• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Τραβά και πάλι την ανηφόρα μετά από 9 ημέρες πτώσης

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλάζουν και πάλι πορεία μετά από την πτώση εννέα ημερών και κινούνται ανοδικά, καθώς οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία αύξησαν και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

    Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου στο ICE του Λονδίνου σημείωσαν πτώση νωρίτερα έως και 6,2%, στα 66 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα σημειώνουν αύξηση έως και 17% στα 82,7 ευρώ την μεγαβατώρα.

    Η Ρωσία απέφυγε να κλείσει χώρο στους αγωγούς της για την μεταφορά φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη κατά τις δημοπρασίες. Επίσης, οι προοπτικές ότι η αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία μπορεί να προσελκύσει φορτία LNG στην περιοχή, αφήνοντας την Ευρώπη και πάλι με ελάχιστα καύσιμα, επαναφέρει τη νευρικότητα στις αγορές.

    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχώρησε σχεδόν 30% τον περασμένο μήνα μετά από έντονη μεταβλητότητα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τα Χριστούγεννα εν μέσω της μείωσης των ρωσικών ροών και στη συνέχεια να πέφτουν απότομα, καθώς περισσότερα αμερικανικά τάνκερ άρχισαν να κινούνται προς την Ευρώπη, προκαλώντας ανακούφιση στις αγορές.

    Russia's Yamal-Europe gas link stays reversed for 14th day

    Η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές στους κύριους αγοραστές της, την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα, ωστόσο οι ροές παραμένουν χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς ο παραγωγός έχει θέσει όριο παραδόσεων στην Ευρώπη, στέλνοντας μόνο τις ποσότητες που προβλέπουν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις της.

    Ήπιες θερμοκρασίες

    Ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες προβλέπονται στα νότια και κεντρικά τμήματα της ηπείρου αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Maxar σε report που έστειλε τη Δευτέρα. Θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές παρατηρούνται σε όλο το Βορρά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τάση να αυξηθούν αργότερα.

    Οι τιμές παραμένουν σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, μετά τον υπερτριπλασιασμό τους την περασμένη χρονιά.

    Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή και προκαλώντας την κατάρρευση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι οι  αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της ρωσικής σύνδεσης Yamal-Ευρώπης έχουν σταματήσει για 14 ημέρες, επιτείνοντας την αβεβαιότητα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Σχέδια για να χαρακτηριστούν επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες»



    ΣΧΟΛΙΑ