• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Είδηση «βόμβα» στην αγορά πετρελαίου: Το Κατάρ εγκαταλείπει τον OPEC

    • Bloomberg


    Την απόφασή του να εγκαταλείψει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ ή OPEC) από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ανακοίνωσε το Κατάρ, μέσω του υπουργού Ενέργειας Saad Sherida Al-Kaabi.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση του Κατάρ να αποσυρθεί από τον Οργανισμό είναι «τεχνική», καθώς το εμιράτο σκοπεύει να επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου. Η απόφαση αυτή σημαίνει, ωστόσο, ότι μετά την έξοδό του από τον OPEC, το Κατάρ δεν θα δεσμεύεται πλέον από τις συμφωνίες του Οργανισμού

    Το πλαίσιο

    • Η απόφαση του Κατάρ ανακοινώνεται την ώρα που οι χώρες του OPEC ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αυτήν την εβδομάδα για να επανεξετάσουν τα επίπεδα παραγωγής τους και αμέσως μετά την ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ότι δεσμεύονται να διαχειριστούν την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.
    • Η αποχώρηση από τον έλεγχο του OPEC, σημαίνει ότι το Κατάρ θα μπορεί, αν θέλει, να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του, υπονομεύοντας τις προσπάθειες στήριξης των τιμών.
    • Το Κατάρ είναι ο 11ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον OPEC και τον Οκτώβριο διοχέτευσε στην αγορά 610.000 βαρέλια ημερησίως, λιγότερο δηλαδή από το 2% της συνολικής ποσότητας για τον Οργανισμό η οποία ανήλθε συνολικά στα 33,3 εκατ. βαρέλια.
    • Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

    Η αντίδραση της αγοράς

    • Η προθεσμιακή τιμή του Brent για τον Φεβρουάριο υποχώρησε ελαφρώς, αλλά κινείτο παρ’ όλα αυτά με άνοδο 4,7% στα 62,28 δολάρια ανά βαρέλι στη Σιγκαπούρη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα τρία μεγάλα «θηρία» του πετρελαίου: Ποιοι υπαγορεύουν σήμερα τις τιμές και γιατί



    ΣΧΟΛΙΑ