• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η γενιά του streaming βγάζει το Τσερνόμπιλ από τη λήθη

    • Bloomberg


    Η Olha Kyselova δεν είχε ακόμα γεννηθεί όταν έγινε η έκρηξη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ, το 1986, αλλά η καταστροφή αυτή ήταν πάντα στη ζωή της. Οι γονείς της ήταν “εκκαθαριστές”, απεσταλμένοι παρά την ακτινοβολία για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της περιοχής από θανατηφόρα υλικά. Στη συνέχεια, χαρτογραφούσαν τις «θερμές εστίες» για περισσότερο από μια δεκαετία.

    Μόνο όμως όταν κάθισε μαζί τους στο διαμέρισμά τους στο Κίεβο και παρακολούθησε την επιτυχημένη σειρά του HBO για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο, αποφάσισε τελικά να δει το μέρος με τα μάτια της. Έκλεισε λοιπόν ένα Chornobyl-Tour και μαζί με 44 άλλους τουρίστες για να δουν από κοντά την τοποθεσία.

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το γνωρίζει, το Τσερνόμπιλ κινδύνευε να εξαφανιστεί στην «ομίχλη» του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι νέες γενιές μεγαλώνουν με τα δικά τους τραύματα. Για τους Ουκρανούς, αυτά είναι η διαρκής σύγκρουση με τη Ρωσία. Για άλλους, είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το τσουνάμι του 2004 ή η πιο πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

    Για χρόνια, η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε να διατηρήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου και να συγκεντρώσει χρήματα για την κατασκευή ενός νέου κελύφους, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε το 2017.

    Τώρα το Τσερνόμπιλ προσελκύει και πάλι την προσοχή του κόσμου. Το Chornobyl-Tour αναμένει ότι θα έχει 150.000 κρατήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή διπλάσιους επισκέπτες από πέρυσι, κυρίως λόγω της δημοφιλούς σειράς.

    Τα στατιστικά στοιχεία της Google δείχνουν ένα απότομο άλμα στις αναζητήσεις για το Τσερνόμπιλ τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και από την ίδια την Ουκρανία.

    Οι ακτιβιστές που είναι κατά των πυρηνικών προσπαθούν να επωφεληθούν από την επιστροφή της συγκεκριμένης ιστορίας στη δημόσια συνείδηση, την ώρα που οι πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, η Βουλγαρία και η Τσεχία, εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων αντιδραστήρων. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, η πρόσβαση στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ μπορεί να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της πυρηνικής τεχνολογίας, όπως λένε.

    “Οι άνθρωποι είχαν ξεχάσει εντελώς”, δηλώνει ο Jan Haverkamp, ​​ανώτερος εμπειρογνώμονας πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace στο Άμστερνταμ. “Αλλά η σειρά το έφερε και πάλι στο προσκήνιο και είμαι πολύ χαρούμενος γι ‘αυτό”, προσθέτει.

    Ο αντιδραστήρας Νο. 4 εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 όταν ήταν μόλις δύο χρονών. Η έκρηξη εκτόξευσε ραδιενεργά κατάλοιπα – συμπεριλαμβανομένου υλικού καυσίμου και γραφίτη – σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον ουρανό, καθιστώντας τμήματα της υπαίθρου περίπου 115 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Κίεβου ακατάλληλα για κατοίκηση για τα επόμενα 24.000 χρόνια.

    Ενώ η σοβιετική κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει την έκρηξη από τον κόσμο – ακόμα και από τους δικούς της πολίτες – σύννεφα αερίων και ακτινοβολίας εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η έκρηξη οδήγησε στη μαζική εκκένωση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της τώρα εγκαταλελειμμένης πόλης Pripyat και των μικρών χωριών που αποτέλεσαν τη γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού.

    Οι περισσότεροι τουρίστες στο λεωφορείο με την Kyselova, που προέρχονταν από χώρες όπως η Ινδία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ, είχαν κλείσει την επίσκεψή τους πριν προβληθεί η σειρά του HBO, η οποία καταγράφει την ιστορία της καταστροφής από τη στιγμή της έκρηξης.

    Ο ιδρυτής του Chornobyl-Tour, Sergei Mirnyi, βοήθησε να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο και η περιοχή γύρω από αυτό προστατευόμενη περιοχή της Unesco. Αυτό θα επιτρέψει τη διάθεση πόρων για την προστασία της περιοχής.

    “Είναι προφανές ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, πολύ συμβολικό”, αναφέρει ο ίδιος. Και προσθέτει: “Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του πολιτισμού μας”.



    ΣΧΟΛΙΑ