• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ράλι στις τιμές πετρελαίου το 2023

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου


    Αυξημένη ζήτηση που θα οδηγήσει σε ράλι στις τιμές πετρελαίου βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για το 2023.

    Η παραγωγή της Ρωσίας είναι έτοιμη να υποχωρήσει κατά 14% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός, κι εφόσον αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν ύστερα από την βουτιά στα 80 δολάρια το βαρέλι που κατεγράφη στο Λονδίνο κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

    «Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, όμως μένει να φανεί ο πλήρης αντίκτυπος από το  εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τις προμήθειες προϊόντων», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

    «Καθώς διανύουμε τους χειμερινούς μήνες και οδεύουμε προς ένα πιο αυστηρό ισοζύγιο πετρελαίου κατά το δεύτερο τρίμηνο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα άλλο ράλι τιμών», συνέχισε.

    Αυξημένη ζήτηση

    Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2023 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας με τη νέα εκτίμηση να κάνει λόγο για 300.000 βαρέλια την ημέρα εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης στην Ινδία και ανθεκτικότητας της οικονομίας της Κίνας.

    Η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Ωστόσο, η έκθεση του ΔΟΕ αποτελεί μία πιο ήπια πρόβλεψη από αυτήν που έκανε πριν μερικές εβδομάδες υποστηρίζοντας τον κίνδυνο συμπίεσης της προσφοράς και προτρέποντας τον συνασπισμό του ΟΠΕΚ+ να αναστρέψει τις τελευταίες περικοπές παραγωγής του.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναγνώρισε ότι οι ρωσικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις του ότι ένα διεθνές μποϊκοτάζ θα περικόψει τις αποστολές. Οι αποστολές πετρελαίου της Μόσχας ανέβηκαν στο υψηλό επτά μηνών των 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Νοέμβριο, αν και τα έσοδα μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών, σύμφωνα με την έκθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Συμφώνησαν στο μηχανισμό αναστολής του πλαφόν- όχι για το ύψος του



    ΣΧΟΛΙΑ