• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Φιλί ζωής στην Aston Martin από δισεκατομμυριούχο της Formula 1

    • Bloomberg

    Lawrence Stroll


    H Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc εξασφάλισε κεφάλαια 500 εκατ. λιρών (656 εκατ. δολαρίων) για την εξυγίανση του ισολογισμού της και για την δημιουργία ενός νέου σπορ μοντέλου αυτοκινήτου, μετά τη συμφωνία πώλησης μεριδίου της  στο δισεκατομμυριούχο Lawrence Stroll.

    Οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν σημαντικά κέρδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όταν ανακοινώθηκε ότι μία ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Stroll θα εξαγοράσει μέχρι και 20% του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών οχημάτων, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της.

    Ο Καναδός επενδυτής θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    “Αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίων μειώνει τη μόχλευση μας και στηρίζει ουσιαστικά τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα”, δήλωσε ο CEO  Andy Palmer σε συνέντευξή του. Η εταιρεία δεν χρειάζεται πλέον να λάβει δάνειο υψηλού επιτοκίου ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών, τόνισε.

    Ο Stroll, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ομάδας αγώνων της Formula 1, κέρδισε τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου της Aston Martin όταν η ανταγωνίστρια εταιρεία Geely, απέσυρε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων. Η κοινοπραξία του θα καταβάλει 182 εκατομμύρια λίρες μερίδιο 16,7%, πριν συμμετέχει στη συνέχεια μαζί με τους υπόλοιπους βασικούς μετόχους της εταιρείας στην αύξηση των 318 εκατομμυρίων λιρών.

    Η απόφαση διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Aston Martin, την ώρα που προετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου σπορ οχήματός της, του DBX. Το νέο μοντέλο έχει ως στόχο να αποφέρει στον κατασκευαστή κέρδη, καθώς θα μπορεί να πουλήσει μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων σε σχέση με τα κομψά σπορ αυτοκίνητα που έγιναν διάσημα στις ταινίες του James Bond.

    Οι μετοχές της Aston Martin εκτινάχθηκαν κατά 25% νωρίς την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο 2018, που πραγματοποιήθηκε η δημόσια εγγραφή της,

    Ο Stroll, 60 ετών, δημιούργησε την περιουσία του με την εξαγορά και την πώληση δύο γνωστών brand μόδας: Αυτός και ο συνεργάτης του, Silas Chou, εισήγαγαν την Tommy Hilfiger στο χρηματιστήριο το 1992 και αργότερα πούλησαν το brand σε  private-equity. Το 2011 έβαλαν στο χρηματιστήριο την Michael Kors, οκτώ χρόνια μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού της πακέτου.

    Ήταν επικεφαλής ομάδας επενδυτών που ανέλαβαν την ομάδα Force India Formula One, την οποία μετονόμασαν σε Racing Point, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και παίρνει τους κινητήρες της από την Mercedes-Benz. Ο γιος του Stroll, Lance είναι οδηγός της ομάδας.

    Η παρουσία του Stroll θα αλλάξει τα δεδομένα στο ΔΣ της εταιρείας, επισήμανε ο Palmer.

    Ανώμαλη διαδρομή

    Την εποχή της IPO, η Aston Martin αναδείχθηκε ως ανταγωνίστρια της Ferrari NV, του ιταλικού κατασκευαστή των κορυφαίων αυτοκινήτων. Έφτιαξε ένα νέο εργοστάσιο στην Ουαλία για να κατασκευάσει το DBX – μία αισιόδοξη εξέλιξη για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είχε επιβαρυνθεί από το Brexit, αλλά και μία μετατόπιση της βιομηχανίας από τους κινητήρες ντίζελ.

    Ωστόσο, τα σχέδια της δεν υλοποιήθηκαν, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν. Το μοντέλο DBX, το οποίο θα κοστίσει 189.000 δολάρια και η παραγωγή του πρόκειται να ξεκινήσει κατά το δεύτερο τρίμηνο, μπορεί επίσης να λανσαριστεί αργά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα αντίστοιχα εμπορικά σήματα, όπως η Lamborghini, με την Urus και η Bentayga της Bentley, έχουν ήδη εδραιωθεί στην πολυτελή αγορά των SUV.

     



    ΣΧΟΛΙΑ