• Think Tanks

    Να κοιμάστε, να μην αμφιβάλλετε: Ο οδηγός του Jack Ma για υγεία και επιτυχία

    Jack Ma, επικεφαλής της Alibaba

    Jack Ma, επικεφαλής της Alibaba


    Το 1999, ο Jack Ma συνδημιούργησε αυτό που θα γινόταν ο παγκόσμιος εμπορικός κολοσσός Alibaba.

    Είκοσι χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να έχει μια σπιρτάδα στο βήμα του – και μία σειρά συμβουλών να δώσει σε νέους παγκόσμιους επιχειρηματίες που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν να μιλά στο Νταβός 2019. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία αποσπάσματα από την ομιλία του.

    1. «Φυσικά, φοβόμουν και είχα αμφιβολίες [όταν άρχισα τον Alibaba]. Όμως πίστευα ότι κάποιος, αν όχι εμείς, θα κέρδιζε. Δεν υπάρχουν ειδικοί του αύριο, παρά μόνο του χθες».

    2. «Στις επιχειρήσεις, μην ανησυχείτε ποτέ για τον ανταγωνισμό, μην ανησυχείτε ποτέ για την πίεση. Αν ανησυχείτε για την πίεση, μη γίνετε επιχειρηματίες … Αν δημιουργείτε αξία, υπάρχει ευκαιρία. Σήμερα όλος ο κόσμος ανησυχεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία».

    3. «Η πρώτη σας δουλειά είναι η πιο σημαντική σας. Όχι απαραίτητα μια εταιρεία που να έχει ένα σπουδαίο όνομα, αλλά θα πρέπει να βρείτε ένα καλό αφεντικό που να μπορεί να σας διδάξει πώς να είστε άνθρωποι, πώς να κάνετε τα πράγματα σωστά, και να μείνετε εκεί. Δώστε στον εαυτό σας μια υπόσχεση: Θα μείνω εκεί για τρία χρόνια».

    4. «Πώς μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά και να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα; Οι μηχανές έχουν τσιπ, αλλά οι άνθρωποι έχουν καρδιές … Η εκπαίδευση πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

    5. Τι κρατά τον Jack Ma ξύπνιο το βράδυ; «Τίποτα! Αν δεν κοιμηθώ καλά, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Αν κοιμηθώ, έχω περισσότερες πιθανότητες να το καταπολεμήσω».

    6. «Για να διαχειριστείτε έξυπνους ανθρώπους πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κουλτούρα, το σύστημα αξιών, πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Εάν απλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανόνες και νόμους και έγγραφα για να τους ελέγχετε – έτσι ελέγχετε τους ηλίθιους ανθρώπους».

    7. «Όταν προσλαμβάνω ανθρώπους, προσλαμβάνω τους ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από μένα. Ανθρώπους που τέσσερα, πέντε χρόνια αργότερα θα μπορούσαν να είναι το αφεντικό μου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι θετικοί και που δεν τα παρατάνε ποτέ».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Ceri Parker



    ΣΧΟΛΙΑ