• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου

    • Bloomberg
    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Πολλοί επενδυτές υπέρμαχοι του χρυσού εμφανίζονται ανήσυχοι για την προοπτική της μείωσης των νομισματικών κινήτρων από την Fed, ωστόσο οι Γερμανοί εξακολουθούν να πραγματοποιούν σημαντικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

    Η ζήτηση για φυσικό ράβδο στη Γερμανία, που παραδοσιακά είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής νομισμάτων και ράβδων στην Ευρώπη, ήταν η υψηλότερη από το 2009 τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του World Gold Council.

    Αν και οι αγορές σε άλλες δυτικές αγορές ήταν επίσης ισχυρές, οι Γερμανοί σε μεγάλο βαθμό επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμιση κατά του αυξανόμενου πληθωρισμού.

    «Έχουμε τον φόβο του πληθωρισμού στο DNA μας. Τώρα ο κίνδυνος αυξάνεται», δήλωσε ο Ραφαέλ Σέρερ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία εμπορίας μετάλλων, Philoro Edelmetalle GmbH, της οποία οι πωλήσεις χρυσού αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το ισχυρό 2020. “Οι προοπτικές για τα πολύτιμα μέταλλα είναι πολύ θετικές”.

    Η αγάπη της Γερμανίας για τον χρυσό έχει τις ρίζες της στον υπερπληθωρισμό που σημειώθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα, όταν η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατέρρευσε.

    Τον περασμένο μήνα, το άνοιγμα της οικονομίας ώθησε τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο που είχε να βρεθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη καθιστούν επίσης πιο ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, είπε ο Σέρερ.

    Η έκρηξη του χρυσού

    Το γερμανικό ευρωσκεπτιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να κερδίσει στήριξη ενόψει των εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Γνωστό για την αντι-μεταναστευτική του στάση, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι “πίεσε” τις αποταμιεύσεις των Γερμανών, με την «κατακριτέα πολιτική μηδενικού επιτοκίου».

    Η προειδοποίηση του κόμματος εκφράστηκε και τον Ιούνιο μέσα από την εφημερίδα Bild, το μεγαλύτερο ταμπλόιντ στη Γερμανία. Ένα άρθρο με τίτλο «Ο πληθωρισμός τρώει τις αποταμιεύσεις μας», περιλάμβανε ένα γράφημα που έδειχνε πώς αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης, καθώς άλλων καταναλωτικών αγαθών.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ζήτηση για ράβδους και κέρματα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες, έναντι 20% στον υπόλοιπο κόσμο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του World Gold Council.

    Ανησυχίες για το tapering

    Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί σχεδόν 7% από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για τον περιορισμό των ισχυρών μέτρων τόνωσης της Fed, που οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο σε ύψη ρεκόρ το 2020.

    Οι έμποροι θα παρακολουθήσουν από κοντά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole αυτήν την εβδομάδα, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με την χρονική στιγμή του περιορισμού των αγορών ομολόγων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια παραμένουν περιορισμένες. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει τη ζήτηση χρυσού στη Γερμανία, ακόμη και αν οι παγκόσμιες τιμές μειωθούν.

    Ο χρυσός «έπαιζε πάντα έναν συγκεκριμένο ρόλο μεταξύ των Γερμανών επενδυτών», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, trader στη διυλιστήριο Heraeus Metals Germany. «Με το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σήμερα”.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ