• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έλον Μασκ: Ανοίγει το εργοστάσιο της Tesla παρά τις απαγορεύσεις και προκαλεί τις αρχές να τον συλλάβουν

    Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Ο  Έλον Μασκ ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου αυτοκινήτων της Tesla στις ΗΠΑ, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των αξιωματούχων της κομητείας που διέταξαν την εταιρεία να παραμείνει κλειστεί και δηλώνοντας ανοιχτά ότι ρισκάρει να συλληφθεί ο ίσιος και οι υπάλληλοι του.

    “Θα είμαι στην παραγωγή μαζί με όλους τους άλλους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla με tweet τη Δευτέρα. “Εάν κάποιος συνελήφθη, ζητώ να είμαι μόνο εγώ.”

    Αφού αντιμετώπισε μια δυνητικά δαπανηρή αγωγή δυσφήμισης και βγήκε με περιορισμένες συνέπειες από μια δικαστική μάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέρυσι, ο Mασκ, 48 ετών, αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά την τύχη του με το νόμο.

    Αυτή τη φορά, ο δισεκατομμυριούχος δίνει μάχη για τα μέτρα περιορισμού ενός ιού τον οποίο υποτίμησαν στις αρχές, τον Ιανουάριο. Ο ίδιος εμφανίζεται εξοργισμένος εδώ και για εβδομάδες σχετικά με τους περιορισμούς που οι αξιωματούχοι της κομητείας έβαλαν σε επιχειρήσεις της Tesla, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Το Σάββατο, απείλησε να απομακρύνει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας από την Καλιφόρνια και να τα μεταφέρει μαζί με άλλα μελλοντικά έργα του στη Νεβάδα ή το Τέξας. Η Tesla απασχολεί περίπου 20.000 υπαλλήλους στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, περίπου οι μισοί από τους οποίους βρίσκονται στο Fremont.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom προσπάθησε να περιορίσει τις εντάσεις νωρίτερα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι πίστευε πως η Tesla θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες της την επόμενη εβδομάδα.

    «Θα ήταν μια θλιβερή ημέρα, αν η αστυνομία του Fremont μπει στο εργοστάσιο της Tesla και συλλάβει τον Έλον Μασκ», δήλωσε ο Scott Haggerty, ο επικεφαλής της κομητείας για την περιοχή της Alameda, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας. «Τα tweets που δίνουν και παίρνουν, είναι ατυχή και πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι, να μιλήσουμε για αυτό και να οδηγήσουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά με ασφαλή τρόπο».

    Η μάχη του Μασκ εναντίον της Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει την ένταση και τις συζητήσεις που υπάρχουν σε πολιτείες και κομητείες σε ολόκληρη την Αμερική σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να επιτραπεί να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις. Για τους υποστηρικτές του Mασκ, είναι ήρωας που καταπολεμά την “περιττή” κυβερνητική παρέμβαση. Για τους επικριτές του, είναι ένας απερίσκεπτος και παρορμητικός ηγέτης που ενθαρρύνει την επικίνδυνη συμπεριφορά που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσπάθειες για την εξάλειψη της πανδημίας.

     Αντιπαράθεση μέσω email

    H Tesla είπε στους εργάτες της παραγωγής πριν από το tweet του Mασκ, ότι θα επιστρέψουν στη δουλειά στο εργοστάσιο Fremont. Η Valerie Capers Workman, επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της Tesla στη Βόρεια Αμερική, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό παραγωγής για να τους ενημερώσει ότι η διαθεσιμότητα στην οποία είχαν τεθεί έληξε την Κυριακή και πως οι διευθυντές θα επικοινωνήσουν μαζί τους εντός 24 ωρών για να τους πουν την ημερομηνία έναρξης και το πρόγραμμά τους. Όσοι δεν νιώθουν άνετοι να επιστρέψουν στη δουλειά μπορούν να μείνουν στο σπίτι με άδεια άνευ αποδοχών, αλλά μπορεί να μην είναι έχουν πλέον τις παροχές άνεργων, διευκρίνισε.

    Το email ήταν αντίθετο με τα σχόλια που έκανε ο Newsom κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης τύπου του κυβερνήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από το tweet του Mασκ. Όταν ρωτήθηκε για την Tesla και το εκ νέου άνοιγμα του εργοστασίου στο Fremont ανεξάρτητα από την απόφαση της Alameda, ο Newsom είπε ότι δεν το γνώριζε.

    Η Tesla μήνυσε την κομητεία το σαββατοκύριακο, όταν υποστήριξε ότι η εταιρεία ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια για να ανοίξει ξανά. Ο Newsom, ο οποίος επέτρεψε την επανεκκίνηση της παραγωγής σε τμήματα της πολιτείας στις 8 Μαΐου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιτράπηκε στην κομητεία να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για το άνοιγμα. Οι υπεύθυνοι υγείας για την Alameda και έξι άλλες κομητείες και πόλεις της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν στα τέλη του περασμένου μήνα να παρατείνουν τους περιορισμούς τους στις επιχειρήσεις έως τα τέλη Μαΐου.

    “Πράσινο φως”

    Μετά από το tweet του Μασκ, οι υπεύθυνοι υγείας της κομητείας Alameda εξέδωσαν μια δήλωση ότι το εργοστάσιο της Tesla στο Fremont λειτουργούσε παρά τις απαγορεύσεις και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εταιρεία θα «συμμορφωθεί χωρίς περαιτέρω μέτρα επιβολής το νόμου». Η κομητεία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου της υγείας των εργαζομένων και τόνισε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τα σχέδια της Tesla.

    Η Capers Workman είπε στους υπαλλήλους ότι το κράτος «έδωσε το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι εργασίες».

    Ο Μασκ δημοσίευσε μέσω tweet το Σαββατοκύριακο ότι η άρνηση της Alameda να επιτρέψει στην Tesla να ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιο στο Fremont ήταν «το τελευταίο οχυρό» και ότι θα μεταφέρει αμέσως την έδρα της Tesla στη Νεβάδα ή το Τέξας.

    Ο Newsom είπε τη Δευτέρα ότι το κράτος έχει μία ισχυρή σχέση με την Tesla, αποκαλώντας την «μια εταιρεία που αυτή η πολιτεία έχει υποστηρίξει ουσιαστικά εδώ και πολλά, πολλά χρόνια». Ο Μασκ ευχαρίστησε τότε τον κυβερνήτη με ένα tweet.

    Στο μεταξύ, η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε φέτος, μαζί με τις μετοχές της Tesla. Η προσωπική του περιουσία ενισχύθηκε κατά 12,6 δισ. δολάρια το 2020 και ξεπέρασε τα 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

    «Έχουμε μια κουλτούρα στην πολιτεία μας όπου αυτές οι τεράστιες εταιρείες που διοικούνται από δισεκατομμυριούχους “κινούνται γρήγορα και διαλύουν τα πράγματα”, είπε η Lorena Gonzalez, βουλευτής της Καλιφόρνια. «Κανόνες. Δικαστικές εντολές. Νόμοι. Άνθρωποι. Όλα χωρίς συνέπεια”.



    ΣΧΟΛΙΑ