• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Επενδυτικός οδηγός από την πλουσιότερη οικογένεια στον πλανήτη

    • Bloomberg

    Jim Walton, Alice Walton και Rob Walton


    Η τρίτη γενιά της οικογένειας Γουόλτον αυξάνει την περιουσία της επενδύοντας σε μοδάτα εστιατόρια, ενεργειακές τεχνολογίες και ρούχα ποδηλασίας

    Ο Σαμ Γουόλτον μπορεί και να ξαφνιαζόταν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εγγονών του αλλά τελικά ο δημιουργός της πιο πλούσιας οικογένειας στον κόσμο πιθανόν να ενέκρινε τις πρωτοβουλίες τους.

    Ο 44χρονος Μπεν Γουόλτον με τη Zoma Capital επενδύει σε τομείς όπως η ενέργεια και το νερό.

    Τα ξαδέλφια του, Στούαρτ και Τομ, εξαγόρασαν τη Rapha (Ράφα), εταιρεία ρούχων ποδηλασίας έναντι 225 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως λέγεται.

    Ο όμιλος Ropeswing (Ρόουπσγινγκ) του Τομ ελέγχει διάφορα στιλάτα εστιατόρια στην Μπέτονβιλ του Αρκάνσας, που προσελκύει τη γενιά των «millenials».

    «Η οικογένεια Γουόλτον μεγάλωσε την επόμενη γενιά κληρονόμων της ως επιχειρηματίες», εξηγεί ο Μπάιρον Τροτ της εμπορικής τράπεζας BDT Capital Partners, που λειτουργεί ως σύμβουλος για ουκ ολίγες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

    Στούαρτ και Τομ Γουόλτον

    Οι δημοφιλείς και υψηλού κύρους επενδύσεις τους ξεφεύγουν από τα ενδιαφέροντα της προηγούμενης γενιάς, τώρα στη δεκαετία των 60 ή 70 ετών. Παρά τον συγκλονιστικό πλούτο τους, η Άλις, ο Τζιμ, ο Ρομπ και ο αποβιώσας Τζον Γουόλτον προσπαθούσαν να διατηρούν τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις τους στη σκιά. Ωστόσο αυτό αλλάζει με την αυξανόμενη επιρροή της επόμενης γενιάς.

    Τα πιο εμφανή δείγματα αυτής της επιρροής βρίσκονται στη γενέτειρά τους. Το Μπέτονβιλ σφύζει πλέον από μία σειρά στιλάτων μπαρ και εστιατορίων όπως το Holler, εστιατόριο σε μέγεθος αποθήκης με διαδρόμους που θυμίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και φυτικά μπέργκερ ή το Undercroft που μεταμόρφωσε ένα παλιό παράνομο μπαρ σε επίσημο εστιατόριο.

    Αποτελούν μέρος της Ropeswing που επιχειρεί να μετατρέψει τη Μπέτονβιλ σε προορισμό για νέους εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Οι λωρίδες ποδηλασίας στα προάστια της πόλης αποτελούν το πρώτο βήμα για τον Τομ και τον αδελφό του Στούαρτ, που αμφότεροι διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν το Μπέτονβιλ σε ποδηλατική «Μέκκα» ενώ ταυτόχρονα ο Στούαρτ ίδρυσε εταιρεία που κατασκευάζει αεροβατικά και αεροπλάνα τουριστικών ξεναγήσεων (touring airplanes).

    Ένα μέλος των Γουόλτον το οποίο αποφεύγει τη δημοσιότητα φημολογείται πως διαθέτει τώρα θέση στο διοικητικό συμβούλιο της FoodMaven, startup στην οποία έχει τώρα επενδύσει η οικογένεια και που πουλάει περίσσεια φαγητού (surplus food) σε μειωμένη τιμή.

    Υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις για την αυξανόμενη επιρροή της τρίτης γενιάς.

    Τρία από τα πέντε μέλη του ιδρυτικού συμβουλίου της οικογένειας προέρχονται πλέον από αυτό το γκρουπ. Πρόκειται για τον 32χρονο Λούκας Γουόλτον που έχει δικαίωμα ψήφου στις γενικές και περιορισμένης ευθύνης μονάδες των επιχειρήσεων Γουόλτον που βρίσκονται στην περιουσία του πατέρα του, όπως φαίνεται από επίσημα δικαστικά έγγραφα. Ο Στούαρτ αντικατέστησε τον πατέρα του Τζιμ στο συμβούλιο της Walmart το 2016.

    Η Κίκι Μακλίν που ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις της οικογένειας δεν προέβη σε σχόλια.

    Η διευθέτηση τέτοιων γενεολογικών αλλαγών αποτελεί προτεραιότητα για τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου. Σύμφωνα με έκθεση της PwC, περίπου 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο που έχουν στην κατοχή τους οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη θα αλλάξουν χέρια μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προσδίδοντας στα σχέδια διαδοχής κυρίαρχη σημασία.

    “Η οικογενειακή διαδοχή δημιουργεί δυσκολίες. Όσο μεγαλώνει η οικογένεια, τόσο διαφοροποιούνται τα ενδιαφέροντα”, εξηγεί ο Κουέντιν Μαρσαλ επικεφαλής στο private banking της Weatherbys.

    Μπούσουλας δεν υπάρχει. Ενώ άλλες πλούσιες δυναστείες, όπως οι Κοχ, έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους στα ηνία των επιχειρήσεων, οι Γουόλτον έχουν αναθέσει τη διεύθυνση των Walmart σε επαγγελματίες μάνατζερ. Ο Στούαρτ και ο θείος του Ρομπ, 74 ετών, βρίσκονται στο συμβούλιο της λιανικής αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης οικογένειας στρέφει την προσοχή του έξω από την εταιρεία.

    Οποιαδήποτε επέκταση των συμφερόντων της Walmart θα χειροκροτηθεί από την οικογένεια και τους συμβούλους διαχείρισης ρίσκου.

    Επί του παρόντος, τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας εκτός Walmart αναλογούν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πλούτου τους ο οποίος ακόμη βρίσκεται «αγκυροβολημένος» στο κατάστημα λιανικής το οποίο ίδρυσε ο Σαμ Γουόλτον το 1950.

    H επενδυτική ναυαρχίδα Walton Enterprises LLC, με έδρα το Μπέτονβιλ, κατέχει το 50% των μετοχών της Walmart -με αξία περί τα 160 δισ. δολάρια.

    Πράγμα που αλλάζει. Η οικογενειακή μετοχή στη Walmart απέφερε γύρω στα 3 δισ. σε μερίσματα σε ένα έτος ενώ τα τελευταία τρία χρόνια το οικογενειακό καταπίστευμα (trust) Walton Family Holdings Trust έχει πουλήσει μετοχές Walmart αξίας 10 δισ. δολαρίων.

    Σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bloomberg, περί τα 40 δισ. δολάρια της οικογενειακής περιουσίας τους βρίσκονται εκτός του μετοχικού κεφαλαίου της Walmart.

    Εσωτερικοί ελεγκτές της εταιρείας κατέγραψαν μείωση στην περιουσία των Γουόλτον κατά 9 δισ. δολάρια στο τέλος του 2016. Έλεγξαν τα νούμερα σε 21 επενδυτικά καταπιστεύματα που έστησαν η χήρα και ο γιος του Σαμ, Έλεν και Τζον.

    Κατά κάποιο τρόπο, οι επενδύσεις τους συνιστούν έναν μικρόκοσμο σε σχέση με τις ευρύτερες τάσεις οι οποίες σαρώνουν την αγορά. Τα παθητικά κεφάλαια δεσπόζουν, ενώ 4 δισ. δολάρια φυλάσσονται σε μέρη όπως το Vanguard Emerging Markets ETF ή ο Northern Trust Russel Index. Άλλα 2 δισ. δολάρια ανήκουν σε ενεργά κονδύλια.

    Περί τα δύο δισ. βρίσκονται σε ιδιωτικά, επιχειρηματικά κεφάλαια και αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. Διατρέχουν ευρεία γκάμα μεγάλων ονομάτων οπως 81 εκατ. δολάρια στην AQR Capital Management του Cliff Asness (Κλιφ Ασνες), 190 εκατ. δολάρια στην Tiger Global Management του Chase Coleman (Τσέις Κόουλμαν) και 71 εκατ. δολάρια στη Viking Global Investors του Ole Andreas Halvorsen (Ολε Αντρέας Χάλβορσεν).

    Η νεώτερη γενιά επενδύει μερικά από αυτά τα κέρδη στις δικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κάτι που θα επιτρέψει την οικογένεια να επανατοποθετηθεί διαφορετικά στο μέλλον, σύμφωνα με τον Μπάιρον Τροτ της BDT Capital Partners.

    «Υπάρχει οικογενειακή ηγεσία στο επίπεδο του ΔΣ, τα διευθυντικά στελέχη που δεν ανήκουν στην οικογένεια και «τρέχουν» την επιχείρηση και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που λειτουργούν ως καινοτόμοι επενδυτές και επιχειρηματίες», λέει ο ίδιος.



    ΣΧΟΛΙΑ