• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνήγορος Λαβίδα προς δικαστικές αρχές: Πιάσατε λάθος άνθρωπο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Bloomberg
    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας

    O επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας


    Πιάσατε λάθος άνθρωπο, ισχυρίζεται ο δικηγόρος του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο οποίος δικάζεται από ομοσπονδιακό δικαστήριο κατηγορούμενος ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που τροφοδότησαν με πληροφορίες το δίκτυο των traders σε διάφορες ηπείρους. Η δίκη του ξεκίνησε χθες.

    Η γυναίκα που έδωσε τις πληροφορίες σχετικά με την Ariad Pharmaceutical INC σε επενδυτή ήταν πρώην τραπεζίτης της Centerview Partners, ισχυρίστηκε ο Τζόναθαν Στρίτερ, ένας από τους δικηγόρους του Λαβίδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    «Δικάζεται λάθος άνθρωπος» είπε ενώπιον των ενόρκων.

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που βρίσκεται ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που τροφοδότησαν με πληροφορίες το δίκτυο των traders σε διάφορες ηπείρους.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, στο δίκτυο που λειτουργούσε για αρκετά χρόνια και έκανε δεκάδες συναλλαγές, οι συμμετέχοντες είχαν δημιουργήσει σχέσεις με τους τραπεζίτες, πραγματοποιούσαν συναλλαγές με βάση τις πληροφορίες που λάμβαναν από αυτούς και τις μετέφεραν ο ένας στον άλλο σε προσωπικές συναντήσεις ή με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω εφαρμογών όπως το Signal ή το WhatsApp. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους traders συνήθιζαν να βγαίνουν μαζί σε κλαμπ και σε πολλά άλλα μέρη.

    Ο Λαβίδας κατηγορείται ότι πήρε εμπιστευτικές πληροφορίες από τον πατέρα του και τις μετέφερε στον φίλο του, επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος κατηγορείται για προσπορισμό κέρδους από τις πληροφορίες που ελάμβανε.

    Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μαρτυρίες από τον Μαρκ-Ντεμάν Ντεμπί, Ελβετό trader, που συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Επίσης, σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει τηλεφωνικά αρχεία και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του Λαβίδα, του πατέρα του και του Νίκα.

    Ο Στρίτερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, κατηγόρησε την Νταρίνα Ουίνδσορ, την πρώην τραπεζίτη της Centerview, ως την πραγματική πηγή πληροφοριών του Νίκα, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος στην Ελλάδα.

    Η Ουίνδσορ εικάζεται ότι βρίσκεται στην πατρίδα της, την Ταϊλάνδη.

    Εάν καταδικαστεί, ο Λαβίδας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ χρόνια.

    “Ο κατηγορούμενος ήταν καθοριστικός σύνδεσμος σε αυτή τη διεφθαρμένη αλυσίδα”, ανέφερε ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντάνιελ Τρέισερ στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Ο Λαβίδας “μοιράστηκε το μυστικό, κλεμμένης πληροφορίας για την Ariad για να δώσει στο φίλο του ένα παράνομο πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Τρέισερ.

    Παράλληλα αποκάλεσε τον Νίκα και τον Ντεμάν-Ντεπί “κατά συρροή inside traders” οι οποίοι έβγαζαν χρήματα με παράνομες πληροφορίες και για άλλες εταιρείες εκτός από την Ariad. Ο Ντεμάν-Ντεπί έχει δηλώσει ένοχος για 38 αδικήματα σε μία μυστική ακρόαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές με την ελπίδα να εξασφαλίσει την επιείκεια του δικαστηρίου.

    Ο Στρίτερ υποστήριξε ότι ο Ντεμάν-Ντεπί αντιμετωπίζει μέχρι και 750 χρόνια φυλάκιση και προσπαθεί “απεγνωσμένα να καταθέσει” εναντίον του Λαβίδα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ