• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η απίθανη ιστορία των δύο traders που επισκέπτονται 12 χώρες σε 12 μήνες για να επιλέξουν μετοχές

    • Bloomberg

    Ivan Nechunaev (αριστερά), Burton Flynn


    Καθώς οι επενδυτές διαθέτουν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια σε funds που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες μετοχών, οι traders Burton Flynn και Ivan Nechunaev κάνουν ένα οδικό ταξίδι, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η ανάλυση και η επιλογή μετοχών μπορεί να φέρει κέρδη.

    Οι δύο άνδρες, διαχειριστές του Evli Emerging Frontier Fund, ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Ιούνιο, με τις συζύγους τους και τον τότε 2χρονο γιο του Flynn, για να ζήσουν σε 12 χώρες σε διάστημα 12 μηνών. Υποσχέθηκαν στους επενδυτές τους να πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη κάθε εταιρείας στην οποία έχουν επενδύσει.

    Εκτός από την αξία της προσωπικής έρευνας, το ταξίδι τούς βοηθά να εξακριβώσουν πόσο καλά αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης ζητήματα, οι επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι άνδρες στοχεύουν σε μικρότερες εταιρείες που συνήθως δεν ανήκουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς, διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια από την Ινδονησία μέχρι τις Φιλιππίνες και από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Μεξικό.

    “Είχαμε επισκεφτεί ξανά αυτές τις αγορές για δύο ή τρεις ημέρες κάθε φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πάντα νιώθαμε ότι παρατηρούσαμε αυτές τις οικονομίες και τους πολιτισμούς επιφανειακά”, δήλωσε ο Flynn τηλεφωνικά από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. “Η μετακίνηση σε μια νέα χώρα κάθε μήνα αποτελεί πρόκληση για την οικογένειά μου και ο γιος μου πιθανότατα δεν θα θυμάται τίποτα, αλλά ζούμε μια εμπειρία ζωής που είναι πραγματικά πολύτιμη και μοναδική”.

    Μετά από οκτώ μήνες ταξιδιών, είχαμε σημαντικά οφέλη. Το fund των 81 εκατ. δολαρίων είχε απόδοση 10% από την έναρξη του ταξιδιού μας, υψηλότερη από την απόδοση του MSCI Frontier Emerging Markets Index που διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ευρώ. Μακροπρόθεσμα, το fund υποαπέδωσε σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Συνάντηση με τον “Γουόρεν Μπάφετ” της Ινδονησίας

    Οι δύο διαχειριστές, που εργάζονται για την Terra Nova Capital, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στην Evli Bank Plc, με έδρα το Ελσίνκι, μπορεί να επεκτείνουν τη διάρκεια του ταξιδιού τους κατά τρεις επιπλέον μήνες, προκειμένου να επισκεφτούν συνολικά 15 χώρες.

    Ο Flynn και ο Nechunaev δεν είναι οι πρώτοι επενδυτές που εμβαθύνουν στις αναδυόμενες αγορές. Το 1990, ο Jim Roger, οργάνωσε ένα ταξίδι με τη μηχανή του διάρκειας 22 μηνών και έγραψε το βιβλίο “Investment Biker”. Ένα δεύτερο βιβλίο, το “Adventure Capitalist”, ήταν το αποτέλεσμα ενός άλλου, τριετούς ταξιδιού σε 116 χώρες, που έπεισε τον Rogers ότι ο 21ος αιώνας μπορεί να ανήκει στην Κίνα.

    Οι επενδυτές μπορούν εύκολα να επιλέξουν φθηνές μετοχές των αναδυόμενων αγορών με θετικές προοπτικές κερδών από τα γραφεία του Χονγκ Κονγκ ή της Νέας Υόρκης. Ωστόσο,  οι Flynn και Nechunaev υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα τους, τους επέτρεψε να δουν ανεξερεύνητες πλευρές των αγορών, βρίσκοντας εταιρείες που δεν υπάρχουν στο ραντάρ των περισσότερων διαχειριστών.

    Ο Flynn, 36 ετών, έχει γεννηθεί στο Salt Lake City, και ο Nechunaev,  29 ετών, στο Tomsk, στη Σιβηρία της Ρωσίας. Αναζητούν ελκυστικές αποτιμήσεις και καλές προοπτικές κερδών. Επίσης, δεν έχουν πρόβλημα να επιλέξουν εταιρείες που έχουν μικρή ή και καμία κάλυψη από αναλυτές.

    Οι 19 μετοχές που επέλεξαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του ταξιδιού τους συνέβαλαν κατά 8,8% στην απόδοση του fund τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι αγορές τους περιλαμβάνουν την Pentamaster Corp. Bhd. τη Μαλαισίας, που κατασκευάζει εξοπλισμό για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, την εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης  PT Media Nusantara Citra  στην Ινδονησία, την πακιστανική εταιρεία τεχνολογίας Systems Ltd. και την Tipco Asphalt Pcl στην Ταϊλάνδη.

    Επίσκεψη σε εταιρεία στις Φιλιππίνες

    Είχαν επαφή με πάνω από 500 εταιρείες, πραγματοποίησαν 237 συναντήσεις με CEOs και δεκάδες ακόμη με στελέχη των χρηματιστηρίων, κανονιστικούς φορείς, ντόπιους επενδυτές και ένα διευρυμένο δίκτυο με απόφοιτους του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Wharton School, όπου αμφότεροι έκαναν το MBA τους.

    Το ταξίδι ξεκίνησε στις Φιλιππίνες, και ακολούθησαν οι Μαλαισία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Αφού πέρασαν τον Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία, είναι τώρα στη Νότιο Αφρική πριν κατευθυνθούν προς την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Χιλή και το Μεξικό. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιος θα να είναι ο 15ος προορισμός του project και τόνισαν ότι η επιδημία του κορωναϊού δεν έχει επηρεάσει τα σχέδιά τους, αφού έχουν ήδη τελειώσει τα ταξίδια τους στην Ασία.

    Κατά την πρώτη τους ημέρα στις Φιλιππίνες, τον Ιούνιο, συνάντησαν τον Raul De Mesa, πρόεδρο της AbaCore Capital Holdings Inc. Μετά από τη συζήτηση τους, αποφάσισαν να πάρουν ταξί και να ταξιδέψουν για τρεις ώρες προκειμένου να ελέγξουν μεγάλες εκτάσεις υψηλής αξίας που κατέχει η εταιρεία στην Batangas, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επαρχίες της χώρας.

    Η AbaCore αρχίζει να εισπράττει μετρητά, πουλώντας μερικές από αυτές τις εκτάσεις. Πίσω στη Μανίλα, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου μπόρεσαν να θέσουν ερωτήσεις στον CEO Regina Reyes και τον συνιδρυτή Hermilando Mandanas σε μια παλιά αποικιακή αμερικανική λέσχη μελών. Μετά από αυτό και μερικές άλλες συναντήσεις, αγόρασαν τις μετοχές.

    Οι δύο συνεργάτες ζουν σε διαμερίσματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ταξιδεύουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και επιδιώκουν να κανονίζουν κατά μέσο όρο πέντε συναντήσεις την εβδομάδα, καθώς και πρωινό ή δείπνο για δικτύωση. Έχουν επίσης blog που καταγράφουν τις περιπέτειες τους, όπως η προσπάθεια να μιλήσουν σε μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν και τα δείπνα τους με τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

     

    Αγοράζοντας μετοχές στο Χρηματιστήριο του Πακιστάν

    Προκειμένου να ανταποκριθούν στην πρόκληση της επιλογής μετοχών, ο Burton Flynn και ο Ivan Nechunaev ήταν αποφασισμένοι να ελέγξουν πόσο σοβαρές είναι οι εταιρείες σε πρακτικές που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση, θέματα στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές σε σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία, όπου είναι η έδρα του fund που διαχειρίζονται.

    Έτσι έφτιαξαν μία λίστα με 108 ερωτήσεις τις οποίες επρόκειτο να θέσουν και στις 1.000 εταιρείες που θα συναντούσαν. Αν και οι εταιρείες αναδυόμενων αγορών δεν εφαρμόζουν τα σκανδιναβικά πρότυπα, οι δύο διαχειριστές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια δική τους βάση δεδομένων για τις επιχειρήσεις και τα επιτεύγματά τους στις τρεις κατηγορίες, τονίζουν οι ίδιοι.

    Σε χώρες όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, οι εταιρείες γνωρίζουν σε κάποιο βαθμό για το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση λόγω της πίεσης των ρυθμιστικών αρχών και των χρηματιστηρίων, ενώ σε άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, πολλές εταιρείες το ακούν για πρώτη φορά.

    “Ως διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, δεν θα είμαστε ποτέ οι πιο ενημερωμένοι επενδυτές” τονίζουν οι Flynn και Nechunaev απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Οι ντόπιοι χρηματιστές και fund managers έχουν εκεί το πλεονέκτημα. Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε το φάσμα των αγορών και να έχουμε στην κατοχή μας μετοχές εταιρειών στις οποίες βλέπουμε τη μεγαλύτερη αξία”.



    ΣΧΟΛΙΑ