• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο πρώην παρίας της Ευρώπης μπορεί να εισέρχεται σε νέα εποχή

    • Bloomberg


    Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη από τις αρχές του έτους, αλλά μία αγορά έχει προοπτικές: η ελληνική.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κάποτε είχε τη χειρότερη απόδοση στην Ευρώπη, καταγράφει πλέον κέρδη 46% από τις αρχές του 2019, με το γενικό δείκτη να εμφανίζει την καλύτερη απόδοση από όλους τους δείκτες παγκοσμίως. Τώρα, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναμένονταν, το ερώτημα είναι πόσο ακόμη δρόμο έχει το ελληνικό χρηματιστήριο από εδώ και πέρα.

     

     

    Οι εκλογές «θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα και μετά από μια δεκαετία δυσκολιών ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα προς την πλήρη οικονομική εξομάλυνση», επισημαίνει ο Cullen Thompson, επικεφαλής επενδύσεων στην Bienville Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία κατέχει ελληνικές μετοχές. Οι αγορές έχουν αρχίσει να αισθάνονται την αλλαγή αλλά «υποτιμούν πολύ» τον πλήρη αντίκτυπο, καθώς ο κύκλος γίνεται πιο έντονος, υποστηρίζει.

    Παρά τα έντονα κέρδη του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουν στην κορυφή που βρίσκονταν το 2014. Έχουν αποκαταστήσει μόνο το ήμισυ των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πτώσης της περιόδου 2014-2016.

    Stocks may extend gains should elections guarantee political stability

     

    Δεν είναι μόνο οι μετοχές. Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν στο έπακρο στη ζώνη του ευρώ φέτος. Οι αποδόσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά η πτώση επιταχύνθηκε από τότε. Οι οικονομικοί δείκτες είναι πράσινοι, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (PMI) διαμορφώνεται πάνω από 50, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,1% το 2020. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ φαίνεται ότι είναι λιγότερο θέμα, καθώς η χαλάρωση της ΕΚΤ συνθλίβει την καμπύλη αποδόσεων, πιέζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις όπου μπορούν.

    Greek CDS tightened to their lowest level since 2009, closing in on Italy

     

    Τα κέρδη για τις ελληνικές μετοχές δεν έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Thomaz Malavazzi, διευθύνοντα σύμβουλο της Helm Investment Partners στη Νέα Υόρκη, η οποία κατέχει ελληνικές μετοχές. Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι αποτελεί μόνο μία ανάκαμψη από την πτώση των τιμών του περασμένου έτους. “

    Greek banks have soared after a rout in 2018

    Ο Malavazzi υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα λάβουν σύντομα πρόσθετα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συστημικών λύσεων που προτείνει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η άνοδος των τιμών των ακινήτων παρέχει εγγυήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωφελώντας τους ισολογισμούς και τη μελλοντική κερδοφορία, προσθέτει.

    “Τα χειρότερα τελειώσαν”, γράφουν οι αναλυτές της Berenberg, προσθέτοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν διορθωθεί και ότι οι κακές προφήτες αποδείχθηκαν λανθασμένες.

    Καθώς οι εισροές κατευθύνονται στο κύριο ελληνικό ETF, ίσως η επόμενη ανησυχία για τις ελληνικές μετοχές θα είναι η ρευστότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η συνολική αξία του Χ.Α. είναι ισοδύναμη με τη χρηματιστηριακή αξία της Adidas. Στο μεταξύ, τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 διαπραγματεύονται κατά 0,3% χαμηλότερα εν αναμονή την έναρξης των συνεδριάσεων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ