• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η τρύπα των 100 δισ. που στηρίζει το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών


    Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι κοντά σε υψηλό τετραετίας και οι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το ράλι μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος του. Ωστόσο, ορισμένα μηνύματα εξακολουθούν να ευνοούν μια αγορά που έχει αγνοηθεί από τους επενδυτές για μεγάλο μέρος αυτού του έτους.

    Υποστηριζόμενος από την αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Stoxx Europe 600 έχει ξεπεράσει σε απόδοση τον S&P 500 αυτό το φθινόπωρο και τώρα οδεύει προς την καλύτερη χρονιά του εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο πρόσφατα κέρδη φαίνονται μέτρια σε σχέση με την αποχώρηση επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων από τα funds μετοχών της περιοχής το 2019.

    «Η τοποθέτηση στην Ευρώπη ήταν αδύναμη φέτος, οι επενδυτές διατήρησαν μια πολύ συνετή στάση ως αποτέλεσμα των εκτιμώμενων υψηλών πολιτικών κινδύνων», δήλωσε ο Stefano Zoffoli, στρατηγικός αναλυτής της Swisscanto Invest με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία εποπτεύει περίπου 160 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. «Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει τις αγορές τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες».

    Έτσι, παρότι η αγορά έχει ενισχυθεί κατά 20% φέτος, οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από τα funds μετοχών με ευρωπαϊκή στόχευση σχεδόν αδιάκοπα από τον Μάρτιο του 2018. Αυτή η διάθεση άρχισε να αλλάζει στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η αισιοδοξία για μια συμφωνία για το Brexit και μια παγκόσμια στροφή προς μετοχές αξίας πυροδότησε τρεις εβδομάδες εισροών ύψους περίπου 3,3 δισ. δολαρίων.

    Αφού η έρευνα του διαχειριστή κεφαλαίων της Bank of America έδειχνε για μήνες ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν μία από τις μεγαλύτερες underweight θέσεις του κόσμου, τον Νοέμβριο η τοποθέτηση αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

    Οι εκτιμήσεις αξιών εξακολουθούν να λειτουργούν υπέρ της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Manish Kabra της BofA. Ο στρατηγικός αναλυτής ανέφερε ότι το χάσμα απόδοσης μεταξύ μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό 100 ετών και οι μετοχές της ζώνης του ευρώ διαπραγματεύονται σε χαμηλό 50 ετών σε σχέση με τις μετοχές παγκοσμίως όσον αφορά στις επιδόσεις τους. Η BofA είναι overweight στις μετοχές της ζώνης του ευρώ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη από ακραίες συνθήκες θεμελιωδώς», δήλωσε ο Kabra, επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στην BofA. «Προτείνουμε να παραμείνουν long και να ξεπεράσουν τις τεχνικές αναστροφές, τουλάχιστον έως ότου οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων να μεταβούν σε θετικό έδαφος».

    Η επιστροφή της εισροής επενδύσεων σε μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ήταν παγκόσμια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup. «Ο Νοέμβριος είναι σε καλό δρόμο για να είναι ο πρώτος μήνας εισροών σε funds μετοχών αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών εδώ και δύο χρόνια», γράφουν οι αναλυτές σε σημείωμα.

    Ορισμένοι traders την Τετάρτη κατοχύρωσαν κέρδη από τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς ο Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 0,8%. Ο Alberto Tocchio, επικεφαλής επενδύσεων της Colombo Wealth, δήλωσε ότι πουλά ευρωπαϊκές μετοχες και αγοράζει προστασία μέσω put option spreads.

    “Ήρθε η ώρα να κατοχυρώσουμε κέρδη και να πάμε σε long μεταβλητότητα για την καλύτερη προστασία των χαρτοφυλακίων», δήλωσε ο Tocchio. «Οι αγορές είναι πολύ υπερφορτωμένες σήμερα. Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για μια αρνητική έκπληξη από αυτά τα επίπεδα».

    Οι τεχνικοί δείκτες ηχούν συναγερμό, με το δείκτη σχετικής αντοχής 14 ημερών του Stoxx Europe 600 να κλείνει την Τρίτη πάνω από 70, το επίπεδο που ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ως σήμα ότι το προϊόν είναι υπερτιμημένο και είναι έτοιμο για υποχώρηση.

    Η οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία, οι εντάσεις στη βρετανική πολιτική σκηνή και ο κίνδυνος εκ νέου κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελούν απειλή για τη δημοτικότητα των ευρωπαϊκών μετοχών. Ωστόσο, την Τετάρτη τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, δίνοντας ένα σημάδι ότι η οικονομία αρχίζει να αναδύεται από την ύφεση.

    Τουλάχιστον για την ώρα, η αγορά που μέχρι πρόσφατα είχε πολύ λίγους οπαδούς, παραμένει ένας τόπος αισιοδοξίας για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

    «Η αποτίμηση μας συνεχίζει να ευνοεί τις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε ο Andrew Cole της Pictet Asset Management στο Λονδίνο. «Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλές στην Ευρώπη, με περιθώρια για εύκολη υπέρβασή τους, με τη βοήθεια νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων».



    ΣΧΟΛΙΑ