• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γόβες στιλέτο, sneakers και μπότες δημιουργούν… δισεκατομμυριούχους

    • Bloomberg

    Christian Louboutin


    Οι θρυλικές γόβες στιλέτο του Christian Louboutin, τα κλασικά μποτάκια Dr. Martens και τα δημοφιλή σανδάλια Birkenstock αν και τόσο διαφορετικά είδη παπουτσιών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Οι ιδιοκτήτες τους περιλαμβάνονται πλέον στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους.

    Η Exor NV, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της ιταλικής οικογένειας μεγιστάνων και ιδιοκτητών της Ferrari, Ανιέλι, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αγοράζει σχεδόν το 1/4 της Christian Louboutin, σε μια συμφωνία που αύξησε την περιουσία του δημιουργού της στα 1,2 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία ακολούθησε δύο άλλες πρόσφατες συναλλαγές που πραγματοποίησαν ιδιοκτήτες, κατασκευαστές γνωστών, επώνυμων υποδημάτων: την πώληση της Birkenstock στην L Catterton ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) που έκανε δισεκατομμυριούχους του αδελφούς Christian και Alex Birkenstock και την αρχική δημόσια προσφορά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας που κατασκευάζει τις γνωστές μπότες Dr. Martens.

    Στο μεταξύ, η εταιρεία σπορ ένδυσης και sneakers του ράπερ Kanye West, Yeezy, αποτιμάται από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την UBS Group. Οι πωλήσεις για τα πάνινα παπούτσια της Yeezy Adidas αυξήθηκαν κατά 31% με τα ετήσια έσοδα να ανέρχονται στα 1,7 δισ. δολάρια πέρυσι,  και την Yezzy να εξασφαλίζει 191 εκατ. δολάρια από τα δικαιώματα, σύμφωνα με ένα έγγραφο της UBS που αναφέρει το Bloomberg.

    Στροφή στα casual

    Η πανδημία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα casual υποδήματα, σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Deborah Aitken. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η χρήση των εξωτερικών χώρων αναμένεται να διατηρήσουν αυτή την τάση.

    Παρά το συντριπτικό χτύπημα της πανδημίας στην οικονομία – ιδιαίτερα στον τομέα της λιανικής – οι περιουσίες των επιχειρηματιών του κλάδου πολυτελών ειδών αυξήθηκαν κατά το 2020.

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και μέτοχος της επενδυτικής  L Catterton που απέκτησε την Birkenstock, Bernard Arnault, έχει αυξήσει την περιουσία του κατά 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς οι μετοχές του ομίλου του, Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Ο ανταγωνιστικός όμιλος της Kering SA, του Francois Pinault, ενισχύθηκε με ποσό που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    «Ο τομέας ειδών πολυτέλειας έχει υπεραποδώσει τον τελευταίο χρόνο και απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι κάθε κατηγορία σε ύφεση», δήλωσε η Aitken.

    Οδηγό για αυτό αποτελούν η πίστη για δυναμική ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή, η αναμενόμενη αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων στα προϊόντα πολυτελείας και η έντονη ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, που αποτελεί αγορά καθοριστικής σημασίας για τα πολυτελή brands.

    Doc Martens

    Τα ορθοπεδικά σανδάλια και οι μπότες με τις χονδρές σόλες δεν εντάσσονται στα τυπικά είδη πολυτελείας, ωστόσο η πανδημία και η εξ αποστάσεως εργασία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε προϊόντα πιο άνετα και αναπαυτικά.

    Τα “Doc Martens” και τα “Berks” είναι μοναδικά καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο εδώ και πολλές γενιές, από τους χίπις της δεκαετίας του 1970 έως τους γκόθικ της δεκαετίας του 1990 και τους infuencers της Generation Z.

    Dr. Martens

    Ενώ τα ψηλοτάκουνα του Louboutin δεν προσφέρουν ούτε άνεση ούτε νοσταλγία, αποτελούν ένα στοίχημα για την πλήρη επιστροφή της κοινωνίας στα πάρτι, στην ζωή στο γραφείο και σε άλλες πολυαναμενόμενες περιστάσεις εξόδου με καλό ντύσιμο.

    Η εταιρεία Christian Louboutin ιδρύθηκε το 1991 και διαθέτει 150 καταστήματα σε 30 χώρες. Η Exor δήλωσε ότι βλέπει δυναμική ανάπτυξης για το εμπορικό σήμα στην Κίνα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Ο Louboutin, 58 ετών, και ο συνεργάτης του, Bruno Chambelland, 72 ετών, θα διατηρήσουν από κοινού την πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία, σύμφωνα πληροφορίες. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Ιστορικές οικογενειακές εταιρίες,  εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την σημαντική αύξηση των αποτιμήσεων τους στις αγορές.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ο κύβος ερρίφθη… Η Louis Vuitton εξαγόρασε τα δημοφιλή σανδάλια Birkenstock

    Η οικογένεια Ανιέλι επεκτείνεται στον κλάδο ειδών πολυτελείας: Απέκτησε το 24% της γαλλικής Christian Louboutin

    Dr. Martens: Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου οι γνωστές μπότες – Η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια 1,8 δισ. δολάρια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ