• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Google: Οι επενδύσεις των εκατομμυρίων στην Ευρώπη και η μεγάλη «μπίζνα» των data center


    Επτακόσια στρέμματα γης αγόρασε στην Ολλανδία η Google, καθώς διερευνά τις δυνατότητες κατασκευής περισσότερων data center στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα αξιοποιήσει τελικά με τον τρόπο αυτό την επένδυσή της, αλλά η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί σύντομα.

    «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επιλογές για να επεκτείνουμε την παρουσία των data center μας στην Ευρώπη αν το απαιτήσουν οι επιχειρηματικές ανάγκες μας», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Google Mark Jansen.

    H Google έχει ήδη ένα data στην πόλη Eemshaven της βορειοανατολικής Ολλανδίας και ανακοίνωσε προσφάτως ότι θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ για να το επεκτείνει, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης στα 1,1 δισ. ευρώ, αφού αρχικά είχε επενδύσει 600 εκατομμύρια.

    Η εταιρεία-κολοσσός που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο αγόρασε επίσης πρόσφατα εκτάσεις γης στη Δανία, στο Λουξεμβούργο και στη Σουηδία και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ρίξει πρόσθετα κεφάλαια στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο.

    Η Google δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα έδωσε για να αγοράσει την έκταση έξω από το Άμστερνταμ. Όμως, σύμφωνα με τον ολλανδικό οργανισμό ξένων επενδύσεων, στην ίδια περιοχή έχουν χτίσει data center και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι και η Microsoft. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τις εταιρείες του κλάδου η συγκεκριμένη περιοχή είναι η σχετικά φθηνή προσφορά βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι εταιρείες τεχνολογίας τρέχουν να κατασκευάσουν όλο και περισσότερες τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς επιχειρήσεις και ιδιώτες αποθηκεύουν όλο και περισσότερα data online στα οποία θέλουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση.

    Τα data center της Google χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφορικής της εταιρείας, υπηρεσιών που συνδέονται με τα email, τους χάρτες, τις φωτογραφίες, το YouTube και πολλά άλλα.

    Πέραν αυτών, η Google, η οποία βρίσκεται ακόμη πίσω από τη Microsoft στις υπηρεσίες cloud, ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών της, ύψους 7,7 δισ. δολαρίων, το περασμένο τρίμηνο κατευθύνθηκε σε υποδομές για την επέκταση της παρουσίας της στους τομείς των υπηρεσιών cloud και της τεχνητής νοημοσύνης,

    Σημειώνεται ότι από την ταχύτατη ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τομέας των data center στην Ευρώπη επωφελείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εταιρειών.

    Η γαλλική Schneider Electric, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες για εξοπλισμό που λαμβάνει από τα εν λειτουργία data center έχουν δώσει σημαντική ώθηση στα μεγέθη της, ενώ η Νορβηγία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια που διαθέτει ως πόλο έλξης για την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών.]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Google: Χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για οκτώ προγράμματα στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Google: Αντιμέτωπη με νέο μαζικό πρόστιμο από την ΕΕ που θα μπορούσε να «διαλύσει» την εταιρία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς η Amazon βοήθησε ένα πρώην στέλεχος της Google να βγάλει πάνω από 1 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ