• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Evergrande: Βουτιά 39% στις πωλήσεις το 2021 – Επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής με άνοδο

    • Bloomberg

    Hui Ka Yan


    Οι πωλήσεις της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande σημείωσαν βουτιά το 2021 για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο κολοσσός του real estate έχασε την εμπιστοσύνη των αγοραστών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

    Ειδικότερα, οι συμβατικές πωλήσεις της υποχώρησαν πέρυσι κατά 39% και ανήλθαν συνολικά σε 443  δισεκατομμύρια γιουάν (69,22 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίστηκαν στα πρώτα αποτελέσματα της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι πέτυχε περίπου το 60% των στόχων για πωλήσεις 750 δισ. γιουάν που είχε θέσει στις αρχές του έτους.

    Οι πωλήσεις ακινήτων της Evergrande βρίσκονταν σε σταθερή πτώση από τα μέσα του έτους, μετά την είδηση ​​ότι σταμάτησε τις εργασίες, εξέλιξη που προκάλεσε ανησυχία στους αγοραστές κατοικιών.

    Η εταιρεία βιάζεται να ανταποκριθεί στις κτιριακές της υποχρεώσεις, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι ξανάρχισε την κατασκευή του 92% των στεγαστικών της έργων έναντι μόλις 50% περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Οι μετοχές της Evergrande, που ξανάρχισαν τη διαπραγμάτευση μετά από διακοπή μιας ημέρας, σημείωσαν άνοδο 1,3%, σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Συγκεκριμένα ο τίτλος κατέγραψε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών άνοδο έως και 10% και πτώση 2,5%.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ανεστάλη τη Δευτέρα, μετά από τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση της κινεζικής νήσου Χαϊνάν διέταξε την Evergrande στις 30 Δεκεμβρίου να κατεδαφίσει τα 39 οικιστικά κτίριά της μέσα σε 10 ημέρες, λόγω παρανομιών στην κατασκευή τους.

    Η εξέλιξη αυτή παρέσυρε σε πτώση τις μετοχές των άλλων κινεζικών κατασκευαστικών εταιρειών.

    Η Evergrande, που είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις οφειλές της που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 δισ. δολαρίων από διεθνή ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης θεώρησαν τον περασμένο μήνα ότι έχει αθετήσει, καθώς δεν προχώρησε στις σχετικές πληρωμές.

     Διαβάστε ακόμη:

    Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Evergrande

    Bloomberg: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί κίνδυνοι για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ