• bloomberg

    Financial Times

    Αθήνα, το επόμενο πετράδι του στέμματος

    • Financial Times


    AthensNow ήταν το hashtag που χρησιμοποίησε η εταιρεία Ancient Greek Sandals (AGS) για τα εγκαίνια της ναυαρχίδας των καταστημάτων της, ενός διώροφου κτηρίου πλημμυρισμένου στο φως, με θέα που φτάνει μέχρι την πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας. Με 700 προσκεκλημένους, το event του περασμένου μήνα ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας, με DJs, φαγητό και ποτό, διαφημίζοντας την περίφημη ελληνική φιλοξενία.

    «Περαστικοί τουρίστες μπήκαν απλά και μόνο για την διασκέδαση, για να δουν τι συμβαίνει» λέει στους FT η Ελληνίδα σχεδιάστρια Χριστίνα Μαρτίνη, συνιδιοκτήτρια της AGS από το 2010, η οποία έχει δουλέψει επίσης ως σχεδιάστρια για τους οίκους Louis Vuitton και Balenciaga στο Παρίσι. Το κατάστημα, το οποίο η Μαρτίνη περιγράφει ως «Αρχαιοελληνικά σανδάλια και Φίλοι», έχει πολλά να προσφέρει.

    Με τους λευκούς τοίχους του και τα μπλε αιγαιοπελαγίτικα πλακάκια του στο πάτωμα, ο χώρος είναι πλημμυρισμένος από σανδάλια και μυριάδες πολύχρωμα αντικείμενα: κοσμήματα, κεραμικά και κεριά γεμίζουν τα ράφια του. «Τη βραδιά των εγκαινίων πουλήσαμε 90 ζευγάρια» λέει για τα σανδάλια που ξεπερνούν σε τιμή τις 100 λίρες.

    Σανδάλια της AGS

    Η Αθήνα είναι πολύβουη και πολυάσχολη, τόσο δημιουργικά όσο και τουριστικά. Το Σαββατοκύριακο που έγιναν τα εγκαίνια του AGS, άνοιξε και το πρώτο μαγαζί της φίρμας Zeus + Dione στην πόλη. Το Naxos Apothecary -ένα τριώροφο κτήριο της φίρμας Κορρές που βάζει στο επίκεντρο την ομορφιά- πρόκειται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, ενώ νέα ξενοδοχεία, όπως το Perianth και Coco-Mat, κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πόλης.

    Το Ergon House, η αθηναϊκή απάντηση στο Soho House, είναι ταυτόχρονα μπακάλικο, καφέ και εστιατόριο, μέσα σε ένα τεράστιο κατάφυτο αίθριο, που κρύβει και ένα 38ώροφο ξενοδοχείο με βιβλιοθήκη και ταράτσα. Οι κρατήσεις είναι για μήνες!

    Ergon House

    «Συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στην Αθήνα αυτή την στιγμή» λέει ο εκδότης του περιοδικού Nomas, Γιάννης Μπουρνιάς, ο οποίος μετά από αφιερώματα για χώρες του εξωτερικού, επιστρέφει στο 10ο τεύχος στην πατρίδα του με ένα αφιέρωμα 144 σελίδων αποκλειστικά για την Αθήνα.

    «Μια νέα γενιά Ελλήνων σχεδιαστών και δημιουργών επαναπροσδιορίζουν την παράδοση μέσα από σύγχρονες δημιουργίες» λέει ο ίδιος.

    Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 19,4% το 2018, φέρνοντας στην χώρα περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού. «Για πολύ καιρό, η Αθήνα αποτελούσε απλώς μια στάση στη διαδρομή προς τα νησιά» λέει η Μαρτίνη. «Τώρα έχει γίνει προορισμός».

    Η Μαρτίνη και ο συνέταιρός της, Νικόλας Μινόγλου, είχαν σκεφτεί να ανοίξουν ένα μαγαζί με τα σανδάλια τους στην Μύκονο.

    «Στη Μύκονο, οι άνθρωποι αγοράζουν σαν τρελοί. Όλο σαμπάνια και ψώνια, οι τουρίστες αγοράζουν τσάντες Balenciaga σαν να αγοράζουν πατατάκια. Θα είχαμε πουλήσει τόσα σανδάλια. Αλλά θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό στην πολύβουη Μύκονο», εξηγεί

    «Η Μύκονος είναι νεκρή» λέει η Αθηναία Μαρία Λαιμού, ιδιοκτήτρια της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Rainbowwave, και συμφωνεί με την απόφαση της Μαρτίνη να μείνει στην Αθήνα.

    Η Αθήνα θα είναι το επόμενο πετράδι του ελληνικού στέμματος.

    «Είμαστε μια πόλη με αρχαιολογικούς θησαυρούς, με παραλίες στα 20 λεπτά, κι αν θες να πας για πεζοπορία, μπορείς επίσης να το κάνεις σε 20 λεπτά» λέει ο Μινόγλου.

    Η Δήμητρα Λαλαούνη, του γνωστού κοσμηματοπωλείου, συμφωνεί.

    «Έχουμε ωραία εστιατόρια και μπαρ, ζωντανή νυχτερινή ζωή. Η Αθήνα είναι ένας ανερχόμενος προορισμός διασκέδασης» λέει.

    Οι πολυτελείς αγορές στην Αθήνα ανθίζουν σταδιακά. Τα χρυσά μανικετόκουμπα του Λαλαούνη μπορεί να φτάσουν και τα 3,650 ευρώ, ενώ ένα μάξι μεταξωτό φόρεμα Zeus + Dione μπορεί να φτάσει τα 900 ευρώ. Αφού υπάρχουν αναρίθμητα μαγαζάκια που πωλούν σανδάλια για 10 ευρώ, η AGS μπαίνει στην κατηγορία των πολυτελών καταστημάτων.

    Η Μαρτίνη ίδρυσε την εταιρεία της επειδή απογοητεύτηκε από την ποιότητα τα φθηνών σανδαλιών, που διαλύονταν έπειτα από λίγο καιρό. «Δεν είχαμε ούτε έναν Έλληνα πελάτη το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων» λέει η συνιδιοκτήτρια του Zeus + Dione, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Ένας από τους πελάτες ήταν Ισπανός και δεν είχε ξανακούσει την φίρμα μας, ωστόσο ξόδεψε 400 ευρώ για ένα ζευγάρι από τα χειροποίητα σανδάλια μας».

    Το πρόσφατα ανακαινισμένο Four Seasons Astir Palace στοχεύει να καλύψει αυτή την όρεξη για υψηλής ποιότητας διαμονή στην Αθήνα. Βρίσκεται σε μια μαγευτική περιοχή με δική του παραλία και κρυστάλλινα νερά, είναι το πρώτο αληθινό πολυτελές θέρετρο της Αθήνας.

    Four Seasons

    «Η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν στόχος για την εταιρεία» λέει ο Σαμ Ιωαννίδης, διευθυντής του Αστέρα, όπου τα δωμάτια με θέα στον κήπο στοιχίζουν 500 ευρώ ανά βραδιά. «Η Ριβιέρα της Αθήνας είναι παρθένα, με κρυμμένους ορμίσκους, χρυσές παραλίες και εκπληκτική θέα», προσθέτει,

    Τελικά, τι είναι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από την Αθήνα;

    «Στη διάρκεια της κρίσης, κανένας από τους φίλους μου δεν ήταν στην Αθήνα» λέει η 26χρονη Μαργαρίτα Χρυσάκη, ιδρύτρια των ημιπολύτιμων κοσμημάτων Magoosh and the Gummy Project, που πρόσφατα συνεργάστηκε με την AGS.

    «Ήμουν στην Νέα Υόρκη και οι φίλοι μου ήταν στην Αμερική ή στο Παρίσι. Τώρα επιστρέφουμε και φέρνουμε μαζί μας αυτό που βιώσαμε αλλού» λέει, σημειώνοντας ότι το νέο αγαπημένο της καφενείο, απέναντι από το ατελιέ της, είναι «πολύ Λος Άντζελες. . . Η νέα γενιά δημιουργεί κάτι φρέσκο ​» λέει.

    Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται ότι θα χάσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δημιουργεί μια νέα διάθεση. «Νιώθεις πραγματικά τον αέρα αισιοδοξίας» λέει η Γκραμπόφσκι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστικό κόμμα στην νοοτροπία του και ήταν ενάντια στις επενδύσεις από ξένους και ντόπιους. Αλλά η νέα κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων».

    «Είναι τρελό» λέει η Δήμητρα Κολοτούρα, συνιδρύτρια του Zeus + Dione. «Το μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό φέρνει ελπίδα και δυνατότητες – νέες ιδέες θα γίνουν πραγματικότητα. Και δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα με άλλο μάτι.

    Από την ταράτσα του Ergon House, κοιτάζοντας προς την Ακρόπολη, η Κολοτούρα χαιρετά το νεαρό, δροσερό πλήθος που τραβάει φωτογραφίες την Ακρόπολη. «Αυτή είναι η ώρα της Αθήνας. Είναι τόσο στη μόδα τώρα» λέει.

    Ελάτε για τα αρχαία, τον ήλιο και το σουβλάκι. Μείνετε για  ψώνια, και για τα σανδάλια.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ