• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη ετοιμάζεται η ΕΕ

    • Bloomberg
    Χάφταρ

    Χαλίφα Χαφτάρ


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, για να βοηθήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων και ενδεχόμενης κατάπαυσης πυρός, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει μια σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται Ρωσία και Τουρκία και απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μεσόγειο

    Αν και δεν ελήφθησαν αποφάσεις κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση ανέφεραν ότι υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για εκτεταμένη ναυτική και αεροπορική αποστολή. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων προϋποθέτει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών της Λιβύης, καθώς πολλές χώρες είναι επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν ενεργά σε μια σύρραξη που συνεχίζεται.

    Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Δευτέρας δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη εάν δεν μπορεί να δεσμεύσει δυνάμεις για περιπολίες σε μια τόσο γειτονική χώρα όσο η Λιβύη. Ο ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι η αποστολή που συζητήθηκε τη Δευτέρα θα είναι κατ’ ουσίαν μια διευρυμένη εντολή και ένα νέο όνομα για τη λεγόμενη «Επιχείρηση Σοφία», η οποία είναι σήμερα σε ισχύ χωρίς πλοία.

    Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο αρχηγός εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πώς θα εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, προκειμένου να αξιοποιήσει την περιορισμένη πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των ηγετών στο Βερολίνο την Κυριακή.

    Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2011 αυτή την εβδομάδα, μετά τον αποκλεισμό αρκετών λιμανιών από τον Χαλίφα Χαφτάρ.

    Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 65 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς τα προβλήματα στη Λιβύη συνέπεσαν με μερική παύση της παραγωγής στο Ιράκ, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά. Η Λιβύη κατέχει άλλωστε τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.



    ΣΧΟΛΙΑ