• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jack Ma: Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη οι άνθρωποι θα δουλεύουν 12 ώρες την εβδομάδα

    Jack Ma

    Jack Ma. CEO Alibaba


    Ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma, μακροχρόνιος υποστηρικτής της ακραίας εργασιακής κουλτούρας της Κίνας, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να εργάζονται μόνο 12 ώρες την εβδομάδα χάρη στα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουλεύουν μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις ώρες την ημέρα με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων και με τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων, ανέφερε ο συνιδρυτής της Alibaba Group Holding στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη την Πέμπτη. Μίλησε στην σκηνή δίπλα στον Elon Musk, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla που κατασκευάζει εγκαταστάσεις παραγωγής στην πόλη.

    O Ma ανέφερε την ηλεκτρική ενέργεια ως παράδειγμα του πώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπορούν να απελευθερώσουν χρόνο για αναψυχή. «Η δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι δίνει στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο ώστε να μπορούν να πάνε για καραόκε ή χορό το βράδυ. Νομίζω ότι λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο να απολαμβάνουν το ότι είναι άνθρωποι».

    «Για τα επόμενα 10, 20 χρόνια, κάθε άνθρωπος, χώρα, κυβέρνηση, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να βρουν δουλειά, μια δουλειά που απαιτεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις ώρες την ημέρα», είπε. «Αν δεν αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε, θα έχουμε όλοι πρόβλημα».

    Μόλις φέτος, ο Ma επιδοκίμασε τη διαβόητη κουλτούρα των 12 ωρών τη μέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, τόσο συνήθη που είναι γνωστή ως «996». Σε μια ανάρτησή του σε blog, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας αναφέρθηκε αρνητικά στους ανθρώπους που περιμένουν ένα τυπικό οκτάωρο στο γραφείο, αψηφώντας τις αυξανόμενες αντιδράσεις.

    «Δεν ανησυχώ για τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Ma την Πέμπτη, κάνοντας μια αισιόδοξη υπόθεση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους ανθρώπους, αντί απλά να καταργήσει τις δουλειές τους. «Οι υπολογιστές έχουν μόνο τσιπάκια, οι άνθρωποι έχουν την καρδιά. Είναι η καρδιά από την οποία προέρχεται η σοφία».

    Ο Ma ανέφερε ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ξεπερασμένο – φτιαγμένο για τη βιομηχανική περίοδο – και προβλέπει μια μέρα όπου οι μηχανές θα μπορούν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε τομείς της μνήμης και των επαναλαμβανόμενων δεξιοτήτων. Είπε ότι τα μελλοντικά εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί. Ο Musk συμφώνησε με τον Ma, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο project του Neuralink που προσπαθεί να ενώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.

    «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χαμηλού έυρους, είναι εξαιρετικά αργός, οι παραδόσεις είναι ό,τι χειρότερο», δήλωσε ο Musk. «Στο μέλλον με το Neuralink θα μπορείτε να φορτώσετε στη στιγμή οποιοδήποτε μάθημα, θα είναι σαν το Matrix».



    ΣΧΟΛΙΑ