• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Πάτησε φρένο η αγορά, δεν εγκαταλείπουν οι επενδυτές

    • Bloomberg
    Ευρώπη


    Όταν ρωτάς τον Chad Morganlander τι συμβαίνει με τον χρυσό, του αρέσει να μιλάει για τους The Clash. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς τη διελκυστίνδα στην οποία βρίσκονται δεμένοι οι επενδυτές της αγοράς από την κλασική πλέον επιτυχία του συγκροτήματος «Should I Stay or Should I Go».

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στη Νέα Υόρκη καταγράφουν εβδομαδιαίες απώλειες εδώ και τρεις εβδομάδες, βάζοντας φρένο σε ένα από τα καλύτερα ράλι που έχει γνωρίσει η αγορά των εμπορευμάτων φέτος.

    Οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον αρχίζουν να ξεπαγώνουν, ενώ ο μεγαλύτερος πυλώνας της αμερικανικής οικονομίας -ο καταναλωτικός- αποδεικνύεται ανθεκτικός. Οι εξελίξεις αυτές θα έπρεπε να περιορίσουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, αλλά, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν σίγουρα αρχίσει να αποτραβιούνται από την αγορά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν βλέπουμε μαζική έξοδο.

    «Γνωρίζουμε, δυστυχώς, ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις ανάβουν και σβήνουν με ένα tweet, οπότε συνεχίζουμε απλά να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο μακροπρόθεσμα, να παρακολουθούμε και να παρατηρούμε», λέει ο Morganlander, διαχειριστής κεφαλαίων στην Washington Crossing Advisors, η οποία επιβλέπει assets άνω των 3 δισ. δολαρίων.

    Ο χρυσός βγαίνει από ένα ράλι που κράτησε τουλάχιστον τέσσερις μήνες και οδήγησε πριν από δύο εβδομάδες περίπου την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στα 1.566,20 δολάρια ανά ουγγιά. Το ράλι αυτό επηρέασε θετικά όλα τα πολύτιμα μέταλλα, οδηγώντας τα επίσης σε υψηλά πολυετίας. Το ασήμι και η πλατίνα κινούνταν ανοδικά επί ένα τρίμηνο, μέχρι και τον Αύγουστο, με το ασήμι να πλησιάζει σε υψηλά τριετίας και την πλατίνα να ξεπερνά τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2018. Στο μεταξύ, το παλλάδιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ την Πέμπτη.

    Οι καλές εποχές, όμως, επιβραδύνονται και κάποιοι επενδυτές αρχίζουν να ρευστοποιούν για να κατοχυρώσουν κέρδη.

    Μειώνουν τις θέσεις τους τα hedge funds

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, την εβδομάδα που έκλεισε στις 10 Σεπτεμβρίου, τα hedge funds μείωσαν τις καθαρές long θέσεις τους στον χρυσό κατά 15% σε 247.728 futures και options. Ο δείκτης που καταγράφει τη διαφορά μεταξύ των στοιχημάτων σε μια αύξηση της τιμής και εκείνων που ποντάρουν στη μείωσή της υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων. Και τούτο την ώρα που οι αποκλειστικά long θέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάιο.

    Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν είναι τόσο έντονες όσο θα μπορούσαν να είναι με βάση τις τιμές το τελευταίο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι οι καθαρές long θέσεις των funds εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 290.709 συμβολαίων που σημειώθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα.

    Η ίδια τάση παρατηρείται επίσης και στα ETFs.

    Αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιοι επενδυτές παίρνουν long θέση και ποντάρουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει το μέταλλο.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέφερε την Πέμπτη πως θα ξαναρχίσει την ποσοτική χαλάρωση (QE).

    Στο μεταξύ, οι διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve που θα γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα και νέα μείωση τον Δεκέμβριο.

    Από το 2008 έως το 2011, η Fed αγόρασε ομόλογα 2,3 τρισ. δολαρίων, εκτοξεύοντας την τιμή του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ τη χρονιά εκείνη.

    «Βλέπουμε, συνολικά, τους επενδυτές να κρατούν λίγο χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους απλά και μόνο επειδή έχουμε κάποιες σχετικά ασταθείς κινήσεις στις ευρύτερες αγορές και ο χρυσός είναι πάντα λίγο πιο σταθερός σε συνθήκες σαν αυτές», λέει ο Colin Hamilton, γενικός διευθυντής στο τμήμα ανάλυσης για την αγορά εμπορευμάτων στην BMO Capital Markets.

    «Η ευρύτερη τάση είναι ότι έχεις ακόμη τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε χαλάρωση», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ