• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσο ενισχύει την τιμή της μετοχής μιας τράπεζας η πρόσληψη νέου CEO;

    • Bloomberg


    Εάν θεωρήσουμε ότι η ιστορία αποτελεί οδηγό για το μέλλον, τότε οι μέτοχοι των καταπονημένων τραπεζών της Ευρώπης, δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη στους νέους διευθύνοντες συμβούλους.

    Οι τράπεζες στην εποχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποαπέδωσαν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες κατά τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την πρόσληψη νέων CEOs, αναφέρει ο αναλυτής της Berenberg, Andrew Lowe.

    «Τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ο βασικός μοχλός επιτυχίας», έγραψε ο Lowe. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αντιστροφή της πορείας μιας τράπεζας με χαμηλή απόδοση είναι δύσκολη”.

    Με τις αλλαγές στα πρόσωπα της διοίκησης να βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα μεταξύ των τραπεζών της Ευρώπης, η έρευνα εξανεμίζει τις ελπίδες των επενδυτών ότι τέτοιες κινήσεις θα οδηγήσουν σε καλύτερη απόδοση τις μετοχές τους.

    Ο κύκλος εργασιών ήταν τελευταία φορά σε υψηλά επίπεδα το 2015, όταν μια πληθώρα αλλαγών σε διοικητικά στελέχη οδήγησε σε δαπανηρές αναδιαρθρώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν χάσει πάνω από τη μισή αξία τους από τότε.

    New CEOs have done little to boost Europe bank stocks

    Τώρα ο κλάδος προετοιμάζεται για περισσότερες αλλαγές.

    Εταιρείες όπως η Credit Suisse Group AG, η HSBC Holdings Plc και η ABN Amro NV αντικατέστησαν τους επικεφαλής τους κατά το προηγούμενο έτος. Ο Ralph Hamers πρόκειται να γίνει CEO της UBS Group AG με έδρα τη Ζυρίχη, τον επόμενο μήνα. Η Natixis SA απομάκρυνε τον Francois Riahi τον Αύγουστο και τον αντικατέστησε με τον Nicolas Manias.

    Περισσότερα μπορεί να έρχονται προσεχώς. Η Standard Chartered Plc έχει προσεγγίσει ανεπίσημα στελέχη για να εκτιμήσει το ενδιαφέρον τους για την αντικατάσταση του νυν επικεφαλής Bill Winters, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα φέτος. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη στη SocGen η αναζήτηση του διαδόχου του Frederic Oudea, του CEO με την πιο μακρόχρονη θητεία στην ευρωπαϊκή τράπεζα.

    Η προσέλκυση ενός νέου Διευθύνοντος Συμβούλου φαινόταν έξυπνη κίνηση πριν από την οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, έγραψε ο Lowe, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπέρασαν σε απόδοση τους ανταγωνιστές τους σε ποσοστό άνω του 12% κατά τα δύο χρόνια που ακολουθούσαν μία νέα πρόσληψη CEO.

    Ωστόσο, η κρίση οδήγησε σε ένα κύμα νέων κανονισμών και ερευνών. Αυτό ανέτρεψε τα επιχειρηματικά μοντέλα πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών και τις άφησε φορτωμένες με σωρούς επισφαλών δανείων, δαπανηρών παραγώγων και αυξημένου κόστους συμμόρφωσης. Οι τράπεζες που προσέλαβαν έναν νέο CEO από το 2014 και μετά υποαπέδωσαν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες κατά 0,4% κατά τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, σύμφωνα με τον Lowe.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ