• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Elon Musk: Πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 5 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Elon Musk, CEO Tesla


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, πούλησε μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, λίγο μετά τη διεξαγωγή δημοσκόπησης στο Twitter για το αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% του τεράστιου μεριδίου που κατέχει σε αυτήν.

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ξεφορτωθεί περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μετοχές αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου. Αυτές ήταν οι πρώτες πωλήσεις που πραγματοποίησε σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

    Ο Μusk, ο οποίος κάνει συχνά αναρτήσεις στο Twitter και ασχολείται με αμφιλεγόμενα θέματα, προκάλεσε θύελλα το Σαββατοκύριακο με την δημοσκόπηση σχετικά με το αν θα έπρεπε να πουλήσει μέρος του μεριδίου του στην Tesla — την οποία συνέδεσε με μια συζήτηση για το αν πληρώνουν οι εξαιρετικά πλούσιοι δίκαιο μερίδιο φόρων.

    Η δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες της οποίας ψήφισαν υπέρ της πώλησης, οδήγησε τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πτώση άνω του 16% σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για τις συνέπειες της ρευστοποίησης ενός τόσο μεγάλου μπλοκ μετοχών.

    Προκαθορισμένο πλάνο συναλλαγών

    Τη Δευτέρα, ο Μusk πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,1 δισ.  δολαρίων για να πληρώσει φόρους εισοδήματος σε μετοχικά δικαιώματα που άσκησε επίσης εκείνη την ημέρα, έδειξαν τα ενημερωτικά αρχεία. Οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν με βάση ένα προκαθορισμένο σχέδιο συναλλαγών που εγκρίθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Tesla fell after a Twitter poll about whether Elon Musk should sell shares

    Την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποίησε τις υπόλοιπες πωλήσεις.

    Τα έγγραφα δεν ρίχνουν φως στο εάν η δημοσκόπηση του Μusk το Σαββατοκύριακο στο Twitter είχε κάποια σχέση με την απόφασή του να πραγματοποιήσει ορισμένες ή όλες τις συναλλαγές — ή αν θα συνεχίσει να πουλά μέχρι να συμπληρώσει το όριο του 10%. Για να φτάσει εκεί, θα πρέπει να ρευστοποιήσει περίπου 17 εκατομμύρια μετοχές.

    Οι option που άσκησε ο Μusk προήλθαν από ένα bonus που έλαβε το 2012. Θα έπρεπε να τις ασκήσει πριν από τον επόμενο Αύγουστο, διαφορετικά θα έληγαν.

    Ο δισεκατομμυριούχος είχε πουλήσει για τελευταία φορά μετοχές το 2016, όταν άσκησε δικαιώματα προαίρεσης και ρευστοποίησε μέρος των μετοχών για να καλύψει περίπου 590 εκατομμύρια δολάρια φόρους εισοδήματος.

    Ο Μusk, 50 ετών, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ