• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Evergrande: Βουτιά της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου -Απώλειες άνω των 84 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων του κινεζικού ομίλου Evergrande σημείωσε βουτιά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ, μετά την προειδοποίηση για «σοβαρή έλλειψη κεφαλαίων». Οι απώλειες για τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από το υψηλό του Απριλίου ξεπέρασαν τα 84 δισ. δολάρια.

    Ειδικότερα, η μετοχή της Evergrande New Energy Vehicle κατέγραψε απώλειες 9,4%, με την ετήσια πτώση της να ανέρχεται πλέον στο 93,3%.

    Τον περασμένο Απρίλιο η αποτίμηση της εταιρείας είχε εκτιναχθεί στα 86,7 δισ. δολάρια -υψηλότερη από αυτή την Ford Motor – παρά το γεγονός ότι δεν είχε ακόμη διαθέσει τα αυτοκίνητα της στην αγορά.

    Σε δήλωσή της αργά την Παρασκευή, η Evergrande NEV είπε ότι ανέστειλε την πληρωμή κάποιων λειτουργικών εξόδων της και ορισμένοι προμηθευτές σταμάτησαν την εργασία τους. Η δήλωση επιβεβαίωσε προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg News ότι η εταιρεία δεν κάλυψε τις πληρωμές μισθών ορισμένων εργαζομένων και καθυστέρησε την πληρωμή ορισμένων προμηθευτών εργοστασιακού εξοπλισμού.

    Evergrande NEV has plunged from its highs, when it was worth more than Ford

    Ο ανταγωνισμός με την Tesla

    Οι δυσκολίες ρευστότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας που κάποτε είχε φιλοδοξίες να ανταγωνιστεί την Tesla του Elon Musk στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, πιθανότατα δεν θα της επιτρέψουν να πετύχει τον στόχο της για μαζικές παραδόσεις οχημάτων τον επόμενο χρόνο.

    Παράλληλα η Evergrande New Energy Vehicle δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη έκδοση μετοχών σε γιουάν στο Science and Technology Innovation Board του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης.

    Στην απόγειο της η Evergrande NEV ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην αυτοκρατορία του ιδρυτή του Evergrande, Hui Ka Yan, και μια πιθανή πηγή κεφαλαίων για τη στήριξη της μητρικής εταιρείας.

    Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι “δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος” για την πώληση μεριδίου στη μονάδα EV, η οποία τώρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα δικά της περιουσιακά στοιχεία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence τον περασμένο μήνα, η Evergrande NEV ανακοίνωσε απώλειες 4,8 δισεκατομμυρίων γιουάν (742 εκατομμύρια δολάρια) για το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου και έσοδα 6,92 δισεκατομμυρίων γιουάν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων – 6,89 δισεκατομμύρια γιουάν  – προήλθε από τις επιχειρήσεις υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων.

    Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε επίσημα όταν η Evergrande Health άλλαξε το όνομά της τον Ιούλιο του 2020, διαπραγματεύεται την πώληση ορισμένων project φροντίδας ηλικιωμένων και περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στο εξωτερικό, προκειμένου να «εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης». Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ