• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι εργοδότες θέλουν να επιστρέψει ο κόσμος στις δουλειές του. Οι εργαζόμενοι όμως φοβούνται

    • Bloomberg

    Tom Galisano, ιδρυτής της Paychex Inc.


    Απόγευμα της προπερασμένης Τρίτης και ο δισεκατομμυριούχος Tom Golisano κάπνιζε ένα πούρο Padron στο αίθριο του σπιτιού του στη Φλόριντα. Ήταν ανήσυχος.

    “Οι ζημίες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από την απώλεια μερικών ακόμη ανθρώπων”, δήλωνε ο  ιδρυτής και πρόεδρος της Paychex. «Φοβάμαι πολύ ότι εάν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν στην ίδια πορεία, πολλές από αυτές θα οδηγηθούν στην κατάρρευση», εξηγούσε.

    Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν θα ήθελε η θεραπεία του ιού να είναι “χειρότερη από το πρόβλημα” και την άποψή του συμμερίζονται αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Θέλουν να ανακάμψει η οικονομία, η οποία μπορεί να καταγράψει την χειρότερη πτώση τριμήνου στην Ιστορία. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρθούν ορισμένα από τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης, τα οποία σύμφωνα με τα στελέχη της δημόσιας υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη της πανδημίας.  Αυτοί οι επενδυτές δεν βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, αλλά όπως λένε, είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν για να αποφύγουν τα χειρότερα στην οικονομία.

    “Επιλέγεις το καλύτερο από τα δύο αρνητικά που έχεις να αντιμετωπίσεις”,  δήλωσε ο Golisano, ο οποίος θέλει να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στα γραφεία τους στις χώρες που ο ιός δεν έχει μεγάλη εξάπλωση αλλά να παραμείνουν σπίτι τους στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο. “Πρέπει να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά της κατάστασης”.

    Στη Νέα Υόρκη, όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο και έχουν γεμίσει με ασθενείς, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo λέει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ανοίξουν και πάλι  «με τίμημα να χαθούν ανθρώπινες ζωές» και ότι αναπτύσσει ένα σχέδιο που “επιτρέπει στους νέους να επιστρέψουν δουλειά».

    Το ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να επιστρέψουν.

    Ο Τραμπ, καθοδηγούμενος από μια ομάδα μεγάλων hedge fund και private equity, θέλει να ξαναρχίσει η οικονομική ζωή στη χώρα από το Πάσχα, αν και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για έναν ιό που σκότωσε περισσότερα από 48.260 άτομα και έχει μολύνει τουλάχιστον 950.000 παγκοσμίως. Μόνο οι εταιρείες με λιγότερους από 500 εργαζομένους υποχρεούνται να παρέχουν άδεια μετ ‘αποδοχών για τους υπαλλήλους που έχουν νοσήσει από τον Covid-19. Οι οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο Northwestern υπολόγισαν ότι η διατήρηση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα, θα μπορούσε να σώσει 600.000 ζωές σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Lloyd Blankfein, ο οποίος διαχειριζόταν την Goldman Sachs Group Inc. μέχρι το 2018, έγραψε στο twitter ότι “τα ακραία μέτρα για την ισοπέδωση της καμπύλης του ιού” ήταν λογικά “για κάποιο χρονικό διάστημα” αλλά θα συντρίψουν την οικονομία: “Μέσα σε λίγες εβδομάδες ας επιτρέψουμε σε όσους διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο από την ασθένεια, να επιστρέψουν στις εργασίες τους”.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της τράπεζας Gary Cohn, ο οποίος αποχώρησε από αυτή για να γίνει οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, ρώτησε αν ήρθε η ώρα “να αρχίσουμε να συζητάμε για την ημερομηνία που η οικονομία θα επανέλθει”. Χωρίς σαφήνεια, οι επιχειρήσεις “θα καταλήξουν στο χειρότερο”, είπε.

    Ο Tilman Fertitta, ιδιοκτήτης των καζίνο Golden Nugget και της Bubba Gump Shrimp, καλεί τις αρχές να αφήσουν τις επιχειρήσεις να ξανανοίξουν με περιορισμένο προσωπικό σε μερικές εβδομάδες, για να αποφευχθεί μια μακροχρόνια οικονομική καταστροφή. Ο Fertitta, ο οποίος κατέχει επίσης την Houston Rockets και έχει περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η εταιρεία του «ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα”. Η απαίτησή του έρχεται σε αντίθεση με μια σχολή σκέψης που λέει ότι η πρόωρη επανέναρξη της οικονομίας θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και τελικά να προκαλέσει περισσότερη οικονομική ζημία.

    Οι δισεκατομμυριούχοι και τα άλλα μέλη της ελίτ έχουν την πολυτέλεια της κοινωνικής απομάκρυνσης ενώ παράλληλα παράγουν χρήματα. Εκείνοι που θέλουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους λένε ότι έχουν στόχο να αποτρέψουν εκατομμύρια κόσμου από το να υποφέρουν για χρόνια και να βρεθούν με περισσότερα χρέη.

    “Είναι εξωφρενικό”, δήλωσε ο Robert Reich, ο οποίος ήταν υπουργός εργασίας για τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. “Είναι απολύτως απαραίτητο να κλείσει η οικονομία έτσι ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μην πεθάνουν. Για τους προνομιούχους από εμάς, που δεν μπορούμε να το δούμε αυτό και θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην οικονομία  έναντι της δημόσιας υγείας, είναι ηθικά καταδικαστέο”.

    Οι πιέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι σε κάποιο βαθμό λογικές για τους πλούσιους, σύμφωνα με τον Reich, επειδή έχουν φτάσει στο σημείο να αναμένουν δυσανάλογα κέρδη σε σχέση με την ισχυρή θέση που κατέχουν. “Το ένα λάθος στη λογική τους είναι ότι η πανδημία δεν έχει να κάνει με την κοινωνική τάξη”, πρόσθεσε. “Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, τόσο πιο πιθανό είναι ότι και ο Blankfein και άλλοι δισεκατομμυριούχοι θα μολυνθούν επίσης”.

    Ο Jim Conway ήταν σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο στην Πενσιλβανία μέχρι που έκλεισε περίπου πριν από δύο εβδομάδες. Είναι εκτός εργασίας και δεν πληρώνεται ενώ η αίτηση του για επίδομα ανεργίας βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας.

    «Όντας ένας ηλικιωμένος εργαζόμενος, δεν βιαζόμουν να επιστρέψω στη μέση της πανδημίας», είπε ο Conway, 63 ετών. “Το να είσαι σερβιτόρος σημαίνει ότι είσαι σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθείς. Είμαι χαρούμενος που έκλεισαν τα εστιατόρια». Θέλει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία πριν ανοίξει και πάλι το εστιατόριο, αλλά ανησυχεί ότι οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες τείνουν να επικεντρωθούν στο συμφέρον τους και όχι σε ανθρώπους σαν κι αυτόν.

    «Ποτέ δεν ενδιαφέρονταν για τα συμφέροντα μας”, είπε. “Είναι περίεργο να αρχίσουν να το κάνουν τώρα”.

    Ο κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, δήλωσε στο Fox News ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά και να αφήσουν τους “παππούδες και τις γιαγιάδες” να φροντίσουν τον εαυτό τους.

    Ο Dick Kovacevich, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Wells Fargo & Co. μέχρι το 2007, θέλει να δει υγιείς εργαζόμενους κάτω των 55 περίπου ετών να επιστρέφουν στην εργασία τους στο τέλος του Απριλίου αν η πανδημία είναι υπό έλεγχο. “Θα φέρουμε πίσω αυτούς τους ανθρώπους σταδιακά και θα δούμε τι θα συμβεί. Κάποιοι από αυτούς θα αρρωστήσουν, κάποιοι μπορεί ακόμη και να πεθάνουν, δεν ξέρω », δήλωσε ο Kovacevich. “Θέλετε να υποφέρετε οικονομικά ή να αναλάβετε κάποιο ρίσκο να κολλήσετε τη γρίπη; Θέλετε να αναλάβετε οικονομικό ρίσκο ή να ρισκάρετε στο θέμα της υγείας; Μπορείτε να επιλέξετε. “

    Ο Mark Cuban, ιδιοκτήτης του Dallas Mavericks, θέλει τους Αμερικανούς να ακούσουν τους επιδημιολόγους. «Αγνοήστε οτιδήποτε μπορεί να πει κάποιος σαν εμένα», έγραψε σε ένα email. Εδώ «διακυβεύονται ζωές»…



    ΣΧΟΛΙΑ