• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Goldman ωθεί υψηλότερα το πετρέλαιο. Κέρδη άνω του 1,5% για αμερικανικό αργό και brent

    • NewsRoom

    Pipework and storage tanks stand outside at the Royal Dutch Shell Plc lubricants blending plant in Torzhok, Russia. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg


    Ο υπεύθυνος των εμπορευμάτων της Goldman Sachs,  Jeff Currie, ανέφερε ότι το sell off στην αγορά πετρελαίου πλησιάζει το τέλος του και προέβλεψε ότι το Brent σύντομα θα επιστρέψει στα 75 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας τους σε μόλις 6 εβδομάδες, ενώ η τιμή του Brent βυθίστηκε στα 65 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, έχοντας σημειώσει υψηλό τεσσάρων ετών τον Οκτώβριο, στα 87 δολάρια το βαρέλι.

    Η αγορά έχει αποδώσει την πτώση του πετρελαίου στο sell off του Οκτωβρίου και στην αποδυναμωμένη ζήτηση, καθώς και στην αύξηση της προσφοράς από τους μεγάλους παραγωγούς.

    Ο Jeff Currie πιστεύει ότι η προσφορά και η ζήτηση είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Αποδίδει τη μεγάλη υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα αυτή στο  momentum trading. Οι traders αγοράζουν και πωλούν μεγάλες ποσότητες ενός asset σε συνάρτηση της ανόδου και της πτώσης αντίστοιχα. Αυτό το momentum οδήγησε σε ισχυρές απώλειες την τιμή του αμερικανικού αργού, με την τιμή να βυθίζεται κάτω των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τον Currie.

    Σημαντικό καταλύτη θεωρεί και την αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ και Λιβύη καθώς και την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει 8 χώρες από τη μη απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν

    Οι παραπάνω παράγοντες έχουν οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής στα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ανέφερε, ωστόσο δεν δικαιολογούν την υποχώρηση των τιμών κατά 20%.

    Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 1,75% στα 57,45 δολάρια το βαρέλι και το συμβόλαιο του Brent παράδοσης Ιανουαρίου κερδίζει 1,8% στα 67,81 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ