• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο επικεφαλής της Barclays θεωρεί πιθανή μία νέα κρίση

    • Bloomberg


    Ο κορυφαίος τραπεζίτης της Barclays δήλωσε ότι είναι «περισσότερο από πιθανό» να υπάρξει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η βιομηχανία του είναι μάλλον απίθανο να την πυροδοτήσει αυτή τη φορά.

    Απεναντίας, ο Jes Staley δήλωσε ότι βλέπει πιθανές αναταράξεις από την κατάσταση στις πιστωτικές αγορές, δεδομένου του πού έχει πάει ο κίνδυνος στο σύστημα αφότου οι τράπεζες συρρίκνωσαν τους ισολογισμούς τους. Ένα σκληρό Brexit είναι ένας άλλος κίνδυνος.

    «Αυτή τη φορά, υπάρχει μια πιθανότητα οι τράπεζες να είναι το μαξιλάρι, και όχι η αιτία» της κρίσης, είπε ο Staley, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας από το 2015, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television με τη Francine Lacqua από τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Αναφέρθηκε στη ροή των πιστώσεων σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις και επίσης επεσήμανε την έλλειψη έκδοσης χρεογράφων υψηλής απόδοσης τον Δεκέμβριο. «Εάν αυτό είχε επεκταθεί στο πρώτο τρίμηνο, αυτό από μόνο του θα είχε δημιουργήσει ένα δυνητικό πιστωτικό σοκ», ανέφερε. «Υπήρχαν πολλές εταιρείες που θα έπρεπε να τις μεταθέσουν».

    Επίσης, «υπάρχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό χρέους στους κρατικούς ισολογισμούς», λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτόκιων, ανέφερε.

    Οι συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ζωντανές στα deals των ονείρων των στελεχών στο Νταβός

    Το φετινό Νταβός είναι γεμάτο από συζητήσεις σχετικά με συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά ο Staley δεν θεωρεί πως η ιδέα αυτή αποτελεί πανάκεια για τη βιομηχανία. Αν και η οικονομική ισχύς των τραπεζών βελτιώθηκε σημαντικά από την τελευταία κρίση, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν πέρυσι εν μέσω μέτριας προοπτικής για την κερδοφορία και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής φέρονται να συζητούν τα πλεονεκτήματα μίας σύμπραξης μεταξύ της Deutsche Bank AG και της Commerzbank AG.

    Οι συγχωνεύσεις επενδυτικών τραπεζών «δε δουλεύουν», δήλωσε ο Staley, πρώην διευθυντικό στέλεχος της JPMorgan Chase & Co. Αναφέρθηκε στη συμφωνία της JPMorgan την περίοδο της κρίσης για την εξαγορά της Bear Stearns. «Ήμουν εκεί». Η διαπραγμάτευση απομακρύνει την προσοχή των τραπεζών από την τεχνολογική καινοτομία, είπε.

    Ο Staley δήλωσε ότι η Barclays είναι ήδη αρκετά μεγάλη για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρίες της Wall Street και ότι είναι σίγουρος για τη στρατηγική της τράπεζας. Η στρατηγική του για το χτίσιμο της επενδυτικής τράπεζας έχει υποστεί επίθεση από τον Edward Bramson, ακτιβιστή επενδυτή που κατέχει περισσότερο από το 5% της Barclays.

    μετονομάστηκε σε Contship Don).

    Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο η Contships εμφανιζόταν να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση τεσσάρων πλοίων από τον γερμανικό όμιλο Hartmann. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Να κοιμάστε, να μην αμφιβάλλετε: Ο οδηγός του Jack Ma για υγεία και επιτυχία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος (pic)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Διαδίκτυο: Έως και 50% οι ψευδείς ταυτότητες και οι ρομποτικοί «χρήστες»



    ΣΧΟΛΙΑ