• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί μιλούν όλοι για παγκόσμια έλλειψη ενέργειας;

    • Bloomberg
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Περιεχόμενα

    Η ανησυχία ανεπάρκειας των αποθεμάτων ενέργειας – από την Ευρώπη έως την Ασία – αυξάνεται όλο και περισσότερο, εξαιτίας των περιορισμών στην προσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου – κάτι που απειλεί να κλείσει εργοστάσια και να αυξήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

    Παρόλο που η έλλειψη αυτή δεν οφείλεται σε έναν συγκεκριμένο λόγο, όπως η αυξημένη ζήτηση ή τεχνικά προβλήματα, η ενεργειακή κρίση απειλεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει ανέλθει σε υψηλά πολλών ετών, καθώς το άνοιγμα των οικονομιών στη μετά Covid εποχή συγκρούεται με τον περιορισμό της προσφοράς ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

    Η κρίση έχει αναγκάσει πολλούς παραγωγούς στην Ευρώπη να μειώσουν την παραγωγή, ενώ τα κινεζικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνουν επίσης τις προμήθειες στα εργοστάσια, γεγονός που θα περιορίσει την παραγωγή. Αυτό που προκαλεί ανησυχία ανησυχεί είναι ότι δεν έχει κάνει ακόμα πολύ κρύο. Η κατανάλωση ενέργειας κορυφώνεται συνήθως όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση.

    Η Κίνα ήδη αναζητεί να υιοθετήσει μέτρα για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και να περιορίσει τη δική της έλλειψη ενέργειας, ενώ οι υπόλοιποι οργανισμοί παγκοσμίως εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν περισσότερα αποθέματα καυσίμων.

    Οι αριθμοί

    • 1,300% – Η έξαρση στους ευρωπαϊκούς δείκτες πετρελαίου από τον Μάιο του 2020
    • $100/βαρέλι – Η τιμή του αργού είναι πιθανό να αγγίζει την τιμή αυτή ενόψει του κρύου χειμώνα 
    • 2017 – Η τελευταία φορά που τα αποθέματα αργού ήταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Morgan Stanley

    Η σημασία

    Ακόμα και ένας σε κανονικά πλαίσια κρύος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο επιδεινώνει συνήθως την έλλειψη και αυξάνει τις τιμές ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι ο κόσμος λειτουργεί με καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, η ενεργειακή κρίση απειλεί να αγγίξει κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας, απειλώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνοντας ακόμη και τις τιμές των τροφίμων, τα οποία σημαίνουν άνοδο του πληθωρισμού.

    Μια τέτοια κρίση – που διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό στις βιομηχανίες – θα μπορούσε σύντομα να εξαπλωθεί στον πολιτικό κόσμο, καθώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος και η τιμή των καυσίμων ενδέχεται να πυροδοτήσουν τη δημόσια αναταραχή. Η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία, για παράδειγμα, ανάγκασε τη χώρα να αυξήσει την εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του προέδρου Jair Bolsonaro στις εκλογές του επόμενου έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ