• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι μεγιστάνες Zuckerberg και Bezos χαμογελούν παρά την αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ

    • Bloomberg

    Jeff Bezos


    Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές των ΗΠΑ, οι μεγιστάνες της χώρας έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν.

    Οι 167 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κέρδισαν 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές, αρκετές από τις οποίες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου των τελευταίων πέντε μηνών. Ο Tzeff Bezos της Amazon.com Inc. πρωτοστάτησε με κέρδη 10,5 δισ. δολάρια, ενώ ο Mark Zuckerberg της Facebook Inc. κέρδισε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η εικόνα αυτή ακολουθεί μετά από τέσσερα χρόνια θεαματικών κερδών για τους κροίσους της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι πλουσιότεροι κάτοικοι των Η.Π.Α. αύξησαν το πλούτο αλλά και το εκτόπισμα τους χάρη στο ανοδικό ράλι των χρηματιστηρίων αλλά και σε μία σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων. Η καθαρή αξία της περιουσίας των Αμερικανών στο Bloomberg Billionaires Index αυξήθηκε από σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στις εκλογές το 2016 σε περισσότερα από 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.

    Πρόταση 22

    Η μεγάλη νίκη για τις εταιρείες τεχνολογίας ήταν η ψήφιση της Πρότασης 22 από την Καλιφόρνια, ενός μέτρου που εξαιρεί τους οδηγούς εταιρειών όπως οι Lyft, Uber και DoorDash Inc. από έναν πολιτειακό νόμο, που θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του τύπου αντί για ανεξάρτητους εργολάβους. Αυτή η εξέλιξη εκτίναξε τις μετοχές της Uber και της Lyft στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Ο Garrett Camp, συνιδρυτής της Uber και το μοναδικό στέλεχος της εταιρείας που βρίσκεται στον δείκτη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του Bloomberg, κέρδισε σχεδόν 350 εκατ. δολάρια και η περιουσία του ανήλθε σχεδόν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου μέτρου διέθεσαν για τη στήριξη της καμπάνιας κεφάλαια ρεκόρ ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι δαπάνες πιθανότατα θα καλυφθούν για πολλές από τις εταιρείες, καθώς η Uber και η Lyft μόνο, θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο κόστος απασχόλησης, σύμφωνα με μια εκτίμηση.

    Στο Ιλινόις, ο μεγιστάνας Ken Griffin της Citadel διέθεσε 54 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία εναντίον της φορολογικής αλλαγής, ενώ ο δισεκατομμυριούχος κυβερνήτης J.B. Pritzker του Δημοκρατικού Κόμματος, κληρονόμος των ξενοδοχείων Hyatt, δαπάνησε περισσότερα από 56 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την ψήφιση του. Τελικά το μέτρο απορρίφθηκε από το 55% των ψηφοφόρων.

    Έλεγχος της Γερουσίας

    Οι εκλογές αποτέλεσαν επίσης νίκη για ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας. Αυτές οι πλειοψηφίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προσπάθειες μιας δυνητικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στα υψηλότερα εισοδήματα, όπως αυξήσεις φόρων ή αλλαγές στη νομοθεσία περί φορολογίας ακινήτων.

     

    Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν: Προηγείται στην Αριζόνα

    ΗΠΑ: Τα δύο εκλογικά σενάρια που «τρομάζουν» τις παγκόσμιες αγορές

    Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας έχασε 7 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ