη ύψους 100 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank είχε αποχωρήσει από το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων trading μετοχών πριν από αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο του εκτεταμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που υλοποίησε ο Κρίστιαν Ζέβινγκ.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές της BNP Paribas και της Barclays κινήθηκαν πτωτικά μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επιδόσεις τους δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες των επενδυτών, παρά την ισχυρή ανάπτυξη που εμφάνισαν στις δραστηριότητες διαπραγμάτευσης μετοχών.
Σε αντίθεση με αρκετούς μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους που επιδιώκουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ο Κρίστιαν Ζέβινγκ έχει επιλέξει να αποφύγει σημαντικές εξαγορές. Την ίδια περίοδο, η UniCredit επιχειρεί να αποκτήσει τη γερμανική Commerzbank, η Banco Santander προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Webster στις Ηνωμένες Πολιτείες και της TSB στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η BNP Paribas ολοκλήρωσε την εξαγορά της Axa Investment Managers, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hermès: Ανθεκτικές οι πωλήσεις παρά την κρίση στον κλάδο πολυτελείας – Στήριγμα οι Birkin και Kelly
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Cener, ΔΕΗ, Eurobank, Lamda
- Θεσσαλονίκη: Έκρηξη σε ΑΤΜ τράπεζας στην Καλαμαριά – Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Η «παγίδα» των χαμηλών εισφορών – Πόση σύνταξη «χτίζουν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.