ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο απών Τσίπρας…
Αγαπητοί αναγνώστες, το Room 301 επέστρεψε από τις καλοκαιρινές του διακοπές με τις βαλίτσες γεμάτες ειδήσεις. Και θα έχουμε πολλά να πούμε καθημερινά.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα σενάριο το οποίο συζητείται σε πολιτικά γραφεία, αλλά και στο Μαξίμου. Ένα σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, την πρόθεσή του να ηγηθεί νέου κόμματος και στη στρατηγική που αναφέρεται στην έννοια του… Καραμανλισμού.
Αλλά προτού πάμε στο σενάριο αυτό, η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε η πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde», για την επέτειο των 7 χρόνων από την Ιθάκη (του), στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι του λείπει η… ενεργός πολιτική και η επαφή με τους ψηφοφόρους.
Εάν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω) ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ως πρώην Πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ενεργό πολιτική και να έχει επαφή με τους ψηφοφόρους του (έστω με αυτούς που ψήφισαν στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ), παρά να εμφανίζεται αραιά και που στη Βουλή.
Μόνον για να ψηφίζει. Αφήστε που συμμετέχει και στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με Ντόρα και Γιώργο Παπανδρέου και θα μπορούσε, εάν ήθελε, να έχει και ενεργό πολιτική επαφή και με τους Έλληνες ψηφοφόρους του που ζουν στο εξωτερικό.
Αλλά ούτε αυτό το έπραξε. Τι σημαίνει ότι του λείπει η ενεργός πολιτική; Δηλαδή παραδέχεται ότι εξακολουθεί να είναι ανενεργός πολιτικός και θα καταστεί ενεργός και θα έχει επαφή με τους ψηφοφόρους του μόνον όταν και όποτε ιδρύσει νέο κόμμα;
…Και στο βάθος ο… Καραμανλής
Πάμε τώρα στο σενάριο που σας έλεγα: Οι κεραίες μου τελευταίως έπιασαν, ανθρώπους ή συνεργάτες (πείτε τους όπως θέλετε) που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο, στις εκλογές το κόμμα του να κόψει πρώτο το νήμα. Η εκλογική παρουσία του όμως θεωρείται καταλυτική με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατορθώσει, στις προσεχείς εκλογές να έχει την (πολυπόθητη) αυτοδυναμία και στις διερευνητικές εντολές δεν καταστεί δυνατόν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, τότε (το σενάριο που σας έλεγα) προβλέπει ότι μπορεί να βγει ο Τσίπρας και να προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό, από τον Κ.Μ., που το κόμμα του, η ΝΔ, θα καταλάβει την πρώτη θέση.
Θα προτείνει ως Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ποντάροντας σε ένα μέρος της ΝΔ που σήμερα ονομάζονται νεο-καραμανλικοί. Άλλωστε είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι σχέσεις Τσίπρα- Καραμανλή είναι διαχρονικά άριστες.
Βεβαίως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ένα τέτοιο σενάριο είναι ναι μεν πραγματοποιήσιμο, πλην όμως δύσκολο να εφαρμοστεί.
Αλλά στην πολιτική ποτέ να μην λες ποτέ.
Οι τρεις αλλαγές του εκλογικού νόμου που φέρνουν αυτοδυναμία
Αν και ο Κ.Μ. το έκλεισε το ζήτημα (εάν θυμάστε σε μια συνέντευξη που έδωσε πριν από ένα μήνα στον Σρόιτερ), ωστόσο, εκείνο που γνωρίζω και που το γνωρίζουν παράλληλα και όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, είναι ότι το θέμα της τροποποίησης του υπάρχοντος εκλογικού νόμου μένει… ορθάνοικτο, αν και δεν το παραδέχεται επισήμως το Μ.Μ. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε συνεχίζει και σήμερα να απαντά αρνητικά σε τέτοιο ενδεχόμενο. Έως πότε όμως…
Τελευταίως, σας πληροφορώ ότι ακούγονται πολλές φωνές που βρίσκονται κοντά στον Μητσοτάκη για αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου, την οποία (θα σας το μεταφέρω όπως ακριβώς ειπώθηκε) θεωρούν ως μία «επιβεβλημένη ενέργεια από πλευράς κυβερνήσεως που θα έχει οφέλη παρά αρνητικό κόστος». Σε κάθε περίπτωση το τελικό «ναι» ή το τελικό «όχι» για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα το ακούσουμε δια στόματος πρωθυπουργού στην καθιερωμένη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Αλλά ας προχωρήσω λιγάκι στο θέμα. Στο τραπέζι έχουν πέσει οι παρακάτω τρεις (προς το παρόν) τροποποιήσεις για τον εκλογικό νόμο:
-Αύξηση του πλαφόν από 3% σε 5% για εισδοχή στη Βουλή.
-Να αυξάνεται το μπόνους με βάση και τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, και
-Χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών.
Άλλωστε, όπως λένε οι θιασώτες της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, οι περισσότεροι πρωθυπουργοί έχουν εκλεγεί με το μπόνους των 50 εδρών.
Αυτά είναι οι παροχές στην ΔΕΘ που έχουν έως σήμερα κλείσει
Δεν πρόκειται να σας αφήσω χωρίς ενημέρωση για το πακέτο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη που θα εξαγγείλει ο Κ.Μ. Επειδή οι συζητήσεις στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται, θα σας παρουσιάσω μόνον τις σίγουρες (έως τώρα) παροχές.
Πρώτη παροχή με απόφαση που ελήφθη αμέσως, χωρίς αστερίσκους, είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, η οποία, η αλήθεια είναι ότι τους ταλαιπωρούσε οικονομικά εδώ και μία οκταετία με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.
Δεύτερον μειώνεται η φορολογική κλίματα, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με πόσα παιδιά έχει η οικογένεια, τρίτον φοροαπαλλαγές για ενοικιαστές καθώς και για το στεγαστικό.
Για τον 13ο και 14ο μισθό για τον οποίο γίνεται τόση (πολιτική) φασαρία) δεν υπάρχει τίποτα, ούτε βεβαίως αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά σπίτια ιδιωτών, παρά μόνο σε όσα ανήκουν σε τράπεζες και funds, κάτι που είχε εξαγγελθεί άλλωστε από πέρυσι.
Τα πιτταρούδια της Τζόρτζια Μελόνι…
Η ιταλική κυβέρνηση κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τις διακοπές της Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας (κατά πληροφορίες συζύγου της αδελφής της) με την οικογένεια του στη Ρόδο. (σ.σ.: οικογενειοκρατία παντού ακόμα και στη Ρώμη).
Οι Ιταλοί συνάδελφοι, ρεπόρτερ, την έψαχναν παντού, ρωτώντας πού πήγε διακοπές η πρωθυπουργός τους, προτού πάει στην Ουάσιγκτον με τη συμμαχία των προθύμων για το Ουκρανικό. Θυμάστε τα λόγια περί μαυρίσματος που της είπε ο Τραμπ.
Σας πληροφορώ ότι η Μελόνι βρισκόταν στην πανέμορφη Λίνδο με την εκπληκτική Ακρόπολή της. Νοίκιασε εκεί μία βίλα και απόλαυσε τη θάλασσα. Η θερμοκρασία στην Λίνδο είναι δύο βαθμούς μεγαλύτερη από την πόλη της Ρόδου.
Στη Λίνδο, λένε, μαυρίζεις αμέσως. Μαθαίνω μάλιστα ότι η παρέα της Μελόνι γεύτηκε τα υπέροχα ελληνικά φαγητά (χειροποίητα πιτταρούδια, συμιακό γαριδάκι και ολόφρεσκα θαλασσινά) από τον γνωστό ροδίτη σεφ Γιάννη Κατσιμπράκη γιο του φημισμένου Αλέξη ιδιοκτήτη της ομώνυμης ταβέρνας στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και αγαπημένου γαστρονομικού σημείου του Αριστοτέλη Ωνάση και όλων των μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ου και 21ου αιώνα που επισκέφθηκαν το νησί.
…και οι κολοχτύπες του Μπερλουσκόνι
Η Μελόνι δεν είναι η μοναδική Ιταλίδα πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Ρόδο για διακοπές. Συνήθιζε να το κάνει και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ερχόταν με το «Morning Glory», το εντυπωσιακό σκάφος του 45 μέτρων (που παρέπεμπε σε παλαιό πολεμικό πλοίο), στην Αφάντου, έδενε κοντά στην παραλία και με το φουσκωτό σκάφος ερχόταν στην ταβέρνα «Αβάντι» για φρέσκο ψάρι και μακαρονάδα με κολοχτύπες. Μια φορά μάλιστα είχε τόσο ενθουσιαστεί από την παραλία Αφάντου που κέρασε όλη την ψαροταβέρνα.
Η μυστηριώδης ασημένια Rolls Royce
Και μια και ο λόγος για τη Ρόδο, σας πληροφορώ ότι κυρίως τις νυχτερινές ώρες κάνει την εμφάνισή της στο νησί μια ασημένια Rolls Royce, με πινακίδες ΕΛΠΑ, δηλαδή πινακίδες για ιστορικά οχήματα. Μόνον που τα αυτοκίνητα που έχουν αυτές τις πινακίδες πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Η ασημένια Rolls, μόλις κάνει την εμφάνισή της, οι παρκαδόροι συνωστίζονται ποιος θα την πρωτοπαρκάρει και οι κάτοικοι λένε ότι ανήκει σε Παλαιστίνιο εκατομμυριούχο, ο οποίος το μισό χρόνο ζει στη Ρόδο και τον άλλο μισό στις ΗΠΑ.
Λένε επίσης ότι κάνει πολλές φιλανθρωπίες στο νησί και δεν ανακατεύεται με την πολιτική. Εκείνο που ξέρω είναι ότι στη Ρόδο ο Παλαιστίνιος με την RR συχνάζει στο «Ακταίον» που έχει και ελληνική μουσική, αλλά και χορό της… κοιλιάς με αραβικά τραγούδια.
Ένα γεύμα με σημασία στο La Strada
Ήταν μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν έγινε μια κράτηση για γεύμα στο ιταλικό εστιατόριο La Strada, συχνό στέκι πολιτικών. Η κράτηση έγινε από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσο Γιαννίτση και αφορούσε τραπέζι για δύο με την πρώην επίτροπο Μαρία Δαμανάκη. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση δύο φίλων, μέσα στον Αύγουστο στην Αθήνα.
Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικρίνει ηγεσία Εθνικής Άμυνας
Με δημόσια παρέμβασή του στην Εφημερίδα της Λάρισας, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς, που σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος διετέλεσε και διοικητής της Στρατιάς, τονίζει ότι πρόκειται για τη «κομβικότερη μείζονα διοίκηση του Στρατού Ξηράς», η οποία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη σχεδίαση, τον συντονισμό και την εκτέλεση επιχειρησιακών σχεδίων σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό χώρο. Όπως υπογραμμίζει, η κατάργηση θα οδηγήσει σε σοβαρή αποδυνάμωση του συντονισμού των επιχειρήσεων, αφού ο Α/ΓΕΕΘΑ θα μεταπέσει «από το στρατηγικό στο επιχειρησιακό επίπεδο», με αρνητικές συνέπειες για την εθνική άμυνα.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η δημόσια παρέμβαση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποτελεί ευθεία κριτική (και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά) στον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι επί θητείας του είχε εγκριθεί από το ΣΑΓΕ σχέδιο μετατροπής της 1ης Στρατιάς σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων, κατά τα πρότυπα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είχε ήδη κατασκευαστεί υπόγειο στρατηγείο με σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας και διοίκησης. Το σχέδιο όμως «πάγωσε» και σήμερα, αντί να ολοκληρωθεί, ανακοινώνεται, κατά τον στρατηγό, το κλείσιμο της Στρατιάς.
Οι «άγγελοι» του Γεραπετρίτη
Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά το προσωπικό επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Επικεφαλής της ασφάλειάς του είναι η αστυνομικός υποδιευθυντής Ζαχαρένια Μακρή, η οποία, ζωσμένη με ασυρμάτους, δεν αφήνει μύγα (που λέει ο λόγος) να περάσει από την πόρτα του ΥΠΕΞ, χωρίς έλεγχο.
Διευθύντρια του γραφείου του και «σκιά» του, επειδή τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα (ακόμα και στη συνάντηση με τον Χαφτάρ ήταν παρούσα) είναι η Πηνελόπη Τσιλίκα. Υπεύθυνη της επικοινωνίας, δηλαδή εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι η συμπαθέστατη διπλωμάτης Λάνα Ζωχιού, η οποία, να σας αποκαλύψω, ετοιμάζεται να αρχίσει το briefing με τους δημοσιογράφους αυτόν τον χειμώνα, κατά τα πρότυπα του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Για να ξέρετε (και αυτό το ξέρει και ο Γεραπετρίτης) γυναίκες επικεφαλής της ασφάλειάς τους είχαν ο Καντάφι, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Μέρκελ όταν ήταν καγκελάριος.


Η ελληνική σημαία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας
Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι από τα τέλη Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, η ελληνική σημαία θα κυματίζει μες στον λιμένα της Αλεξάνδρειας. Γιατί, θα μου πείτε; Ρώτησα τις πηγές μου στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και μου είπαν ότι θα λάβει χώρα η μεγάλη άσκηση «BRIGHT STAR» στην Αίγυπτο. Πρόκειται για άσκηση των αιγυπτιακών και των αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων, που γίνεται κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 1980, ως απότοκο των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.
Εφέτος έχουν προσκληθεί πολλές χώρες να συμμετάσχουν, όπως Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιταλία, Κύπρος και η Σαουδική Αραβία μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα τώρα θα στείλει πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη F-16 VIPER, ελικόπτερα APACHE, Πεζοναύτες και Ειδικές Δυνάμεις.
Πολυπληθής η παρουσία μας, δηλαδή. Αναμενόμενο θα πρόσθετα, διότι οι διμερείς σχέσεις μας με τους Αιγύπτιους είναι στρατηγικές. Α, να μην ξεχάσω και κάτι τελευταίο. Οι εξ Ανατολών δεν λαμβάνουν μέρος… Γιατί άραγε;;;
Quiz: Ο προκλητικός πολιτικός
Ποιος πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος, ζήτησε παράταση ωραρίου της μουσικής και του τραγουδιού έως τις 3 το πρωί, αδιαφορώντας παράλληλα για το ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να γιορτάσει με την οικογένειά του μια εκδήλωση;
Και όταν οι σερβιτόροι διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, ο πολιτικός τους είπε ορθά κοφτά να μην φοβούνται γιατί αυτός καθαρίζει.
Πάντως οι σερβιτόροι είχαν ακόμα ένα λόγο να δυσανασχετούν με την παρανομία το πολιτικού. Είχαν κλείσει σε γειτονικό μαγαζί που τραγουδούσε η Λόλιου και έμειναν με τις… μπομπονιέρες στο χέρι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μαζί με το Παιδί» τα μπαλέτα Μωρίς Μπεζάρ
- Τσιάρας: Πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις παθογένειες του παρελθόντος στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού καλεί τον Νετανιάχου να αποδεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους
- Υπουργείο Πολιτισμού: Η ”οικία Κοκοβίκου” μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών – Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού
