• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Πρόταση για περικοπές αμοιβών στελεχών μετά από δικαστική διαμάχη με μέτοχο

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs Group Inc. προτίθεται να περικόψει την αμοιβή ορισμένων μελών του διοικητικού της συμβουλίου στο πλαίσιο του συμβιβασμού με μία μέτοχο που προχώρησε σε αγωγή ισχυριζόμενη ότι το σχέδιο αποζημιώσεων της τράπεζας ήταν πολύ γενναιόδωρο.

    Είναι η δεύτερη προσπάθεια της Goldman Sachs να διευθετήσει την αγωγή του δικαστηρίου Delaware Chancery Court του 2017, αφού ένας δικαστής απέρριψε την πρώτη πρόταση της τράπεζας να πραγματοποιήσει αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα σχέδια αμοιβών.

    Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση, η Goldman Sachs θα περιορίσει την ετήσια αμοιβή διευθυντικών στελεχών σε μέχρι 475.000 δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια και θα ενημερώσει για την αλλαγή αυτή τους μετόχους. Η πληρωμή μπορεί να γίνει με μετρητά ή με χορήγηση περιορισμένου αριθμού μετοχών.

    Το σχέδιο αυτό θα μειώσει τις αμοιβές ορισμένων εξωτερικών στελεχών κατά τουλάχιστον 130.000 δολάρια, ευθυγραμμίζοντας τες με αυτές που καταβάλουν οι υπόλοιπες τράπεζες της Wall Street σε μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα του δικαστηρίου. Μεταξύ των στελεχών που θα επηρεαστούν θα είναι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της DuPont Inc., Ellen Kullman, ο πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Drew Gilpin Faust και ο πρώην αντιναύαρχος του αμερικανικού ναυτικού, Jan Tighe.

    Η Maeve DuVally, εκπρόσωπος της Goldman Sachs, απέφυγε να σχολιάσει τον προτεινόμενο διακανονισμό.

     

    Comparing Average Director Pay

    Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, η τράπεζα δεν συμφωνεί ότι οι όροι αποζημίωσης είναι άδικοι και ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβιβασμό προκειμένου να “εξαλείψει το βάρος, την ταλαιπωρία, τα έξοδα, τον κίνδυνο και την αναστάτωση που θα προκαλούσε η συνέχιση της δικαστικής διαμάχης”.

    Η Shiva Stein, επενδύτρια της Goldman, αμφισβήτησε το σχέδιο παροχής κινήτρων για τα διευθυντικά στελέχη και τους διαχειριστές, λέγοντας ότι δεν είχε περιγραφεί σωστά στους μετόχους και ότι περιλάμβανε υπερβολική αμοιβή για ορισμένους υπαλλήλους. Στην καταγγελία, οι δικηγόροι της Stein δήλωσαν ότι εξωτερικά στελέχη σε τέσσερις αντίστοιχες εταιρείες έλαβαν κατά μέσο όρο 352.000 δολάρια ετησίως σε μετρητά ή σε μετοχές. Κάποιοι διευθυντές της Goldman λάμβαναν σχεδόν τα διπλάσια από αυτό το ποσό.

    Ο δικαστής Sam Glasscock απέρριψε την αρχική πρόταση διακανονισμού της Goldman, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να ενημερώσει αναλυτικά τους μετόχους σχετικά με το σχέδιο αποζημίωσης εκτελεστικών στελεχών και να προσλάβει σύμβουλο για να αναθεωρήσει τα πακέτα μισθοδοσίας των διευθυντών. Ο Glasscock δήλωσε ότι οι διευθυντές δεν θα έχαναν τίποτα από τις αμοιβές τους.

    Ο Glasscock πρέπει να αποφασίσει αν η νέα πρόταση συμβιβασμού προσφέρει αρκετά ώστε η Stein να αποσύρει την αγωγή της. Επίσης, πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα των δικηγόρων της Stein για την καταβολή 1,5 εκατ. δολαρίων για τα δικαστικά έξοδα.

    Η υπόθεση είναι η Stein κατά Blankfein, αρ. 2017-0354, στο Delaware Chancery Court (Wilmington).

     



    ΣΧΟΛΙΑ