• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ιστορία ενός Rothchild που αποχώρησε από την ισχυρή δυναστεία και έγινε… δισεκατομμυριούχος

    • NewsRoom

    Jacob Rothschild (δεξιά)


    Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Jacob Rothschild έκανε κάτι πολύ τρελό: Γύρισε την πλάτη στη μεγαλύτερη τραπεζική δυναστεία της Ευρώπης και αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο. Σήμερα, ενώ ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο Jacob Rothschild και η οικογένεια που δημιούργησε είναι οι βασικοί μέτοχοι της RIT Capital Partners Plc, μίας επενδυτικής εταιρείας, η μετοχή της οποίας είχε απόδοση φέτος 7,4%, με αποτέλεσμα η προσωπική του περιουσία να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

    Ο Jacob Rothschild, 83 ετών, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της RIT, μετά από μία καριέρα έξι δεκαετιών στην πρώτη γραμμή των χρηματοοικονομικών αγορών.

    Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας για το 2019 στο Λονδίνο, ο Rothchild επισήμανε ότι εκείνος και η οικογένεια του θα παραμείνουν οι βασικοί μέτοχοι της, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενων μαζικών πωλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής της. Τα της διαδοχής έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετά χρόνια και ο Jacob Rothschild θα συνεχίσει να ασχολείται έμμεσα με την RIT.

    «Αλλάζει η φρουρά, αλλά δεν αλλάζει η φιλοσοφία της RIT», δήλωσε ο Charles Cade, αναλυτής της Numis Corp. «Ιστορικά, στα οικογενειακά “οχήματα”, δημιουργείται μεγάλο χάσμα όταν αποχωρεί ένας βασικός επενδυτής, αλλά εδώ έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μη συμβεί κάτι τέτοιο»

    Ο ίδιος ο Rothschild αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Ναπολεόντειοι πόλεμοι

    Η τραπεζική δυναστεία ξεκίνησε από τον Mayer Amschel Rothschild, έμπορο σπάνιων νομισμάτων που γεννήθηκε το 1744 και συμβούλευε τους Γερμανούς αριστοκράτες για τα οικονομικά τους. Ο Mayer Amschel Rothschild έστειλε τους πέντε γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να κάνουν επαφές με κυβερνήσεις που δέχονταν μετρητά και ο Nathan Mayer Rothschild ήταν ο πρώτος που κατάφερε να φτιάξει δική του εταιρεία στο εξωτερικό όταν έφθασε στις αγγλικές ακτές στα τέλη του 18ου αιώνα.

    Ο Nathan ίδρυσε την ομώνυμη τράπεζα το 1810 και βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Jacob αντιμετώπισε δυσκολία στις προσπάθειές του να επεκτείνει τις υπηρεσίες της τράπεζας, αφού μετά τον πατέρα του, Victor, ο οποίος ήταν πρόεδρος της NM Rothschild & Sons Ltd., τα ηνία ανέλαβε ο ξάδελφος του Evelyn, το 1976. Η εξέλιξη αυτή τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την οικογενειακή επιχείρηση.

    “Ήταν μια σοβαρή ρήξη  για την ισχυρή οικογένεια της Βρετανίας”, αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός  Niall Ferguson στο βιβλίο του για τη δυναστεία των Rothschild.Αν και αρχικά ήταν γνωστή ως Rothschild Investment Trust, η RIT υιοθέτησε το ακρωνύμιο της κατά την αποχώρηση του Jacob από την επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η παράλειψη του ονόματος Rothschild δεν εμπόδισε την απόδοσή της. Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1988, μετά την απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών της πόλης,  η μετοχή της επενδυτικής εταιρείας αυξήθηκε πάνω από 1.500%, επισκιάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία τόσο της ελβετικής όσο και της γαλλικής τράπεζας Rothschild.

    «Κατά τη διάρκεια των κύκλων της αγοράς ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να πετύχουν αντίστοιχες αποδόσεις τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως ο Jacob Rothschild», αναφέρει ο Cade. «Έδωσε έμφαση στις λεπτομέρειες», προσθέτει.

    Με επιχειρηματικό ήθος, προσέλκυσε τους επενδυτές, προστάτεψε τους μετόχους στις πτώσεις της αγοράς ενώ παράλληλα προσέφερε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

    “Οι κινήσεις του θυμίζουν περισσότερο χελώνα και όχι λαγό”, δήλωσε ο Laith Khalaf, ανώτερος αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρίας Hargreaves Lansdown Plc στην Ουκρανία, η οποία κατέχει το 8,6% της RIT. “Είναι μια καλή επιλογή για ένα πιο συντηρητικό χαρτοφυλάκιο ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτελέσει το θεμέλιο ενός χαρτοφυλακίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

    Η φήμη του Jacob Rothschild ήταν από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές. Εκπαιδεύτηκε στο Eton College και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έγινε συνεργάτης στην N.M. Rothschild & Sons τέσσερα χρόνια μετά, όταν εντάχθηκε στην οικογενειακή τράπεζα και διαχειρίστηκε το τμήμα εταιρικής χρηματοδότησης. Μαζί με την RIT ίδρυσε την St. James’s Place Plc, διαχειρίστρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων του FTSE 100, ενώ υπήρξε μέλος της τριμελούς ομάδας που κατόρθωσε πριν από τρεις δεκαετίες να εμποδίσει την επιθετική εξαγορά της British American Tobacco Plc, ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    «Η RIT είναι συνώνυμη με τον Λόρδο Rothschild», δήλωσε ο Alan Brierley, αναλυτής της Canaccord Genuity Group Inc: «Δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ένα απαράμιλλο δίκτυο επαφών. Είναι ένα πολύ ισχυρό εμπορικό σήμα».

    Ακόμη και με τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στον λογαριασμό του, ο Jacob, απέχει πολύ από το να γίνει το πλουσιότερο μέλος της δυναστείας. Μόνο στο βρετανικό υποκατάστημα, ο Nathan δημιούργησε σήμερα μια περιουσία που αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες (13 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον “The Richest of the Rich” των Philip Beresford και William D. Rubinstein.

    Ο ξάδελφος του, Evelyn de Rothschild, 87 ετών, πούλησε τις μετοχές που κατείχε στην εταιρεία συμμετοχών που διαχειρίζεται τις τραπεζικές επιχειρήσεις της οικογένειας το 2007, έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ (223 εκατ. δολάρια).

    Evelyn de Rothschild

    Μέρος της περιουσίας του Jacob Rothschild προέρχεται από την κληρονομιά που έλαβε μετά το θάνατο του μακρινού ξαδέλφου του Dorothy, το 1988, αξίας τότε 76 εκατ. λιρών.

    Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για τη λειτουργία του Waddesdon Manor, μία εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολυάριθμους πλούσιους προγόνους του – τον Baron Ferdinand – με στόχο να παρουσιάσει τη συλλογή έργων τέχνης του.

    Waddesdon Manor

    Ο Jacob Rothschild επιβλέπει το αρχοντικό μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018, είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία 655 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τα αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού σχεδόν 10% στη RIT, δεν περιλαμβάνονται στην προσωπική του περιουσία, όπως αυτή υπολογίζεται από το Bloomberg.  

    Πρόεδρος της RIT μετά την αποχώρηση του Jacob Rothschild θα αναλάβει ο 62χρονος James Leigh-Pemberton. Γιος πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, του Leigh-Pemberton, είναι πρόεδρος στην υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργήθηκε το 2008 για να διαχειριστεί τα ποσοστά του Δημοσίου στις προβληματικές βρετανικές τράπεζες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Η επόμενη Γενική Συνέλευση της RIT θα είναι τον Απρίλιο του 2020, τον μήνα που ο Jacob Rothschild θα συμπληρώσει 84 χρόνια ζωής και ο τελευταίος θα συμμετέχει σε αυτήν μαζί με τους υπόλοιπους επενδυτές, από το ακροατήριο. Με την κόρη του Hannah – το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του – να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της RIT τα τελευταία έξι χρόνια, η επιχείρηση του αναμένεται να φέρει ακόμη περισσότερα κέρδη στους μετόχους.



    ΣΧΟΛΙΑ