• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H startup που θέλει να αποκαλύψει την πραγματική αξία του ακινήτου σας

    • Bloomberg


    Όταν ο Teun van den Dries αγόρασε για πρώτη φορά ένα σπίτι πριν από οκτώ χρόνια, ο εκτιμητής που καθορίζει την αγοραία αξία του σπιτιού απλώς τον ρώτησε πόσο πίστευε ότι θα έπρεπε να κοστίζει.

    Αυτή η εμπειρία οδήγησε εν μέρει τον Ολλανδό επιχειρηματία και συνιδρυτή Sander Mulders να ξεκινήσει την GeoPhy, μια πλατφόρμα που προσφέρει εκτιμήσεις ακινήτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και επιδιώκει να φέρει περισσότερη διαφάνεια στην αγορά.

    Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 2014, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άντλησε 33 εκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης σειράς Β, με επικεφαλής την Index Ventures, την εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο και στο Σαν Φρανσίσκο και έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως η Adyen, η Deliveroo και η Slack. Οι υφιστάμενοι επενδυτές Hearst Ventures και Inkef Capital συμμετείχαν επίσης στον γύρο.

    «Ουσιαστικά σε όλες τις άλλες βιομηχανίες, δεν υπάρχει πραγματικό ισοδύναμο, όπου τόσα πολλά χρήματα αλλάζουν χέρια με τόσο λίγες πληροφορίες», δήλωσε ο van den Dries σε συνέντευξή του.

    Η GeoPhy συγχωνεύει και αναλύει χιλιάδες σημεία δεδομένων – από δορυφορικές εικόνες, στοιχεία πωλήσεων και αρχεία ιδιοκτησίας μέχρι ποσοστά εγκληματικότητας, χώρους πρασίνου και την πυκνότητα των κοντινών καφετεριών – για τον προσδιορισμό των εκτιμήσεών της για την αξία των ακινήτων. Η εταιρεία επικεντρώνεται επί του παρόντος σε εμπορικά ακίνητα, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά κατοικιών.

    Η υπηρεσία βοηθά τους πελάτες της, όπως υπηρεσίες αξιολόγησης, τράπεζες και παρόχους υποθηκών όπως η Fannie Mae, να κατανοήσουν καλύτερα την αξία των εμπορικών ακινήτων και να δημιουργήσουν πιο ακριβή μοντέλα δανεισμού.

    «Αυτό που έχουμε τώρα είναι ένας πολύ υποκειμενικός τρόπος για να εκτιμήσεις και να αναλύσεις την απόδοση του ακινήτου – μπορεί να πετύχεις έναν εκτιμητή ή έναν επικεφαλής εξαγορών σε μια κακή μέρα», για παράδειγμα, δήλωσε ο Aaron Perlis, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας χρηματοδότησης real estate εμπορικών ακινήτων Walker & Dunlop, η οποία επίσης είναι πελάτης της GeoPhy. «Όταν είσαι δανειστής, όπως εμείς, θέλουμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την πραγματική αξία ενός ακινήτου, ποια είναι η αντικειμενική αξία που μπορώ να υποστηρίξω στατιστικά».

    Τα στελέχη της GeoPhy λένε ότι η εταιρεία προσφέρει λιγότερο ακριβές και ταχύτερες αποτιμήσεις από τις τυποποιημένες εκτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και να κοστίζουν έως και 6.000 δολάρια. Με έδρα το Delft της Ολλανδίας, η εταιρεία απασχολεί περίπου 100 άτομα και έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Λιθουανία.

    Η νέα χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επέκταση της παρουσίας της startup στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με σχέδια να μεταφερθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2020. Αυτά τα σχέδια επέκτασης θέτουν επίσης προκλήσεις για την εταιρεία. Η υιοθέτηση πιθανόν να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την πρόσβαση στα δεδομένα.

    Ο τελικός στόχος της GeoPhy είναι να κατανοήσει τελικά την αξία κάθε κτιρίου στον κόσμο.

    «Αυτός είναι ο στόχος, και ο στόχος είναι υψηλός», δήλωσε ο Jan Hammer, ένας εταίρος με έδρα το Λονδίνο στην Index, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της GeoPhy.

    μετονομάστηκε σε Contship Don).

    Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο η Contships εμφανιζόταν να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση τεσσάρων πλοίων από τον γερμανικό όμιλο Hartmann. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Κίνδυνος «λουκέτου» σε τέσσερις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες-Αγωνία για 400 εργαζόμενους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο επικεφαλής της Barclays θεωρεί πιθανή μία νέα κρίση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Να κοιμάστε, να μην αμφιβάλλετε: Ο οδηγός του Jack Ma για υγεία και επιτυχία



    ΣΧΟΛΙΑ