• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων ανακαλύπτουν τον πλούτο της Ελλάδας

    • Bloomberg


    Οι επενδυτές που ποντάρουν στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης βλέπουν την τόλμη τους να ανταμείβεται.

    Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει πάνω από 20% φέτος σε εκείνους που φάνηκαν πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο να διακρατήσουν τα αξιολογούμενα ως junk ομόλογα της ρηχής ελληνικής αγοράς, που είναι η καλύτερη απόδοση στη ζώνη του ευρώ. Και το ράλι μπορεί να έχει δρόμο ακόμα, καθώς οι εκλογές του Σαββατοκύριακου αναμένεται να φέρουν στην εξουσία μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση και πέρα ​​από αυτό υπάρχει η προοπτική των μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία και οι εκλογές θα ανοίξουν το δρόμο για μια πιο φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση», δηλώνει ο Αλμπέρτο ​​Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments στο Λονδίνο, η οποία προτιμά ομόλογα πενταετούς ή μεγαλύτερης διάρκειας.

    Οι επενδυτές δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε αυτούς που εξειδικεύονται στα ομόλογα υψηλού ρίσκου. Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές έρχονται να προστεθούν και πιο συμβατικά funds που είτε στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια κρίσης είτε απλώς «διψούν» για οτιδήποτε έχει θετικές αποδόσεις, καθώς όλο και περισσότερα ομόλογα της Ευρώπης εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο πλήθος ομολόγων με αρνητικά επιτόκια.

    Επιφυλάξεις μετά την κρίση

    Ο διαχειριστής fund Charles Diebel, όμως, δεν βιάζεται. Έμενε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας και αυτό ήταν αρκετό για να τον απομακρύνει μια για πάντα από την αγορά ομολόγων της χώρας.

    «Η απόδοση είναι απόδοση», λέει ο Diebel, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στη Mediolanum SpA στην Ιρλανδία. «Αλλά βρισκόμουν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έμεινα στο ίδιο ξενοδοχείο με τους Ευρωπαίους της τρόικας. Οι συζητήσεις που είχα μαζί τους με απέτρεψαν για πάντα», εξηγεί.

    Η λέξη «τρόικα» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το τρίο των θεσμών – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που επέβαλε αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

    Στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης της ευρωζώνης, οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Η χώρα χρειάστηκε να στηριχθεί με περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ ξένης βοήθειας από το 2010.

    Αυτές οι μέρες τώρα φαίνονται πολύ μακριά για πολλούς. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κυμαίνονται γύρω στο 2%, σε σύγκριση με το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 44% στη διάρκεια της κρίσης, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει φέτος την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ, έναντι 132% στην Ιταλία.

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με πενταετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η επιτυχία αυτής της πώλησης άνοιξε τον δρόμο για μια έκδοση τον Μάρτιο 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.

    Πολιτική Αλλαγή

    Τώρα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν το 40% των ψήφων. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλεξή Τσίπρα έπεται, με ποσοστό περίπου 28%.

    Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος και το 2020 και συνιστά η θέση των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα να ενισχυθεί περαιτέρω σε σχέση με τα γερμανικά.

    «Θα περίμενε κανείς ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική για τις αγορές απ ‘ό,τι ένας κυβερνητικός συνασπισμός», γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Ruben Segura-Cayuela. «Βλέπουμε περισσότερη δυναμική στο μέλλον, καθώς επεκτείνεται η αναζήτηση αποδόσεων», επισημαίνει.

    Παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ, δεδομένης της αξιολόγησης junk, η προοπτική περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα άλλο πιθανό όφελος. Καθώς η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρος της ΕΚΤ, αυτό καθιστά πιο πιθανή την ένταξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Diebel.

    «Η Λαγκάρντ είναι ένα πραγματίστρια», λέει: «Αυτός ο κανόνας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί».



    ΣΧΟΛΙΑ