• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ένα διαχειριστής 300 δισ. δολαρίων αποκαλύπτει τα νέα δεδομένα του private banking μετά την πανδημία

    Snorre Storset, διαχειριστής κεφαλαίων Nordea Bank


    Για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Βόρειας Ευρώπης, η εποχή της πανδημίας και του Ζoom έφερε σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, ακόμη και οι πιο επίμονοι πελάτες, συνηθίζουν τη τηλεδιάσκεψη και δεύτερον, δεν υπάρχει επιστροφή.

    Ο Snorre Storset επιβλέπει περίπου 300 δισ. δολάρια ως επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στη Nordea Bank Abp. Όταν ξεκίνησε το lockdown, σε αρκετούς από τους πλουσιότερους πελάτες του, όπως επισημαίνει, δεν άρεσε η ιδέα να είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν οικονομικές συμβουλές διαδικτυακά αντί να συνομιλούν αυτοπροσώπως μαζί του. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει μία συνάντηση, έστω και εικονική, όποτε τους ήταν βολικό.

    Στη Νορβηγία, την πλουσιότερη σκανδιναβική οικονομία, περίπου το 90% των συναντήσεων με τους πελάτες της Nordea γίνεται πλέον online, σε σύγκριση με περίπου 40% πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Storset, που έχει την έδρα του στο Όσλο.

    «Είναι μια αλλαγή που θα διαρκέσει όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε σε μια συνέντευξη. «Μερικοί από τους πελάτες μας στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα ήταν δύσπιστοι απέναντι στα νέα εργαλεία, αλλά τώρα βλέπουν ότι λειτουργεί”.

    Επισημαίνει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οι πελάτες έχουν αποδεχθεί τη νέα παγκόσμια τάξη είναι ότι αυτή εξασφαλίζει «υψηλότερη διαθεσιμότητα» χρηματοοικονομικών συμβούλων.

     Θολές γραμμές

    Η παρατήρηση αυτή ταιριάζει με τη μεγαλύτερη εικόνα. Με το νέο ιό να αναγκάζει τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, πολλοί θεωρούν ότι οι εργάσιμες ημέρες τους μεγαλώνουν, καθώς η γραμμή μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής γίνεται πιο θολή από ποτέ. Περισσότερες ώρες για τους τραπεζίτες σημαίνει καλύτερη πρόσβαση για τους πελάτες.

    «Αυτό που βλέπουμε ότι οι πελάτες μας απαιτούν περισσότερο από ποτέ τη συμβουλευτική», δήλωσε ο Storset. “Έχουμε κάνει προληπτικές ενέργειες και επικοινωνήσαμε με τους πελάτες μας. Βλέπουμε την επιπλέον αξία που έχουν οι συμβουλές σε καιρούς αβεβαιότητας”.

    Καθώς οι πελάτες του private banking συνηθίζουν να έχουν τους συμβούλους τους διαθέσιμους όλες τις ώρες, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος προχωρά σε κάποιες μόνιμες αλλαγές στο επιχειρηματικό του μοντέλο ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

    Ο Johan Torgeby, διευθύνων σύμβουλος της SEB AB στη Στοκχόλμη, λέει ότι πολλές από τις προσαρμογές που έκανε η τράπεζά του κατά τη διάρκεια του lockdown είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες ψηφιακές τροποποιήσεις που πιθανότατα θα διατηρηθούν και μετά την κρίση.

     

    Johan Torgeby

    Johan Torgeby, chief executive officer SEB AB.

    «Τώρα όλοι μαθαίνουμε και δοκιμάζουμε νέα πράγματα», είπε σε μια συνέντευξη. «Άρα μπορεί να έχουμε μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ψηφιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.»

    Ο Torgeby λέει ότι η SEB προσπαθεί επίσης να καταλάβει πού βρίσκονται τα όρια των πελατών όσον αφορά την αποδοχή της εικονικής τραπεζικής. ‘Οπως τονίζει, υπάρχουν ακόμα πολλές ερωτήσεις.

    «Πώς συναντιέστε και επικοινωνείτε με τους άλλους στον νέο κόσμο; Ποιο είναι το ποσοστό αποδοχής από τους πελάτες να μας συναντήσουν ψηφιακά ή τηλεφωνικά, ποια είναι η αποδοχή ενός πελάτη να μην μας βλέπει δια ζώσης αλλά να χρησιμοποιεί την εφαρμογή; Το δοκιμάζουμε », είπε ο Torgeby.

    Στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της Nordea, ο Storset λέει ότι κατάφερε να φέρει νέα χρήματα τον Απρίλιο, σε καθαρούς όρους, μετά την κατάρρευση του πρώτου τριμήνου που προκάλεσε εκροές περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    “Ειδικά οι ηλικιωμένοι πελάτες πούλησαν και κατά κύριο λόγο οι άνδρες. Πούλησαν μικτά κεφάλαια και μερικά ίδια κεφάλαια”, είπε. «Πολλά από τα χρήματα καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι, για τους πελάτες της Nordea, η αλλαγή δεν είναι τόσο δραματική. Η εκροή 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να συμβάλει αρνητικά. Αλλά βλέπουμε ότι ορισμένοι πελάτες επιστρέφουν στην αγορά. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου δεν είναι σαφές  πόσο αρνητικό θα είναι τελικά. “



    ΣΧΟΛΙΑ