• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η Goldman Sachs Asset Management «ποντάρει» στις μετοχές για το 2019

    • Bloomberg
    Goldman


    Οι μετοχές θα αποτελέσουν μία καλή επενδυτική επιλογή για το 2019, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος διαχείρισης ενεργητικού της Goldman Sachs Asset Management (GSAM).

    Η εταιρεία, η οποία επισημαίνει ότι διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, “στοιχηματίζει” ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επεκταθεί στο επόμενο έτος, στηρίζοντας τα θεμελιώδη των μετοχών. Η GSAM τάσσεται υπέρ των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, αν και επισημαίνει ότι οι μετοχές των ΗΠΑ φαίνονται ελκυστικές μετά το sell-off, ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη μετριαστεί.

    «Είμαστε γενικά θετικοί για τις μετοχές», δήλωσε ο Shoqat Bunglawala, επικεφαλής διαχείρισης των χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό. «Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες κατά την άποψή μας βρίσκονται στις αναδυόμενες αγορές. Παρατηρούμε ότι οι μετοχές των ΗΠΑ είναι ελκυστικές και ότι οι τιμές σε σχέση με τα κέρδη έχουν μειωθεί σημαντικά».

    Οι κοινές μετοχές παγκοσμίως είχαν μία κακή χρονιά, με τον δείκτη MSCI World να βαδίζει προς την χειρότερη απόδοση του από το 2008, καθώς οι traders προτιμούν τη διατήρηση μετρητών εν μέσω της ανησυχίας για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές προσπαθούν να χαράξουν τη στρατηγική που θα  τους αποφέρει κέρδη το επόμενο έτος, καθώς το 2018 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, κατά την οποία όσοι τοποθετήθηκαν σε μετοχές είχαν αρνητικές αποδόσεις.

    Μεγάλη Απαισιοδοξία

    Οι κορυφαίοι επενδυτές εμφανίζονται, προς το παρόν, πολύ απαισιόδοξοι, παίρνοντας θέση long υπέρ των μετρητών και θέση short όσον αφορά τις μετοχές παγκοσμίως, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησε το Δεκέμβριο ένας διαχειριστής κεφαλαίων της Bank of America Merrill Lynch. Η αισιοδοξία της GSAM για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών συμβαδίζει με αυτή των άλλων μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της BofA, η οποία έδειξε ότι οι προοπτικές για τις μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών είναι επί του παρόντος οι πλέον αισιόδοξες για τα τελευταία 10 χρόνια.

    Ο δείκτης S&P 500 φλερτάρει με το χαμηλό τεσσάρων ετών, χάνοντας έως και $ 3,5 τρισεκατομμύρια σε χρηματιστηριακή αξία από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά τις περικοπές φόρων που τροφοδότησαν την αύξηση των κερδών κατά περίπου 24% φέτος, η αύξηση των κερδών αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 9% το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

    «Τα κέρδη στις ΗΠΑ μπορεί να διατηρηθούν, και με τις αποτιμήσεις να έχουν καταρρεύσει πρόσφατα, υπάρχει περιθώριο για ενδεχόμενες μειώσεις κερδών» δήλωσε ο Bunglawala.

    Έχοντας διατυπώσει σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην αρχή του έτους, η Goldman Sachs Asset Management εμφανίζει πιο ουδέτερη στάση πρόσφατα εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δείκτης Stoxx 600, ο οποίος είναι φέτος μειωμένος κατά 12%, υποχώρησε την Τετάρτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην πιέσει την  Ιταλία για απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος της, αφού η λαϊκίστικη κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε να αντισταθμίσει τις δαπάνες της.

    Αυξημένη μεταβλητότητα

    Η GSAM υιοθετεί μια ουδέτερη προσέγγιση για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε ο Bunglawala, με το βασικό σενάριο του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων να είναι ότι τελικά η συμφωνία εξόδου θα επιτευχθεί.

    Ένα πράγμα για το οποίο οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων συμφωνούν, ανεξάρτητα από το αν είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για τις μετοχές, είναι ότι οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν φέτος στις αγορές θα συνεχιστούν.

    «Ενώ αναμένουμε να δούμε συγκλίνουσα ανάπτυξη, με βελτιώσεις στην ανάπτυξη των εκτός ΗΠΑ χωρών, οι οποίες αναμένουμε να επιφέρουν θετικές αποδόσεις στις μετοχές, η εκτίμηση μας είναι ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα», δήλωσε ο Bunglawala.

    Shoqat Bunglawala

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Goldman ωθεί υψηλότερα το πετρέλαιο. Κέρδη άνω του 1,5% για αμερικανικό αργό και brent

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Goldman Sachs επενδύει σε startup που δημιουργεί χαρτί από πέτρα



    ΣΧΟΛΙΑ