• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η Κίνα αγοράζει ολοένα και περισσότερο χρυσό;


    Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον της Κίνας για τον χρυσό, καθώς η μεγαλύτερη ασιατική οικονομία διεύρυνε τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών. Οι τιμές του χρυσού έχουν ενισχυθεί και πάλι και κυμαίνονται στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά.

    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα αποθέματά της σε 60,62 εκατομμύρια ουγγιές τον Μάρτιο από 60,26 εκατομμύρια το προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της. Όσον αφορά τη χωρητικότητα, η εισροή του προηγούμενου μήνα ήταν 11,2 τόνοι, μετά την προσθήκη 9,95 τόνων τον Φεβρουάριο, 11,8 τόνων τον Ιανουάριο και 9,95 τόνων τον Δεκέμβριο.

    Η Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό και καταναλωτή  χρυσού στον κόσμο, αντιμετωπίζει σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία από το PBOC δείχνουν ότι η χώρα προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της με σταθερό ρυθμό, όπως είχε ξανακάνει τη χρονική περίοδο από τα μέσα του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, όταν αγόραζε κάθε μήνα. Εάν η Κίνα συνεχίσει να συσσωρεύει χρυσό με τον ίδιο ρυθμό το 2019, μπορεί στο τέλος του έτους να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής μετά τη Ρωσία, η οποία πρόσθεσε 274 τόνους το 2018.

    Η τιμή στόχος

    Το περασμένο έτος, η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών ήταν η πιο έντονη που έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό, καθώς οι χώρες διαφοροποίησαν τα αποθέματά τους, δήλωσε ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Citigroup Inc., σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg τη Δευτέρα. Η τράπεζα είναι θετική για τον χρυσό, θέτοντας τιμή στόχο τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

    Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά, υποχώρησε για δεύτερο μήνα το Μάρτιο, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο των μετοχών. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πιο θετικές, καθώς η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να βοηθήσει στην στήριξη των τιμών, με τις εισροές να παραμένουν τόσο υψηλές όσο πέρυσι, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc., η οποία αναμένει ένα ράλι στα 1.450 δολάρια ανά ουγγιά στο 12μηνο. Η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.297 δολάρια τη Δευτέρα.

    Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν 651,5 τόνους χρυσού στα αποθέματα τους το 2018, το δεύτερο υψηλότερο νούμερο από το ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το World Gold Council. Η Ρωσία έχει τετραπλασιάσει τα αποθέματά της μέσα σε μια δεκαετία εν μέσω της προσπάθειας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από το δολάριο και τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα δείχνουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ουγγιές το Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο ποσό από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Η Κίνα έχει προηγουμένως διανύσει μεγάλες περιόδους χωρίς να αυξάνει τα αποθέματα της σε χρυσό. Όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την άνοδο των αποθεματικών κατά 57% στα 53,3 εκατομμύρια ουγγιές στα μέσα του 2015, ήταν η πρώτη ενημέρωση σε έξι χρόνια. Η επόμενη διακοπή ήταν από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός

     



    ΣΧΟΛΙΑ