• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Danone: Πουλά τη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών στη Ρωσία – Πλήγμα έως 1 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Antoine de Saint-Affrique CEO Danone

    Antoine de Saint-Affrique CEO Danone


    Η Danone θα αναζητήσει αγοραστή για τη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που διαθέτει στη Ρωσία, κίνηση που μπορεί να της επιφέρει ζημιές έως και 1 δισ. ευρώ (978 εκατομμύρια δολάρια).

    Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων ανακοίνωσε ότι το κορυφαίο brand γαλακτοκομικών με το οποίο δραστηριοποιείται στη Ρωσία, Prostokvashino, αντιπροσώπευε περίπου το 5% των εσόδων της τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

    Η εταιρεία ανέστειλε τις επενδύσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά τώρα προχωρά σε μία πιο αποφασιστική κίνηση, με τον πόλεμο να συνεχίζεται για όγδοο μήνα.

    Ενώ πολλές πολυεθνικές της Δύσης έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία, οι εταιρείες τροφίμων διατήρησαν ορισμένες δραστηριότητες εκεί, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ηθικό χρέος να διαθέτουν τροφή για τους ανθρώπους.

    Η Nestle συνεχίζει να εισάγει προϊόντα, όπως βρεφικές τροφές, στη χώρα και η βρετανική ανταγωνίστρια Unilever διαθέτει ακόμα εργοστάσια στη Ρωσία, έχοντας δεσμευτεί να συνεχίσει να πουλά βασικά προϊόντα.

    Η μονάδα που σκοπεύει να πουλήσει η Danone είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της Ρωσίας, με 12 εγκαταστάσεις παραγωγής και 8.000 υπαλλήλους. Η γαλλική εταιρεία εισήλθε στη ρωσική αγορά πριν από τρεις δεκαετίες και έχτισε τη θέση της με την εξαγορά της Unimilk το 2010. Ωστόσο, η επιχείρηση παρουσίασε χαμηλή απόδοση, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bernstein, Bruno Monteyne.

    Η πώληση θα μπορούσε να είναι περίπλοκη, καθώς η Danone πουλά τόσο τοπικές μάρκες όσο και διεθνείς όπως η Activia. Δεν είναι σαφές εάν η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να πουλά τα διεθνή προϊόντα της Danone και με ποιους όρους.

    Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξάγει ορισμένα εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής στη χώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Renault: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του μεριδίου της στην Nissan

    Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη: Από το εξωτερικό το 1 από τα 2 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της



    ΣΧΟΛΙΑ