• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Είναι η Evergrande η κινεζική Lehman Brothers; Τι λένε Citigroup, Barclays, UBS και S&P

    • Bloomberg

    Hui Ka Yan


    Η κρίση χρέους της κινεζικής Evergrande είναι απίθανο να αποτελέσει τη “Lehman” της Κίνας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, της Barclays και της UBS. Την ίδια ώρα η S&P εκφράζει φόβους για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση.

    Η Barclays υποστηρίζει ότι το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι παρόμοιο με αυτό που υπήρχε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η UBS εκτιμά ότι τα επίπεδα χρεοκοπίας είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας και η Citi αναμένει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρέμβουν.

    «Οι προϋποθέσεις απλώς δεν είναι τέτοιες ώστε ακόμη και μία μεγάλη χρεοκοπία να αποτελέσει την Lehman της Κίνας», έγραψαν σε σημείωμά του οι αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Ajay Rajadhyaksh.

    Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των επενδυτών για την Evergrande και η καταστολή του τομέα των ακινήτων στην Κίνα έχουν προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου αυτήν την εβδομάδα, ακόμη και σε μετοχές που έχουν λιγότερους δεσμούς με την Κίνα.

    Η S&P Global Ratings προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο χρεωμένος όμιλος ανάπτυξης ακινήτων είναι πιθανό να χρεοκοπήσει αν δεν λάβει υποστήριξη από την κινεζική κυβέρνηση.

    «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα υποστηρίξουν την αποφυγή του συστηματικού κινδύνου για να αγοράσουν χρόνο για την επίλυση του κινδύνου χρέους και θα προωθήσουν οριακή χαλάρωση των περιθωρίων για το συνολικό πιστωτικό περιβάλλον», έγραψαν αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένης της Judy Zhang. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες μπορεί να γίνουν θύματα, σημείωσαν.

    Η ανάλυση της Citi για την έκθεση των τραπεζών σε δάνεια κατασκευαστών υψηλού κινδύνου, υποδηλώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ο υψηλότερος για την China Minsheng Banking, την Ping An Bank και την China Everbright Bank.

    Η Jefferies Financial βλέπει επίσης «λίγες πιθανότητες συστημικού κινδύνου» από την Evergrande και συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές στα χαμηλά.

    S&P για Evergrande

    Η Evergrande προκαλεί αναστάτωση στις αγορές, λόγω της ανησυχίας για ντόμινο εξελίξεων, μετά την εκτίμηση της S&P Global Ratings ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε βουτιά μέχρι και 7% την Τρίτη στο Χονγκ Κονγκ, ενώ τη Δευτέρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας.

    Evergrande's shares have plunged to a near-decade low

     

    «Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει μόνο εάν υπάρχει μια εκτεταμένη κρίση που θα προκαλέσει συστημικούς κινδύνους για την οικονομία», αναφέρει η έκθεση της S&P με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου.  «Η χρεοκοπία της Evergrande από μόνη της θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σενάριο», συμπληρώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

    Ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, Hui Ka Yan, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Securities Times, επικαλούμενη εταιρική επιστολή.

    Η εταιρεία θα επιταχύνει την πλήρη επανέναρξη των κατασκευών για να διασφαλίσει την παράδοση κτιρίων, ανέφερε. Εκπρόσωπος της Evergrande επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής.

    Διαβάστε ακόμα:

    Εξανεμίστηκαν 135 δισ. δολάρια από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη στη σκιά της Evergrande

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ