• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ουκρανική κρίση ωθεί τον χρυσό πάνω από τα 1.900 δολάρια

    • Bloomberg
    πλάκα χρυσού

    χρυσός


    Ο χρυσός υποχώρησε από το υψηλό οκτώ μηνών αφότου η Ρωσία συμφώνησε να συναντηθεί με τις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, αμβλύνοντας σε κάποιο βαθμό τις γεωπολιτικές ανησυχίες που είχαν τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

    Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση για συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη, με προτεινόμενες ημερομηνίες για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

    Οι εντάσεις ήταν υψηλές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ΗΠΑ συνέχισαν τις προειδοποιήσεις για μια πιθανή ρωσική επίθεση. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σε εξέλιξη εισβολή στην Ουκρανία και δεν είχε προγραμματιστεί καμία.

    Ωστόσο, το Κρεμλίνο είπε σε μια επίσημη απάντηση ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε απροσδιόριστα «στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα».

    Gold heads for third weekly gain amid heightened geopolitical tensions
    Ο χρυσός βαδίζει σε τρίτη εβδομάδα κερδών εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων

    Ο χρυσός ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς η πιθανότητα σύγκρουσης στην Ευρώπη ενίσχυσε τις τιμές. Αναμένεται να καταγράψει τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για το πολύτιμο, αλλά άτοκο, μέταλλο.

    «Ο χρυσός αναμένεται να παραμείνει αρκετά ασταθής», δήλωσε ο John Feeney, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Guardian Gold Australia, στο Σίδνεϋ. «Θα μπορούσαμε ακόμα να δούμε τον χρυσό να κερδίζει περισσότερο αν υπάρξει εισβολή», είπε ο Feeney, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να σημειώσει πτώση 50 δολαρίων ή περισσότερο εάν η κατάσταση ηρεμήσει οριστικά.

    Πρόβλεψη για 1.950 δολάρια

    Οι αναλυτές της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Aakash Doshi, αναβάθμισαν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους για τον χρυσό στα 1.950 δολάρια από 1.825 δολάρια, επικαλούμενοι τις γεωπολιτικές εντάσεις.

    Επιπλέον, η τράπεζα παραμένει bearish, με στόχο τα 1.750 δολάρια σε έξι έως 12 μήνες, καθώς «οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις και οι ισχυρότερες μετοχές μπορούν να επηρεάσουν ξανά τις τιμές του χρυσού».

    Η spot τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί κατά 0,4%, στα 1.890 δολάρια. Ωστόσο, νωρίτερα σημείωσε άνοδο μέχρι και 0,2% και διαμορφώθηκε στα 1.902,48 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου 2021.

    Το ασήμι και το παλλάδιο υποχώρησαν, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε υψηλό οκτώ μηνών ο χρυσός – Στα 1.880 το επίπεδο αντίστασης



    ΣΧΟΛΙΑ