• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για τις “ευκαιρίες μιας ζωής”

    • Bloomberg

    Carl Icahn, μεγαλοεπενδυτής


    Μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου δαπάνησαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε εταιρείες, την ώρα που οι αγορές σε όλο τον κόσμο καταρρέουν.

    Ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn αύξησε τις συμμετοχές του στις εταιρείες Hertz Global Holdings Inc. και Newell Brands Inc., σύμφωνα με τα αρχεία της κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία συμμετοχών του Warren Buffett αγόρασε μετοχές της Delta Air Lines Inc., ενώ οι κληρονόμοι της Tetra Laval επένδυσαν 317 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της International Flavors & Fragrances Inc.

    Οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς έχουν καταγράψει δραματικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες και αλυσίδες λιανικών πωλήσεων έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους.

    Ωστόσο, στελέχη των εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μεγαλομέτοχοι αγοράζουν μετοχές στις εταιρείες τους με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις πωλήσεις που έχει σημειωθεί, από το 2011.  Μερικοί, όπως ο Bill Ackman, είναι αισιόδοξοι ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν γρήγορα αρκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού να αποδειχθούν ισχυρά και να πετύχουν το στόχο τους.

    “Αυτές είναι ευκαιρίες μιας ζωής αν αντιμετωπίσουμε σωστά αυτή την κρίση”, δήλωσε ο Ackman, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, με tweet του την Τετάρτη, στηριζόμενος στον προσωρινό αποκλεισμό και στο κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ.

    Σημαντικές ελλείψεις

    Ο δισεκατομμυριούχος Barry Sternlicht, επικεφαλής της Starwood Property Trust Inc., προέτρεψε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κατευθύνει τις προσπάθειές της στην βοήθεια των βιομηχανικών εργατών.

    “Αντιμετωπίζουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για 90 ημέρες”, όχι για μια δεκαετία, δήλωσε ο Sternlicht την Τρίτη σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg. Την επόμενη μέρα, διέθεσε 2 εκατομμύρια δολάρια για αγορές μετοχών της Starwood, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της χώρας.

    Ωστόσο, οι προοπτικές για ταχεία ανάκαμψη δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες.

    Το κυβερνητικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του κορονοϊού στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η πανδημία θα διαρκέσει 18 μήνες ή και περισσότερο. Το σχέδιο της 13ης Μαρτίου αναφέρει ότι ομοσπονδιακές αρχές και μεμονωμένοι καταναλωτές θα βιώσουν πιθανώς «σημαντικές ελλείψεις», καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζονται.

    Η μετάδοση του ιού μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι μετά την άρση των περιορισμών στην κοινωνία, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπόνησε στις 16 Μαρτίου η ομάδα για για τον Covid-19 του Imperial College του Λονδίνου. Οι πρόσθετες προσπάθειες απομόνωσης ολόκληρων πληθυσμών θα μπορούσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις οικονομίες.

    Optimistic Buyers

     

    Για ορισμένους, δεν χρειάστηκε να εμφανιστεί η παγκόσμια πανδημία για να αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές.  Η οικογένεια Rausing,  δικαιούχοι ενός καταπιστεύματος που κατέχει η Tetra, έχουν ξεκινήσει να συσσωρεύουν μετοχές εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ιδρυτής της Energy Transfer LP, Kelcy Warren, έχει ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με την πάροδο των ετών, αγοράζοντας μετοχές της αυτοκρατορίας με τους αγωγούς.

    Αν και δεν είναι ασυνήθιστο οι ιδρυτές ή οι κληρονόμοι οικογενειακών επιχειρήσεων να αγοράζουν μετοχές των επιχειρήσεων τους σε περιόδους σημαντικής πτώση των τιμών τους, τα στελέχη των εταιρειών και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το κάνουν λιγότερο συχνά.

    Πολλοί από αυτούς ήδη λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τους σε μετοχές. Έτσι στις σπάνιες περιπτώσεις που αγοράζουν, το κάνουν συνήθως για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρηση παρά για να κάνουν εξασφαλίσουν ευκαιριακές υψηλές αποδόσεις.

    Από την άλλη πλευρά, πολλά εταιρικά στελέχη προχωρούν σε πωλήσεις – ακόμη και κατά την πτώση των μετοχικών δεικτών. Την περασμένη εβδομάδα, ο George Yancopoulos, επιστημονικός συνεργάτης της Regeneron Pharmaceuticals Inc., πούλησε μετοχές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Satya Nadella της Microsoft Corp., πούλησε μετοχές στις 3 Μαρτίου. Και οι δύο κινήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναλλακτικών προγραμμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ