bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Η στερλίνα σκαρφαλώνει σε υψηλά επταμήνου

  • Bloomberg


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο βρέθηκε η στερλίνα, καθώς οι traders στοιχηματίζουν στη νίκη των Συντηρητικών κατά την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας.

Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε πάνω από τα 1,30 δολάρια την Τετάρτη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κυβερνώντες Τόρες κατέχουν το προβάδισμά έναντι του αριστερού Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κορμπίν. Η στερλίνα ενισχύθηκε επίσης και έναντι των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων, καθώς η επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε σε ήπιους τόνους, παρά τις εικασίες ότι η παρουσία του θα μπορούσε να υπονομεύσει τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

 

Οι επενδυτές προβλέπουν πλειοψηφία των Συντηρητικών τις 12 Δεκεμβρίου, ως το πιο θετικό για την αγορά αποτέλεσμα, καθώς θα επιτρέψει στον Τζόνσον να προωθήσει τη συμφωνία του Brexit μέσω του Κοινοβουλίου εγκαίρως, εντός της προθεσμίας του επόμενου μήνα και να προχωρήσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη του Τραμπ θεωρήθηκε ως κίνδυνος για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Υπηρεσία Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις Η.Π.Α.

«Με μόλις μία εβδομάδα μπροστά μας, η στερλίνα παραμένει έντονα επηρεασμένη από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται καθημερινά, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε κάποια ανακούφιση από το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν έριξε «χειροβομβίδα» στο βρετανικό πολιτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του», δήλωσε ο Ned Rumpeltin, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στην Toronto-Dominion Bank. «Ένα διάλειμμα πάνω από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 1,3013 δολάρια, μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μία δοκιμή στα 1,3185 δολάρια.»

Η στερλίνα κέρδισε μέχρι και 0,5% και διαμορφώθηκε στα 1,3063 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου. Επίσης, σημείωσε άνοδο 0,5% στις 84,89 πένες έναντι του ευρώ. Το νόμισμα λειτουργεί ως βαρόμετρο για το πολιτικό ρίσκο που ενέχει η διαδικασία του Brexit και έχει ανακάμψει κατά 9% περίπου έναντι του δολαρίου από τότε που κατέγραψε χαμηλό σχεδόν τριών ετών το Σεπτέμβριο, με την ελπίδα να τερματιστεί η αβεβαιότητα.

Ο Τζόνσον και ο Τραμπ θα μιλήσουν στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αργότερα την Τετάρτη, σε μια εύθραυστη περίοδο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των διεθνών συμμάχων.

Η Royal Bank of Canada προβλέπει κατά 60% πιθανότητα για πλειοψηφία των Συντηρητικών την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα οδηγήσει με μεγάλη βεβαιότητα στο Brexit στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Τζόνσον.

Υπό την ηγεσία συνασπισμού του Εργατικού Κόμματος, «σχεδόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, στο οποίο θα δίναμε μια πιθανότητα 60/40 για ψήφο παραμονής στην ΕΕ», ανέφερε σε σημείωμα ο Adam Cole, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές πωλούν κρατικά ομόλογα της βρετανικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο, με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το Φεβρουάριο. Αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξασφάλισε μια συμφωνία Brexit της τελευταίας στιγμής και παράταση της προθεσμίας, προτού το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της πρότασης του για τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα Gilts, τα οποία αποτέλεσαν καταφύγιο κατά τον κίνδυνο του Brexit, υποχώρησαν στέλνοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 0,69%.

 


ΣΧΟΛΙΑ