• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Deutsche Bank προειδοποιεί: Προσοχή στα κρυπτονομίσματα!

    • Bloomberg
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Η Deutsche Bank Wealth Management συνιστά την αποφυγή επενδύσεων στα λεγόμενα κρυπτονομίσματα, επισημαίνει ο Markus Mueller, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου. Τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται, όπως η υψηλή μεταβλητότητα, η ενδεχόμενη χειραγώγηση των τιμών και ο φόβος απώλειας ή κλοπής δεδομένων, εγκυμονούν κινδύνους για τους επενδυτές, δήλωσε σε συνέντευξη του στο  Bloomberg News.

    “Δεν το συνιστούμε. Είναι μόνο για επενδυτές που πραγματοποιούν κερδοσοπικές κινήσεις” τόνισε ο Mueller. “Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συνολικής απώλειες.” Σύμφωνα με το στέλεχος της Deutsche Bank, οι πρόσφατες τιμές κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και αποδίδονται στην υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς.

    Ο Mueller δεν είναι το μοναδικό στέλεχος που τάσσεται ενάντια στη νέα αυτή μορφή επένδυσης. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας, Luis Maria Linde υποστήριξε πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα περιουσιακό στοιχείο που κρύβει τεράστιους κινδύνους. Από την πλευρά της τη αυστριακή Financial Planners Association έχει συγκρίνει την επένδυση σε bitcoin με μία “επίσκεψη στο καζίνο”.

    Προκειμένου να εδραιωθούν στο μέλλον τα κρυπτονομίσματα ως μία μορφή περιουσιακών στοιχείων, απαιτούνται περισσότεροι κανονισμοί, ασφάλεια και διαφάνεια, όπως για παράδειγμα επίσημοι τόποι διαπραγμάτευσης, τονίζει ο Mueller. “Σημαντικά θέματα όπως η ευθύνη και η τεκμηρίωση είναι ασαφή”, είπε. «Είμαστε ακόμα στην αρχή”.

    Η τιμή του bitcoin έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες. Πτώσεις άνω του 20% έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα. Υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες σκληρές αντιδράσεις από τις ρυθμισιτές αρχές της Ασίας.

    Οι ρυθμιστικές αρχές της Ιαπωνίας προς το παρόν δεν βιάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επιτρέψουν την εισαγωγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο της Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με άμεση γνώση του θέματος.

    Ο Müller δήλωσε ότι οι εταιρίες που εκδίδουν κρυπτονομίσματα πρέπει να συνεργάζονται με τις ρυθμιστικές αρχές. “Όταν δημιουργηθεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αξιολογηθούν όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.”

    Δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων βλέπουν αρνητικά τη δημιουργία κανονισμών. Οι ρυθμίσεις μπορούν να προστατέψουν από την κατάχρηση και το έγκλημα, τονίζει.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα παραδοσιακά νομίσματα υποστηρίζονται από την οικονομική δύναμη μίας χώρας. Ο χρυσός  έχει φυσική υπόσταση. Τα κρυπτονομίσματα, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αποθήκη αξίας εάν οι εταιρίες έκδοσης έχουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, δήλωσε ο Mueller.

    Ωστόσο, η βασική τεχνολογία που τα στηρίζει, το blockchain, είναι ήδη ενδιαφέρουσα, είπε ο Mueller. “Τα κρυπτονομίσματα κάνουν τις συναλλαγές ακόμη πιο εύκολες και με μικρότερο κόστος”. Υπάρχει η δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας.

    bitcoin

     



    ΣΧΟΛΙΑ