• Business

    Τι ζητά η αγορά από τη νέα κυβέρνηση

    • Του Γιώργου Μανέττα


    Υψηλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση έχει ο επιχειρηματικός κόσμος.

    Η φιλοεπιχειρηματική ατζέντα που κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει αέρα αισιοδοξίας στην αγορά, η οποία ελπίζει σε μια διαφορετική και σίγουρα πιο φιλική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

    Σύμφωνα με στελέχη και ανθρώπους της αγοράς, η έξοδος από τα Μνημόνια και η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών είναι καλά, αλλά δεν αρκούν.

    Αντίθετα, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να βγει οριστικά η ελληνική οικονομία από την στενωπό και να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να παράξει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας.

    Το χαμένο έδαφος, όπως λένε, δεν μπορεί να ανακτηθεί με το σημερινό παραγωγικό μοντέλο.

    «Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές και τομές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο οποίος υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια από την υπέρμετρη φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας και την αναιμική ανάκαμψη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση των φόρων που βαραίνουν σήμερα μια σειρά από κλάδους.

    Είναι μια κίνηση που θα δώσει άμεσα βαθιά ανάσα στην αγορά και θα ωφελήσει πολλαπλώς την οικονομία, όπως έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Η τυφλή αύξηση των φόρων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια επέτεινε την ασφυξία και διόγκωσε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, εκτόξευσε το λαθρεμπόριο και στέρησε πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά Ταμεία, ενώ αποτέλεσε τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση εκτιμάται πως πρέπει να δοθεί και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Το μεταρρυθμιστικό έργο σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πρέπει να συνεχισθεί, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία, προς όφελος των καταναλωτών.

    Την ίδια ώρα όμως, ζητείται και προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Οποιαδήποτε χαλάρωση θα ήταν επικίνδυνη καθώς όπως λένε μπορεί να υπονομεύσει την πορεία ανάκαμψης.

    Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η αποκατάσταση της ρευστότητας και η οριστική άρση των capital controls, τα οποία παρά την αισθητή χαλάρωσή τους εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδι στις εμπορικές συναλλαγές ενώ μέτρα ζητούνται και για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

    Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα υπηρετηθεί με συνέπεια και συνέχεια. Μόνο έτσι, θα απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου και θα οικοδομηθεί μια βιώσιμη οικονομία που θα αντέχει στους διεθνείς κραδασμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ