• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί εξαντλήθηκε η υπομονή του ακτιβιστή επενδυτή Νταν Λεμπ με την Nestle

    • Bloomberg
    Νταν Λεμπ. Third Point

    Νταν Λεμπ. Third Point


    Οι αγορές και οι εταιρίες ακόμα και οι πολυεθνικές τρέμουν τους ακτιβιστές μετόχους. Ιδιαίτερα εάν εξαντληθεί η υπομονή τους. Πριν από ένα χρόνο ο ακτιβιστής επενδυτής Νταν Λεμπ αγόρασε μετοχές αξίας 3,5 δις. δολαρίων στη Nestle και φαίνεται πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί, παρακολουθώντας τη μετοχή του ελβετικού κολοσσού να υποχωρεί κατά 10% το ίδιο διάστημα. Πριν λίγες ημέρες, ο Λεμπ δημοσιοποίησε μια παρουσίαση 34 σελίδων, με την οποία ζητά πιο δραστικό μετασχηματισμό της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων παγκοσμίως. Ο επενδυτής, που αποτελεί τον «φόβο και τον τρόπο» πολλών διοικητικών συμβουλίων παγκόσμιων κολοσσών, επικρίνει τη Nestle ότι η στρατηγική της προσέγγιση έχει «βαλτώσει» και αυτό απειλεί το μέλλον της.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αποτιμηθεί η συμμετοχή της L’Oreal για ενδεχόμενη πώλησή της, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάσπασης του ομίλου σε τρία μέρη με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle, Μαρκ Σνάιντερ, αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις πιέσεις του ακτιβιστή επενδυτή. Παρότι έχει προχωρήσει σε κάποιες εξαγορές και έχει μάλιστα ανακοινώσει και ένα μαζικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, δεν σκοπεύει να προχωρήσει στον «ριζικό μετασχηματισμό» που ζητά ο Λεμπ.

    «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χαμένων ευκαιριών. Πιστεύω ότι η εταιρεία πρέπει να απλοποιήσει τη σύνθετη γενική οργανωτική της δομή και να διασπαστεί σε τρεις διευθύνσεις –αναψυκτικά, διατροφή και είδη παντοπωλείου- για να βελτιώσει καλύτερη εστίαση και μεγαλύτερη ευελιξία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι παρότι η Nestle είναι η Νο 1 εταιρεία τροφίμων και αναψυκτικών παγκοσμίως, δεν έχει αποκτήσει ακόμη κάποιο μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο με εμπειρία σε εξωτερικούς ηγετικούς ρόλος στον κλάδο των τροφίμων για να συνδράμει καθοριστικά στη στρατηγική της εταιρείας», τονίζει ο Λεμπ.

    Η προϊστορία

    Στα μέσα το 2017 ο Λεμπ απέδειξε την ισχύ του… ακτιβισμού στον χώρο των επενδύσεων , εξαναγκάζοντας την κορυφαία εταιρεία έτοιμων τροφίμων στον κόσμο, Nestlé, να ανακοινώσει μια θεαματική αγορά ιδίων μετοχών ύψους 20 δις. ελβετικών φράγκων (20,8 δις. ΔΟΛ.) σε χρονικό ορίζοντα μιας τριετίας.
    Τρεις ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστή η επένδυση-μαμούθ στη Nestlé, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, που είχε κάνει ο Λεμπ.
    Η Third Point LLC, η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων του δισεκατομμυριούχου επενδυτή εξαγόρασε 40 εκατ. μετοχές του ελβετικού ομίλου, ενισχύοντας το ποσοστό της σε 1,3% του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που την καθιστά τον όγδοο μεγαλύτερο μέτοχο της Nestlé.
    Ο Λεμπ, που φημίζεται για την επιθετική αλλά επιδέξια τακτική του στον κόσμο των επενδύσεων, έχει στο παρελθόν κυνηγήσει (και κατακτήσει) μεγάλους στόχους αλλά κανέναν τόσο σημαντικό όσο η κορυφαία εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων αγαθών στον κόσμο.
    Η επένδυση στη Nestlé είναι η μεγαλύτερη που έχει επιχειρήσει ποτέ η Third Point από την ίδρυσή της το 1995 αλλά και η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία που έχει βάλει στο στόχαστρο.

    Συστάσεις

    H Nestlé διαχειρίζεται περισσότερες από 2.000 επωνυμίες σε όλον τον κόσμο και παράγει από παιδικές τροφές και γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τροφές για κατοικίδια. Ωστόσο, σε επίσημη επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας, η Third Point επισήμανε ότι η Nestlé θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της πουλώντας ορισμένα brands που ανήκουν στη δευτερογενή δραστηριότητά της.
    Ειδικότερα, παρότρυνε τον ελβετικό όμιλο «να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους του, να επαναγοράσει μετοχές και να απαλλαγεί από μη βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου 27 δισ. δολαρίων που κατέχει στη L’Oréal».
    Ο αλέκτωρ μόλις που πρόλαβε να φωνήσει τρις και ο εκβιασμός έπιασε. Σημειωτέον ότι ο Λεμπ εκτίμησε ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Nestlé θα αυξηθούν περισσότερο από 50% έως το 2020 σε σχέση με πέρυσι εάν υλοποιηθούν οι προτάσεις του.

    Υψηλές αποδόσεις

    Τα τελευταία χρόνια η Third Point, επικαλούμενη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας στις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, έχει επίσης προχωρήσει σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς από διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως η ιταλική τράπεζα UniCredit αλλά και η γερμανική εταιρεία ενέργειας EON.
    Το 2016, σύμφωνα με το «Forbes», οι αποδόσεις των επενδύσεων της Third Point που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 18 δισ. δολαρίων, ξεπέρασαν το 6%.
    Ο Λεμπ μιλώντας, μάλιστα, στους πελάτες της Third Point είπε ότι αναμένει «οι αγορές να είναι πιο φιλικές για επενδυτές-ακτιβιστές (όπως ο ίδιος) με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
    Η επένδυση του Λεμπ στη Nestlé έρχεται σε μια εποχή που η αγορά των καταναλωτικών αγαθών παλεύει με ζητήματα όπως η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, η πίεση στις τιμές αλλά και η στροφή που καταγράφεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τα φρέσκα προϊόντα.

    Η φιλοσοφία

    Ο ίδιος ο μεγαλοεπενδυτής περιγράφει τη φιλοσοφία που διέπει την επενδυτική του στρατηγική ως «προσανατολισμένη στην αξία», με «έμφαση σε μετοχές ειδικής κατάστασης»που επιδιώκει «να εντοπίσει καταστάσεις όπου ένας καταλύτης θα ξεκλειδώσει αξία».
    Οπως επισημαίνει και το Reuters, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν γίνει δημοφιλείς στόχοι για τους ακτιβιστές-επενδυτές όπως ο Λεμπ, οι οποίοι στη συνέχεια ασκούν πίεση στους μετόχους για την εφαρμογή αλλαγών που θα αυξήσουν την αξία τους.
    Το 2015, ο επίσης δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Μπιλ Ακμαν εξαγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της στον γίγαντα των σνακ Mondelez International, αντί 5,6 δισ. δολαρίων.
    Επειτα κάλεσε τη διοίκηση της Mondelez να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας, οδηγώντας σε περικοπές κόστους. Η Trian Fund Management LP του Νέλσον Πελτζ αποκάλυψε το έντονο ενδιαφέρον της για την Procter & Gamble τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε έχει αγοράσει ένα μερίδιο αξίας περίπου 3,3 δισ. δολαρίων στον αμερικανικό κολοσσό.



    ΣΧΟΛΙΑ